Adgang til medicin

Milliarder af mennesker har ikke adgang til den medicin, de har brug for, fordi den er for dyr eller for giftig. Det forsøger Læger uden Grænser at lave om på. Vi kæmper hver dag for, at alle får adgang til billig, livsvigtig medicin.

En tredjedel af verdens befolkning mangler adgang til livsnødvendig medicin. I de fattigste dele af Afrika og Asien gælder det halvdelen af befolkningen.

Vi vil gøre op med de høje priser på medicin og den manglende adgang til behandling af de sygdomme, som rammer vores patienter.

Alt for ofte kan vi ikke behandle patienter, fordi medicinen er for dyr, eller fordi den ikke længere bliver produceret. I nogle tilfælde er den eneste medicin, vi har adgang til, meget giftig eller ineffektiv – og ingen forsøger at finde en bedre behandling.

Som medicinsk, humanitær organisation mener vi, at det er helt uacceptabelt, at det bliver mere og mere vanskeligt at få adgang til livsvigtig medicin – især for de mest almindelige smitsomme sygdomme i verden.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.

Vi kæmper for adgang til livsvigtig medicin

Vi lancerede vores ”Access Campaign” i 1999 umiddelbart efter, at vi fik Nobels Fredpris. Der var brug for bedre behandling, vacciner og diagnosticering.

Målet med vores Access Campaign er:

  • at presse på for at få sænket prisen på medicin, vacciner og diagnosticering ved at producere billigere, generiske produkter.
  • at fungere som vagthund for at sikre, at kommercielle interesser ikke vinder over sundhedsbehov.
  • at styre den medicinske forskning hen mod stærkt nødvendig medicin, vacciner og test, der endnu ikke eksisterer, eller som ikke er tilpasset behovet i udviklingslande.
  • at undersøge, støtte og overvåge nye modeller til at finansiere medicinsk forskning, der fokuserer på medicinske frem for kommercielle behov, og som ikke kræver en tårnhøj pris på det endelige produkt for at finansiere forskningen.

Medicin til glemte sygdomme

I 2003 gik vi sammen med seks andre organisationer og grundlagde ”Drugs For Neglected Diseases Initiative” (DNDi)

Målet er at udvikle nye typer medicin eller nye former af eksisterende medicin til patienter, der lider af de mest oversete smitsomme sygdomme – for eksempel sovesyge, kala azar og chagas.

DNDi fokuserer på udækkede behov ved at iværksætte projekter, som andre ikke kan eller ikke vil forfølge.

Vi forsker i felten

Læger uden Grænser er velkendt for sit humanitære, medicinske arbejde, men vi har også lavet vigtig forskning baseret på vores erfaringer med sårbare befolkninger i felten.

Vi har samlet vores videnskabelige artikler og gjort dem tilgængelige i fuld længde – helt gratis. Klik her for at læse mere.

Forskning i glemte sygdomme

Vi opfordrer også til mere forskning i forsømte sygdomme – for eksempel tuberkulose, malaria, sovesyge og kala azar (leishmaniasis) – gennem øget finansiering, investeringer i forskning og udvikling i udviklingslande samt støtte til alternative modeller for forskning og udvikling.

Læs rapporten; “Viden og kapacitet om global sundhed risikerer at gå tabt”

Medicin ude af produktion

Nogle typer medicin bliver ikke længere produceret. Vi opfordrer virksomheder og regeringer til at finde løsninger, så medicin, der ikke giver en stor indtjening, men som er nødvendig, kommer tilbage i produktion.

Beskyt adgang til medicin

Vi støtter også udviklingslande i at implementere sikkerhedsforanstaltninger i lovgivningen, som er tilladte under reglerne for international handel, for at beskytte adgangen til medicin.

Medicinsk nødhjælp

Diarré er et symptom på en infektion, der skyldes forskellige mikroorganismer.

Diarré

Læs mere

Coronavirus (COVID-19)

Læs mere

Børnesoldater

Læs mere

Slangebid

Læs mere
web-sexual violence.jpg

Seksuel vold

Læs mere
Krig og katastrofer efterlader ofte alvorlige psykiske ar på de civile. I over 20 år har vi ydet psykologisk nødhjælp og behandlet patienter med posttraumatisk stress, angst og psykiske traumer verden over.

Psykisk hjælp

Læs mere

Hjælp til sikre fødsler

Læs mere
Epidemier kan stoppes med vaccinationer mod de mest smitsomme sygdomme.

Epidemier

Læs mere
Mæslinger er en yderst smitsom virussygdom, som er særlig farlig for børn.

Mæslinger

Læs mere
Læger uden Grænser rykker ud, når hungersnød forårsager akut underernæring hos børn og voksne.

Fejlernæring og underernæring

Læs mere
Hiv er en virusinfektion, der nedbryder immunsystemet, så man på sigt udvikler aids, der er en dødelig tilstand.

Hiv og aids

Læs mere
Tuberkulose er den mest dødbringende infektionssygdom i verden – den har overhalet hiv/aids. Hvert 18. sekund dør et menneske af sygdommen.

Tuberkulose

Læs mere

Hepatitis (leverbetændelse)

Læs mere

Kolera

Læs mere

Meningitis

Læs mere

Malaria

Læs mere