Lige nu har 14.000 patienter i Gaza behov for så specialiseret behandling, at de bør evakueres for at få behandlingen i andre lande. Det vurderer Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Under krigen er mange hospitaler i Gaza blevet ødelagt, og mange forsyninger er utilgængelige, og derfor kan de umuligt få den nødvendige hjælp inden for grænserne.
Indtil videre har godt 6.000 patienter fået godkendt en såkaldt medicinsk evakuering, men der er brug for, at flere lande melder sig på banen til at tage imod patienter.
Danmark har netop afvist at evakuere patienter fra Gaza, men det en beslutning, der risikerer at koste menneskeliv.
”Det handler om liv eller død for patienter, som ikke kan få den nødvendige behandling inde i Gaza. Derfor må Danmark tage ansvar og hjælpe nogle af dem, der akut har brug for at blive evakueret fra Gaza for at få specialiseret behandling,” siger Gitte Rønde, Læger uden Grænsers forperson.
Ukrainske patienter på danske hospitaler
Flere andre europæiske lande som Italien, Frankrig, Spanien, Schweiz har allerede modtaget patienter, som er blevet medicinsk evakueret fra Gaza, og Norge har sagt ja til også at behandle nogle.
I Danmark er det heller ikke en ny tanke. For siden krigen i Ukraine begyndte for to og et halvt år siden, har Danmark taget imod over 200 patienter, som er blevet medicinsk evakueret hertil, fordi de har haft behov for specialiseret behandling.
”Ligesom de har gjort med patienter fra Ukraine, bør de danske politikere også tage ansvar for patienter fra Gaza. Det gør en verden til forskel for hver eneste patient, som vi fra dansk side kan give den hjælp,” siger Gitte Rønde.
Der er danske læger, der bakker op, og en drejebog at gå efter. Det er svært at se, hvad politikerne venter på.
Opbakning fra Lægeforeningen
”Der er danske læger, der bakker op, og en drejebog at gå efter. Det er svært at se, hvad politikerne venter på,” lyder det fra Gitte Rønde.
Fordi så store dele af sundhedssystemet i Gaza lige nu er helt ubrugeligt, og fordi der kun kommer meget få forsyninger ind, er helt basal lægehjælp svær at yde. Derfor er det heller ikke muligt at give tusindvis af mennesker mere kompliceret behandling og operationer. Nogle af de lidelser, patienter ikke kan få hjælp til, er alvorlige krigsskader, kræft, nyresvigt og blodsygdomme.
Lægeforeningen bakker op om opfordringen: