Biotekfirma tager overpris for COVID-19-test

Det amerikanske firma Cepheid har udviklet en ny type test til COVID-19, som kan give hurtigt svar. En nødvendighed for at bremse smitten, men biotekfirmaet tager fire gange så meget for testene i udviklingslande, som det burde, lyder det fra Læger uden Grænser.

Læger uden Grænser i Soyapango
En af vores sundhedsformidlere informerer om coronavirus i Soyapango, El Salvador. Distriktet er hårdt ramt af COVID-19.

På bare 45 minutter giver en ny test svar på, om man er smittet med coronavirus. Det er der hårdt brug for med den presserende krise, som pandemien har kastet verden ud i. Men testene bliver desværre langt fra tilgængelige for alle. For producenten, den amerikanske biotekvirksomhed Cepheid, har valgt at sætte prisen så højt – langt højere end produktionsprisen – at mange lande ikke kan være med.

Fire gange så høj pris for coronavirus-test

Cepheid har meldt ud, at prisen i udviklingslande bliver omkring 133 kr. pr. styk – en helt uoverkommelig pris i lande, hvor store dele af befolkningen lever for mindre end 14 kr. om dagen. Ifølge vores research er prisen fire gange så høj, som den burde være. 

Det fordømmer vi og presser på for, at virksomheden afstår fra at profitere på pandemien og sænker priserne, så også verdens fattigste lande kan få gavn af deres test.

”Lande verden over kæmper med at håndtere formodede tilfælde af COVID-19, og hvis vi skal tackle pandemien, er det essentielt at have præcise, hurtige test til at diagnosticere, så vi kan hjælpe folk, der får virussen – her og nu. Virkelig mange liv kunne være reddet, hvis virksomheder som Cepheid gjorde deres test tilgængelige hurtigst muligt og billigt i alle lande,” siger Greg Elder, som er læge og medicinsk koordinator i Læger uden Grænser.

Både vi og andre har analyseret prisen og er kommet frem til, at produktionsprisen ligger på omkring 20 kr., når der produceres store mængder. Derfor vil Cepheid kunne sælge en test til ca. 33 kr. og stadig tjene på det.

Det er uforsvarligt af Cepheid at profitere på pandemien

Sharonann Lynch, rådgiver i Læger uden Grænser

Profit over liv

”Det er uforsvarligt af Cepheid at profitere på pandemien. Tiden er ikke til at sætte prisen efter, hvad markedet kan bære. Denne kritisk nødvendige test skal gøres tilgængelig for alle mennesker, som har behov for den, til 33 kr. pr. test, hvis vi skal komme igennem den globale sundhedskrise,” siger Sharonann Lynch, en af vores rådgivere.

Udover at tage overpris for testene tilbyder Cepheid heller ikke nok test til mindre velhavende lande. Det slår verdenssundhedsorganisationen WHO fast. Sammen med en række partnere lavede WHO et konsortium tilbage i marts for at støtte hurtig og ligelig adgang til COVID-19-test og andre sundhedsmæssige produkter til lav- og mellemindkomstlande.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Fratages coronavirus-test

Konsortiet sikrede, at store testudviklere forpligtede sig til at sælge andele af deres produktion til netop disse lande gennem konsortiet. Men Cepheid har kun budt ind med en tredjedel af de test, de producerer. På den måde giver virksomheden de rigere lande en enorm fordel, fordi de har råd til at købe et stort lager af test – muligvis foran andre lande med større behov.

”Vi er dybt bekymrede for, at folk i mange mindre ressourcestærke lande bliver frataget denne kritiske diagnosetest. Vi er nødt til at sikre, at Cepheid garanterer en retfærdig fordeling og billig forsyning af deres COVID-19-test til konsortiet for at hjælpe de lande, der ellers ville blive glemt eller udelukket fra aftaler med producenterne. Ingen skal nægtes adgang på baggrund af, hvor de kommer fra, eller hvad de tjener,” siger Sharonann Lynch.

Fra felten

Læger uden Grænser behandler livmoderhalskræft i Malawi og Mali
Malawi

Kemoterapi er også nødhjælp

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
COVID-19 på plejehjem i USA

Amerikanske plejehjem hårdt ramt af COVID-19

Læs mere
COVID-19 malaria i Amazonas Brasilien

I kampen mod COVID-19 møder vi gamle venner i Amazonas

Læs mere
COVID-19 i Idlib, det nordvestlige Syrien
Syrien

Tidobling af COVID-19-smittede i det nordvestlige Syrien

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria
Grækenland

Helvedet på Lesbos

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Evakuér flygtningene nu

Læs mere
Jesper Brix

Direktøren tager ud i felten

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Tusinder sidder stadig på gaden en uge efter brand i Moria

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Vi er i gang med at hjælpe flygtninge ved Moria – men mange kan stadig ikke få hjælp

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Dansk sygeplejerske i Moria: ”Lejren ligger i aske – og de har ingen vand, mad eller ly”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper på vores hospital i Cox's Bazar i Bangladesh

COVID-19-indsatsen risikerer at koste flere liv end selve virussen

Læs mere

COVID-19-smitte er nu bekræftet i flygtningelejren Moria

Læs mere
Læger uden Grænser i Al Hol flygtningelejr i Syrien
Syrien

Syv børn døde på én uge i syrisk flygtningelejr

Læs mere