© Agnes Varraine-Leca/MSF
En af vores operationsstuer i Yemen, hvor vi behandler de mange patienter, som krigen rammer.

Den humanitære krise i Yemen: Tiden løber ud

Lokalbefolkningen i Yemen lever lige nu under en af verdens værste humanitære kriser. Med daglige luftangreb, lukning af halvdelen af landet sundhedsfaciliteter og mangel på basale fornødenheder som vand og mad betaler befolkningen dagligt en høj pris.

Krigen i Yemen har nu varet i fire år og har siden 2015 taget civilbefolkningen som gidsler i en tilspidset og intens konflikt mellem de krigsførende parter.

Konflikten eskalerede for alvor i marts 2015, da koalitionsstyrkerne ledet af Saudi-Arabien startede med at bombe oprørsgruppen “Ansar Allah” fra luften. Målet var at stoppe oprørsgruppen og genindsætte Yemens præsident Hadi. Siden har adskillige luftangreb og kampe dræbt og lemlæstet tusindvis af yemenitter.

Siden krigen brød ud, har vores sundhedspersonale set, at bryllupsgæster, civile bygninger og hospitaler bliver mål for bombeangreb og koste mange mennesker livet. Og vi oplever, at mange sårede patienter ankommer til hospitalet alt for sent for at få behandlet deres kære.

Situationen i dag er så alvorlig, at tusindvis af yemenitter må krydse frontlinjer for at opsøge lægehjælp, syge børn kan ikke få den livsnødvendige medicin, de skal bruge for at overleve, og gravide føder på bagsædet af taxier, fordi de ikke når frem til et hospital i tide.

Siden 2015 har vi behandlet 119.113 patienter på vores klinikker, som er blevet såret under kampe eller bombeangreb. 

Men denne hjælp er kun en dråbe i havet og dækker langt fra, hvad civilbefolkningen har behov for.

Det anslås, at tre fjerdedele af befolkningen i dag er afhængige af humanitær nødhjælp og beskyttelse, og at 60 % af befolkningen er på randen til hungersnød – og ifølge FN mangler 14 millioner mennesker akut lægehjælp.

Halvdelen af hospitalerne tvunget til at lukke

I dag mangler civilbefolkningen i Yemen flere livsvigtige fornødenheder som mad, vand, brændstof, lægehjælp og medicin.

Det er i dag kun 50 % af hospitaler og sundhedsklinikker i hele landet, som er fungerende – og sundhedssektoren er bogstaveligt talt i knæ. På grund af mangel på brændstof og strøm kan hospitaler ikke operere, og patienter må opgive at få livsvigtige operationer.

Det skaber en livstruende situation for millioner af yemenitiske kvinder, børn og mænd, som lider under mangel på kvalificeret lægehjælp.

Derfor har vi siden 2015 intensiveret vores medicinske aktiviteter i Yemen, efter at krigen eskalerede mellem den saudisk og emiratisk ledede koalition og Ansar Allahs styrker, der siden har kostet mange mennesker livet.

Vi har sendt 2.000 ansatte til Yemen og har mellem marts 2015 til december 2018 udført 81.102 operationer på tværs af landet.

Kvinder og børn betaler en høj pris

Mellem 2016 og 2018 døde 36 mødre og 1.529 børn – hvoraf 1.088 var nyfødte – på vores hospital ‘Taiz Houban’ i Taiz og Abs-hospitalet i Hajjah. Ud af dødsfaldene i Taiz var næsten en tredjedel børn og nyfødte, der var døde ved ankomsten. Mange af de nyfødte, der blev kørt til vores hospital, havde lav fødselsvægt eller blev født for tidligt derhjemme.

Vi oplever i dag, hvordan flere kvinder og nyfødte dør ved ankomsten, fordi de ikke når frem i tide til hospitalerne. Virkeligheden for tusindvis af yemenitter er, at de må køre i timevis og måske i flere døgn for at nå frem til et hospital.

Siden 2015 har vores jordemødre og sundhedspersonale hjulpet 68.702 nyfødte til verden og hjulpet mødrene med at tackle svære fødselskomplikationer.

Mellem 2016 og 2017 har to bølger af kolera-udbrud ramt Yemen. Selvom sygdommen efterfølgende blev bragt under kontrol, ser sundhedsmyndighederne og medicinske organisationer fortsat koleratilfælde i næsten alle provinser i landet.

Patienter krydser skudlinjer og går i flere døgn

På tværs af Yemen skal mange patienter nu krydse frontlinjer, passere gennem ingenmandsland eller forhandle sig gennem flere kontrolpunkter for at nå et fungerende hospital. I Houban tog det før krigen 10 minutters kørsel til Taiz midtby. Nu kræver det en køretur på seks timer, da patienterne skal rejse rundt om en aktiv frontlinje.

I Abs er patienter undertiden forhindret i at rejse på grund af luftangreb og kampe.

Vores sundhedspersonale står over for de samme udfordringer som vores patienter.

For nylig blev endnu et hospital i Taiz by tvunget til midlertidigt at stoppe sine aktiviteter på grund af intense sammenstød. Volden resulterede i lammelse af det eneste fungerende offentlige hospital i området.

Civile og hospitaler skal ikke være mål for bombeangreb

Vi arbejder på højtryk på 20 hospitaler, der drives af vores læger og sygeplejersker, og vi støtter yderligere 12 klinikker rundt omkring i landet.

