© Louise Annaud/MSF
Luis Encinas, ebola-ekspert og sygeplejerske, forbereder en ebola-vaccine. Foto: Louise Annaud

Vi opfordrer til en uafhængig ebola-komité

  • Det nuværende ebola-udbrud har lige nu en dødelighed på niveau med udbruddet i det vestlige Afrika, der for et par år siden slog flere tusinder ihjel.
  • Alt for få personer bliver vaccineret. En af grundene er begrænsningen af vacciner, der hvor det gør en forskel.
  • Læger uden Grænser opfordrer til en etablering af en uafhængig komité, der på gennemsigtig vis kontrollerer vaccinelageret og brugen af vacciner.

Mere end et år inde i det nuværende ebola-udbrud i den nordøstlige del af den Demokratiske Republik Congo (DRC) har udbruddet slået flere end 2.000 mennesker ihjel. Dødeligheden blandt de smittede er tæt på 67 procent, hvilket er på niveau med epidemien, der hærgede det vestlige Afrika i 2014. Dengang var hverken vacciner eller behandling tilgængelig.

På trods af, at en effektiv vaccine i dag kan beskytte mod sygdommen, er der ikke nok personer, der bliver vaccineret. Det går for langsomt med at vaccinere, og kun en brøkdel af befolkningen får nytte af det vitale værktøj.

Opskalering

En af grundene er de stramme begrænsninger på mængden af vaccinationer i lokalområderne. Lige nu er det FN´s sundhedsorganisation, WHO, der administrerer vaccinerne, men Læger uden Grænser opfordrer til, at det i stedet skal være en uafhængig komité.

Takket være indsatsen fra sundhedsministeriets i DR Congo er tæt på 220.000 personer blevet vaccineret med en effektiv vaccine. Det tal er dog for lavt, hvilket vi kan se på de områder, hvor sygdommen vender tilbage til.

”Vi mener, at det er nødvendigt og muligt at øge hastigheden af vaccinationer til mindst 2.000 om dagen i stedet for de mellem 500 og 1000, der lige nu er tilfældet,” siger Isabelle Defourny, der er Læger uden Grænsers operationelle chef.

”Vi har en vaccine, der virker. Den er sikker, og den er effektiv. Vi har flere hold, der er klar til at tage afsted. Der er nok vacciner til at dække det nuværende behov, men WHO begrænser antallet af vacciner ude i lokalområderne.”

Nye områder bliver ramt

Læger uden Grænsers indsats for at øge adgangen til vacciner besværliggøres af den stramme kontrol med vaccinerne. Ofte står vores hold klar til at modtage vacciner, men må vente længe for bare at få en håndfuld vacciner.

”Tid er ekstremt vigtigt under et udbrud. Medicinske hold burde være i stand til hurtigt at give vacciner og behandling, baseret på hvad de ser ude i lokalområdet. Hvis en mor har taget sig af sit syge barn, som bliver diagnosticeret med ebola, så vil vi ikke alene diagnosticere og behandle barnet, men også moren, hvilket måske kan forhindre, at hun udvikler sygdommen. Vi vil også vaccinere hele hendes landsby for at undgå, at smitten spredes,” siger Natalie Roberts, Læger uden Grænsers katastrofe-koordinator.

En af vores ansatte på arbejde i et ebola-center. Foto: Pablo Garrigas

“Men vores muligheder for at udføre hurtige vurderinger og reagere korrekt, bliver undermineret af et rigidt system, der er svært at forstå. Det svarer til, at give brandmænd en spand vand om dagen for at slukke en ildebrand, men så fortælle dem, at de kun må bruge en kop om dagen. Hver dag ser vi bekræftede ebola-patienter, der ikke har modtaget deres dosis på trods af, at de er godkendt til vaccinen.”

Værktøjerne er der

”For at bruge de bedste værktøjer som muligt i et udbrud, så er gennemsigtighed nøglen,” siger Natalie Roberts.

Læger uden Grænser opfordrer derfor til en omgående stiftelse af en uafhængig, international komité, baseret på den samme model, der blev brugt i 1997, der bestod af Læger uden Grænser, International Røde Kors, UNICEF og WHO. Den viste sig at være succesfuld, da kom til at begrænse udbrud af meningitis, kolera og gul feber.

Komitéen vil kunne øge koordinationen af vacciner, gennemsigtigheden, datadelingen samt starte en åben dialog med producenter og til sidst, men ikke mindst sikre, at der udbydes vacciner til at dem, der er i risiko for at blive smittet med virussen.

Fra felten

Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere
Sudan

Kaos i Sudan: Vi skruer op for hjælpen

Læs mere
Læger uden Grænsers hospital i Khost Afghanistan
Afghanistan

“På fødegangen kan man høre kvinder græde, når de får en pige”

Læs mere
Serbien

”EU-lande prioriterer at beskytte deres grænser frem for at beskytte mennesker”

Læs mere
Ukraine

Maria i Ukraine: Pigen blev ramt under missilnedslag

Læs mere
En patient behandles af vores læge
Sydsudan

Vores læge Isaac: ” Første gang jeg så Abdo, var han for svag til at gå”

Læs mere
Mexico

Terapihunden Onnie hjælper mennesker med traumer

Læs mere
Syrien

Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Læs mere
Læger uden Grænser i Donetsk Ukraine
Ukraine

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp

Læs mere

Vores jordemoder Elin: ”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet”

Læs mere
Haiti

Haiti: ”Volden kommer tættere og tættere på

Læs mere
Middelhavet

Middelhavet: Fortællinger fra kvinder på flugt

Læs mere
Bangladesh

Mindre mad skaber håbløshed og sygdom i verdens største flygtningelejr

Læs mere