reserved

Tyfoner, cykloner og orkaner

Orkaner, tyfoner, cykloner eller tornadoer er ødelæggende uvejr, som kan have vidtrækkende konsekvenser for befolkningen i det ramte område. Læger uden Grænser rykker ud og redder liv efter katastrofen, indtil det lokale sundhedssystem igen kan tage over. Se også vores film om tyfoner.

Inden for kort tid kan orkaner, tyfoner eller tornadoer jævne et større område med jorden.

Mange mennesker kan have mistet livet – og adgangen til rent drikkevand og lægehjælp er ofte ødelagt. Her er det vigtigt med akut lægehjælp for at hjælpe de overlevende, der kan have mistet alt under uvejret.

Vihar mange års erfaring med hurtigt at få stablet et katastrofeberedskab på benene efter orkaner, tyfoner, cykloner og tornadoer.

Tyfoner, cykloner eller orkaner

Betegnelserne tyfon, cyklon eller orkan dækker primært over hvor de opstår.

 • På den nordlige halvkugle:
  • Orkaner i Atlanterhavet og det østlige Stillehav indtil den internationale datolinje.
  • Tyfoner i det nordvestlige Stillehav til den internationale datolinje.
  • Cykloner i det nordlige Indiske ocean og Arabiske hav.
 • På den sydlige halvkugle:
  • Cykloner omkring Australien.
  • Cykloner i det sydlige Indiske ocean og det sydvestlige Stillehav.
reserved

Tyfoner

Sådan hjælper Læger uden Grænser, når tyfonen rammer

Afspil video

Der er ofte brug for almen medicinsk hjælp – især hvis klinikker og hospitaler er blevet ødelagt under tyfoner eller orkaner.

Vi sender også mobile klinikker ud til områder, der er ramt af orkaner, tyfoner eller tornadoer, hvis folk har svært ved at få lægehjælp der, hvor de er.

Det er ofte et hold bestående af en læge, sygeplejerske og logistiker, som eventuelt rejser ud med helikopter eller en båd og forsøger at hjælpe befolkningen.

Nødhjælp efter en orkan eller tyfon

Efter en naturkatastrofe som en orkan, tyfon eller tornado er det også meget vigtigt at være opmærksom på at forebygge smitsomme sygdomme og eventuelt udbrud af epidemier.

Smitsomme sygdomme har ofte meget gode vilkår for at sprede sig, når alt er blevet ødelagt.

Vi har altid en stab af blandt andet medicinsk personale, som står parat til at blive sendt ud med kort varsel efter orkaner, tyfoner eller tornadoer.

I vores film om tyfoner længere oppe på siden kan du se en af vores læger fortælle om sit arbejde efter den ødelæggende tyfon Haiyan i Fillippinerne i 2013.

Den ødelæggende tyfon Haiyan

Tyfonen Haiyan ramte Fillippinerne 8. november 2013. Det var en af de kraftigste tyfoner, der nogensinde er registreret – en tyfon, der forårsagede ødelæggelser af hidtil uset omfang.

Tage blev flået af bygninger, landsbyer blev jævnet med jorden og en tsunami-lignende stormflod skyllede de lokales levebrød væk.

Flere end 6.300 mennesker mistede livet under den kraftige tyfon, og fire millioner blev fordrevet.

Den kraftige tyfon Haiyan jævnede store områder med jorden i Filippinerne. ©Yann Libessart/Læger uden Grænser

Vi var i stand til at hjælpe lokalsamfund på nogle af de værst ramte øer.

Vi behandlede tusindvis af patienter med akutte traumer, genopbyggede medicinske klinikker og hospitaler, sørgede for husly, rent vand og sanitære installationer og tilbød psykologisk støtte til både børn og voksne.

Et år efter den ødelæggende tyfon var behovet for vores medicinske og humanitære hjælp kraftigt reduceret.

Det lokale sundhedssystem var blevet forbedret og kunne langsomt overtage arbejdet.

Se hvordan vi byggede et felthospital,efter atden voldsomme tyfon Haiyan havde ramt Fillippinerne.

Når Læger uden Grænser rykker ud efter katastrofer

Læger uden Grænser har mere end 40 års erfaring med at yde medicinsk nødhjælp efter naturkatastrofer somorkaner, tyfoner, cykloner eller tornadoer.

Når et kraftigt uvejr som en tyfon rammer land, forårsager den store ødelæggelser. Ofte er det vanskeligt at nå frem med nødhjælp, når veje, lufthavne og anden infrastruktur er sat ud af spil.

Derfor har Læger uden Grænser en lang række logistiske eksperter, der har stor erfaring med at vurdere den bedst mulige måde at få hjælpen frem til de hårdest ramte katastrofeområder efter en tyfon eller anden naturkatastrofe.

Vores hjælp er afhængig af private donationer, der gør det muligt for os at skaffe det nødvendige medicin og udstyr til at hjælpe den sårbare lokalbefolkning, efter en naturkatastrofe rammer.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.