Vi mener, at lægehjælp er en fundamental ret for alle mennesker – og opfordrer krigsførende parter til at respektere international humanitær lov og sikre civilbefolkningens adgang til medicin og lægehjælp.

Gang på gang siden konflikten brød ud, har vi oplevet, at hospitaler og klinikker bliver mål for bombeangreb og beskydning fra den emiratisk og saudiskledede koalition.

Det er desværre ikke kun civilbefolkningen, som krigen går ud over, men også sundhedspersonale, som forsøger at behandle mange af krigens sårede ofre.

Det var tilfældet i august 2016, da var vores hospital i Yemen blev angrebet. Patienter, der var indlagt efter operationer, gravide og babyer på fødegangen og sårede, blev ramt under et luftangreb. Det resulterede i 20 dødsfald og 24 sårede.

I alt er vores hospitaler blevet bombet seks gange, siden krigen startede i 2015.

Vi opfordrer alle krigsførende parter til at sikre beskyttelsen af sundhedsarbejdere og andre civile for at give sårede og syge adgang til pleje og lette begrænsningerne for humanitære organisationer.F

Den humanitære krise i Yemen

 • Yemen ligger på den arabiske halvø og var det fattigste land i Mellemøsten, inden krigen eskalerede i 2015.
 • I dag er 50 % af landets sundhedsfaciliteter ude af funktion, og flere tusind yemenitter skal krydse krydslinjer for at få livreddende lægehjælp.
 • Krigen har fordrevet tre millioner mennesker internt i Yemen siden 2015.
 • I dag har 80  % af befolkningen i Yemen – eller ca. 22 ud af 28 millioner mennesker – behov for beskyttelse eller humanitær nødhjælp for at kunne overleve (OCHA).
 • 17 millioner mennesker sulter og ved ikke, hvor deres kommende måltid skal komme fra.
 • 14 millioner mennesker har brug for grundlæggende sundhedsydelser (OCHA).
 • 4,5 millioner børn, gravide eller ammende kvinder er akut underernærede.
 • 1.900 ud af 3.500 sundhedsfaciliteter i 16 provinser er enten ikke-funktionelle eller delvist funktionelle.
 • Befolkningen har som konsekvens af vandmangel, begrænset lægehjælp og ringe sanitære forhold været plaget af flere kolera-udbrud.
 • Krigen har dræbt mindst 9.245 civile og såret 52.807 (WHO – 12/17).

Forstå konflikten i Yemen

 • I 2011 brød protester ud i Yemen som følge af oprørene i resten af den arabiske verden kendt som ”det arabiske forår”. Protesterne tvang den sidende præsident, Ali Abdullah Saleh, til at overdrage magten til sin stedfortræder, Abdrabuh Hadi, efter tre årtier ved magten. [1]
 • Den politiske overgang skulle bringe stabilitet til Yemen, men i stedet mistede præsident Hadi kontrollen over landet, da han ikke kunne bevare loyaliteten blandt Salehs militærofficerer.
 • I 2014 udnyttede Houthi-oprørende, officielt kaldt for Ansar Allah, kontrol over Saada-provinsen.
 • Konflikten eskalerede for alvor, da den emiratisk og saudiledede koalition indledte en offensiv i marts 2015 og startede med at bombe Houthi-kontrollerede områder. 
 • Siden 2015 har konflikten udviklet sig til en ”stedfortræderkrig”, som har skabt en stor humanitær krise, med gentagne angreb på civile hjem, bygninger og sundhedsfaciliteter, herunder også Læger uden Grænsers hospitaler.
 • I juni 2018 begyndte de saudiarabiske regeringsstyrker et angreb på den vigtigste havneby Hodeidah, som fungerer som indgangen til nødhjælp og medicinske forsyninger i byen. 

Det gør Læger uden Grænser i Yemen

 • Læger uden Grænser har siden 2015 været massivt til stede i Yemen, hvor vi driver 12 hospitaler og støtter 20 sundhedsklinikker på tværs af landet.
 • I alt er 119.113 mennesker er blevet behandlet for krigs- og traumeskader mellem 2015-2019.  
 • 116.687 kolera-patienter har modtaget behandling på vores kolera-centre og klinikker i landet.
 • Mellem marts 2015 til december 2018 udførte Læger uden Grænser 81.102 operationer.
 • Vores jordemødre og ansatte har hjulet 68.702 nyfødte til verden.
 • Fra og med 2019 har Læger uden Grænsers 2.200 ansatte i Yemen, og vi yder økonomisk støtte til 700 offentligt ansatte under sundhedsministeriet i hele landet.

Støt Yemens befolkning

Din støtte er afgørende for, at vi kan give den livsnødvendige medicinske hjælp i Yemen.

Fra felten

Millioner på flugt i Sydsudan fra borgerkrig, konflikt, oversvømmelse
Sydsudan

En 10 år lang tragedie: Sydsudans årti som selvstændigt land

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper mennesker på flugt

82 millioner mennesker er på flugt lige nu

Læs mere
msf flag

Tre kolleger er blevet brutalt dræbt i Etiopien

Læs mere
Libyen

Fanget i Libyen: Mor gav nyfødt fast føde for at undgå, at babyen sultede

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Grækenland

Her er, hvad vi har set i EU’s umenneskelige flygtningelejre: ”Det, jeg oplevede, var gruopvækkende”

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Læs mere
Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere