I Sydsudan er tusindvis af børn blevet brugt som soldater. Små hænder har holdt maskingeværer og er blevet tvunget til at affyre skud mod deres egne familier. Børn er blevet brugt i kamp, som voksne soldater bliver det. Men hvordan bliver de små voksne til børn igen?
Siden 2018 har Læger uden Grænser arbejdet med at få børnene tilbage i skole i Sydsudan – tilbage til deres små lokalsamfund. Vores psykolog Mozhdeh Ghasemiyani har arbejdet med de tidligere børnesoldater i det krigshærgede land. Hun har hjulpet børnene med at bearbejde deres grusomme traumer.
“Jeg har arbejdet som psykolog for frigivne børnesoldater, som døjer med flere psykiske mén. Over 400 børn var blevet frigivet, og jeg var med til at behandle nogle af dem.”
Bortført på vej til skole
Alle vores patienter i Sydsudan kommer fra byen Yambio i den sydvestlige del af landet. Det er børn, små piger og drenge, der ifølge Mozhdeh er blevet manipuleret til at dræbe.
Når jeg var ude og holde individuelle terapisessioner, mødte jeg mange børn, som var blevet rekrutteret helt ned til 8-års alderen. Børnene var blevet bortført fra deres hjem og havde under tilfangetagelsen set familiemedlemmer blive dræbt for øjnene af dem, og de var blevet udsat for grusomme ting. De døjede med tunge psykologiske traumer, angst, mareridt, og de havde svært ved at starte et nyt liv.
De fleste af børnene blev kidnappet på vej til skole, eller mens de arbejdede i markerne.
En blandet modtagelse
Mens de fleste af børnesoldaterne bliver modtaget med åbne arme af deres familier, er det for andre en udfordring at finde deres pårørende, der i nogle tilfælde er blevet drevet på flugt eller dræbt. Nogle børn bliver set som en byrde. I lokalsamfund, hvor konflikten har gjort stor skade, oplever nogle børn at blive afvist og har en frygt for, at de aldrig bliver accepteret igen.
Omkring 35 procent af vores patienter lider af post-traumatisk stress-syndrom. Depression er almindeligt blandt børnene, der overlever livet som børnesoldat. Vi ser også mange patienter med diverse symptomer, blandt andet mareridt og tvangstanker.
Nogle af børnene tror nogle gange, at de er tilbage i kampene. Andre oplever pludselige og uventede tanker eller billeder, mens de er i gang med hverdagen. Andre har selvmordstanker og overvejer at skade sig selv.
Det handler om overlevelse
Mozhdeh fortæller, hvordan hun brugte meget tid på at få børnene til at bearbejde skyldfølelsen og indse, at de kun er børn, som ikke havde mulighed for at ændre deres skæbne.
Jeg fortæller dem, at et barn ”kun er et barn” og ikke har andre muligheder for at klare en så voldsom situation end at forsøge at overleve. Jeg forsøger at forklare børnene, at de ikke kan stille andet op end at ”spille med på militsernes leg”, så de kan overleve. Jeg spørger dem: Hvad kan man stille op, når man får en kalashnikov for panden? Man er nødt til at adlyde.
Børnene har været i hænderne på nogle af de mest voldelige militser i Sydsudan, som i årevis har udført grusomheder mod befolkningen og rekrutteret børnesoldater.
“Selvom det var enormt sørgeligt at høre, hvor meget nogle af børnene havde været igennem i så mange år som børnesoldater, er det enormt livsbekræftende at opleve deres stærke vilje til at komme videre.”
Det gør stort indtryk på mig at høre, at så mange børn havde en drøm om at gå i skole – langt væk fra våben og kampe. Mange af børnene fortalte mig efter få sessioner, at de er holdt op med at få mareridt, og at de nu kan sove igen.
De fleste af vores børnepatienter er tilbage i skole, samtidig med at de arbejder. Enten i landbruget eller i deres families haver, hvor de hjælper til med arbejdet. Nogle af dem er endda blevet gift.
Det er svært at sige, hvor mange børnesoldater der findes, men i 2007 estimerede FN, at der var godt en kvart million børnesoldater på verdensplan. Siden 2010 er flere hundrede tusinde børnesoldater dog ifølge FN blevet frigivet fra de hære og grupper, de var en del af.
Små voksne bliver børn igen
Børnene er blevet frataget en del af deres barndom og har på en måde glemt, hvordan man er barn. Det prøver vi at hjælpe dem med. Vi organiserer aktiviteter som fodbold og maling, der skal hjælpe børnene til at blive børn igen.
Især piger og unge kvinder er en særlig udsat gruppe, når de vender hjem. De lever under jorden, i skjul hos familiemedlemmer og er i nogle tilfælde i særlig risiko for at blive fundet igen og mishandlet. De samme militser, som har bortført dem og terroriseret deres liv, er nu blevet fædre til deres børn.
“Gennem de psykologiske forløb oplevede jeg, at mange af de piger, som har været igennem grusomme ting, ikke tør snakke med nogen og åbne sig op. De virker intimideret, og de har svært ved at skabe tillid til personer, der kommer udefra. De har oplevet så meget ondskab, er blevet voldtaget utallige gange – og har fået børn som følge af voldtægterne.
Mozhdeh fortæller, hvordan de døjer med stor skyld og skamfølelse og oplever at blive udstødt af landsbyen, når de vender hjem – fordi folk ser ned på dem og deres børn. Disse børn har enormt behov for hjælp for nogen, der lytter til dem, støtter dem og hjælper, så de kan genetablere et normalt liv.
Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv
Med din støtte giver du os mulighed for hjælpe tidligere børnesoldater tilbage til samfundet.