Biotekfirma tager overpris for COVID-19-test

Det amerikanske firma Cepheid har udviklet en ny type test til COVID-19, som kan give hurtigt svar. En nødvendighed for at bremse smitten, men biotekfirmaet tager fire gange så meget for testene i udviklingslande, som det burde, lyder det fra Læger uden Grænser.

Læger uden Grænser i Soyapango
En af vores sundhedsformidlere informerer om coronavirus i Soyapango, El Salvador. Distriktet er hårdt ramt af COVID-19.

På bare 45 minutter giver en ny test svar på, om man er smittet med coronavirus. Det er der hårdt brug for med den presserende krise, som pandemien har kastet verden ud i. Men testene bliver desværre langt fra tilgængelige for alle. For producenten, den amerikanske biotekvirksomhed Cepheid, har valgt at sætte prisen så højt – langt højere end produktionsprisen – at mange lande ikke kan være med.

Fire gange så høj pris for coronavirus-test

Cepheid har meldt ud, at prisen i udviklingslande bliver omkring 133 kr. pr. styk – en helt uoverkommelig pris i lande, hvor store dele af befolkningen lever for mindre end 14 kr. om dagen. Ifølge vores research er prisen fire gange så høj, som den burde være. 

Det fordømmer vi og presser på for, at virksomheden afstår fra at profitere på pandemien og sænker priserne, så også verdens fattigste lande kan få gavn af deres test.

”Lande verden over kæmper med at håndtere formodede tilfælde af COVID-19, og hvis vi skal tackle pandemien, er det essentielt at have præcise, hurtige test til at diagnosticere, så vi kan hjælpe folk, der får virussen – her og nu. Virkelig mange liv kunne være reddet, hvis virksomheder som Cepheid gjorde deres test tilgængelige hurtigst muligt og billigt i alle lande,” siger Greg Elder, som er læge og medicinsk koordinator i Læger uden Grænser.

Både vi og andre har analyseret prisen og er kommet frem til, at produktionsprisen ligger på omkring 20 kr., når der produceres store mængder. Derfor vil Cepheid kunne sælge en test til ca. 33 kr. og stadig tjene på det.

Det er uforsvarligt af Cepheid at profitere på pandemien

Sharonann Lynch, rådgiver i Læger uden Grænser

Profit over liv

”Det er uforsvarligt af Cepheid at profitere på pandemien. Tiden er ikke til at sætte prisen efter, hvad markedet kan bære. Denne kritisk nødvendige test skal gøres tilgængelig for alle mennesker, som har behov for den, til 33 kr. pr. test, hvis vi skal komme igennem den globale sundhedskrise,” siger Sharonann Lynch, en af vores rådgivere.

Udover at tage overpris for testene tilbyder Cepheid heller ikke nok test til mindre velhavende lande. Det slår verdenssundhedsorganisationen WHO fast. Sammen med en række partnere lavede WHO et konsortium tilbage i marts for at støtte hurtig og ligelig adgang til COVID-19-test og andre sundhedsmæssige produkter til lav- og mellemindkomstlande.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Fratages coronavirus-test

Konsortiet sikrede, at store testudviklere forpligtede sig til at sælge andele af deres produktion til netop disse lande gennem konsortiet. Men Cepheid har kun budt ind med en tredjedel af de test, de producerer. På den måde giver virksomheden de rigere lande en enorm fordel, fordi de har råd til at købe et stort lager af test – muligvis foran andre lande med større behov.

”Vi er dybt bekymrede for, at folk i mange mindre ressourcestærke lande bliver frataget denne kritiske diagnosetest. Vi er nødt til at sikre, at Cepheid garanterer en retfærdig fordeling og billig forsyning af deres COVID-19-test til konsortiet for at hjælpe de lande, der ellers ville blive glemt eller udelukket fra aftaler med producenterne. Ingen skal nægtes adgang på baggrund af, hvor de kommer fra, eller hvad de tjener,” siger Sharonann Lynch.

Fra felten

Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere
Libyen

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

Læs mere
Konflikten i Mozambique
Mozambique

Voldsomme angreb i Mozambique: Børn og gravide kvinder sendt på flugt i bushen

Læs mere
Verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar i Bangladesh
Bangladesh

Dansk sygeplejerske om brand i verdens største flygtningelejr: ”De her mennesker bliver glemt”

Læs mere
Al Hol i Syrien
Syrien

Kvinder og børn mister livet i Al Hol

Læs mere
Bangladesh

Rohingya-flygtninge tvinges til at flytte ud på øde ø

Læs mere
COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Læs mere
Syrien
Syrien

Det er vanvittigt – borgerkrigen i Syrien har varet i 10 år

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Sydafrika

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

Læs mere
Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Flygtninge Lesbos og Samos
Grækenland

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Læs mere
Behandling COVID-19 Yemen
Yemen

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Læs mere

Opfordring til de rige lande: Prioriter menneskeliv over profit

Læs mere