Meningitis

Meningitis er en farlig infektion af hjernehinderne. Hvert år udbryder der epidemier, som Læger uden Grænser bekæmper.

Hvad er meningitis?

Meningitis er en alvorlig sygdom, der skyldes infektion af hjerne- og rygmarvshinderne. Infektionen forårsages af bakterier, vira, svampe eller parasitter. Sygdommen kaldes også hjernehindebetændelse.

Meningitis forårsaget af meningokok-bakterien er en af de alvorligste former for meningitis. Bakterien kan også give blodforgiftning. Sygdommen kan udvikle sig hurtigt, og akut lægehjælp og behandling er afgørende. Risikoen er særligt stor for småbørn og unge.

Heldigvis kan vi vaccinere effektivt mod sygdommen. Men trods behandling dør op til 10% med meningokokmeningitis. Og uden effektiv behandling er dødeligheden langt højere.

Meningokokmeningitis er særligt udbredt i Afrika syd for Sahara i det såkaldte ”meningitisbælte”. Det strækker sig på tværs af kontinentet fra Senegal i vest til Etiopien i øst.

Læger uden Grænser beskytter hvert år hundredtusindvis af mennesker mod den smitsomme sygdom ved at vaccinere i udsatte områder.

Hvad er symptomer på meningitis?

Symptomerne på meningitis kan være almen utilpashed, pludselig og kraftig hovedpine, høj feber, eventuelt udslæt, kvalme, opkast, lysfølsomhed, smerter i benene og stivhed i nakken.

Ved meningokokmeningitis kan man se et karakteristisk udslæt med blødninger i huden. Det kaldes petekkier og er et alvorligt tegn, der kræver akut lægekonsultation.

Oftest har man meningokok-infektionen uden at have symptomer (asymptomatisk bærer). Bakterien sidder i luftvejene og kan overføres til andre ved hoste og nys.

Meningitis er farlig og særligt meningokokmeningitis kræver omgående behandling. Men trods hurtig behandling kan sygdommen alligevel give varige skader som døvhed, epilepsi, hjerneskade og lammelse.

Personer i alle aldre kan få meningitis Særligt børn og unge er i risiko for at få meningokokmeningitis og blodforgiftning.

Meningitis, der skyldes en virus, har ofte et mildere forløb.

Hvordan behandler man meningitis?

Patienter med bakteriel meningitis behandles med antibiotika, der injiceres direkte i blodbanen. Det er ofte også nødvendigt at give væske og smertestillende, mens patienten overvåges.

Meningitis forårsaget af virus behandles oftest med bl.a. væske og overvågning. Det er få vira, vi har målrettet behandling mod.

Den mest effektive måde at forebygge meningitis og spredningen af sygdommen er ved at vaccinere.

Hvordan forebygger man meningitis?

Der findes vacciner mod meningitis, men landene i meningitisbæltet har ikke altid råd til at betale for dem.

Derfor hjælper Læger uden Grænser hvert år hundredtusindvis af mennesker med vaccination mod meningitis.

Læger uden Grænser (MSF) vaccinerer børn mod meningitis.
Drenge står i kø for at blive vaccineret mod meningitis i Niger. Her vaccinerede vi i 2018 179.460 mennesker, størstedelen af dem børn mellem seks måneder og 15 år. MSF/Elise Mertens

Hvor udbredt er meningitis?

Størstedelen af alle tilfælde af meningitis opstår i Afrika, og der er årligt udbrud af sygdommen.

Ifølge WHO er knap én million mennesker blevet smittet med meningitis over de seneste 20 år – hvoraf cirka 100.000 har mistet livet.

Risikoen for udbrud i meningitisbæltet syd for Sahara er særlig stor i tørketiden, der strækker sig fra december til juni

I overbefolkede områder er risikoen for udbrud og epidemier større.

Stop meningitis med Læger uden Grænser

Hvert år vaccinerer Læger uden Grænser hundredtusindvis af mennesker mod meningitis.

Vi arbejder for, at vaccinationer bliver tilgængelig for dem, der har mest brug for den. Derfor arbejder vi aktivt på at sætte prisen ned, så også de fattigste lande får råd til at forebygge sygdommen.

Vi kæmper for, at verdens rige lande og internationale organisationer afsætter midler til at sikre et tilstrækkeligt lager af vacciner, så behovet kan dækkes, også i Afrika.

Vi arbejder også for, at institutioner og industri forsker og udvikler de nødvendige vacciner til en overkommelig pris for de fattige lande. Det vil gøre det muligt at inkludere vaccinen i det almene vaccinationsprogram for børn – særligt i udsatte områder.

Fakta om meningitis

  • Meningitis er en infektion i hinderne omkring hjernen og rygmarven, også kaldet hjernehindebetændelse.
  • Det er en alvorlig sygdom. Selv med tidlig effektiv behandling dør op til 10 procent af patienterne. Blandt de overlevende er der risiko for varige mén som døvhed, epilepsi og hjerneskade.
  • Infektionen kan forårsages af både bakterier, vira svamp eller parasitter.
  • Meningitis forårsaget af meningokok-bakterien kan ramme alle, men børn og unge er særligt udsatte.
  • De fleste udbrud af meningitis finder sted i det såkaldte “meningitis-bælte”, der strækker sig fra Senegal i vest til Etiopien i Østafrika.
  • Sygdommen smitter primært ved tæt, længerevarende kontakt med en smittet person.
  • Inkubationstiden (tiden, fra man bliver smittet, til symptomerne kommer) er typisk fire dage, men kan være fra 2 til 10 dage.
  • De mest almindelige symptomer på meningitis er almen utilpashed, hovedpine, høj feber, eventuelt udslæt, kvalme, opkastning, lysfølsomhed, bensmerter og nakkestivhed.
  • Bakteriel meningitis kan give hjerneskade, nedsat hørelse eller indlæringsvanskeligheder hos 10 til 20 procent af de patienter, der overlever.
  • Meningitis diagnosticeres ved at udtage og analysere væske fra rygmarvsrummet (lumbalpunktur).
  • Behandlingen afhænger af, hvilken infektion der har forårsaget sygdommen. Bakteriel meningitis behandles med antibiotika. Desuden suppleres med understøttende behandling.Kilde: Verdenssundhedsorganisationen (WHO)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Du kan nemt afmelde nyhedsbrevet i bunden af hver email. Vi sender historier fra felten ca. to gange om måneden.