msb148356high 1536x1152 1
MSF

Jordskælv: Sådan hjælper vi i Syrien og Tyrkiet

Her kan du løbende følge med i vores indsats i Syrien og Tyrkiet, efter de blev ramt af voldsomme jordskælv i februar.

Siden er opdateret 26. maj 2023

Hvad er behovet for hjælp i Tyrkiet?

Over 9,9 mio. mennesker er direkte berørt af jordskælvet i Tyrkiet, heraf har 5,2 mio. stadig brug for humanitær hjælp.

Omkring 650.000 husstande – svarende til 2,6 mio. mennesker – bor stadig i telte, mens over 157.000 er indlogeret i 85.500 containere.

Efter jordskælvet blev der erklæret undtagelsestilstand i tre måneder i de ti hårdest ramte områder.

Ifølge myndighederne er det største behov at få mennesker indkvarteret samt at uddele nødhjælps-kit og mad.

Der er et stort behov for psykologhjælp, vand og sanitet og andre ting relateret til opretholdelse af hygiejne m.m.

Sådan hjælper Læger uden Grænser i Tyrkiet efter jordskælvet

Opdateret 15. februar:

Lige nu er vores katastrofehold ved at vurdere behovene i de hårdest ramte områder i det sydlige Tyrkiet. Hatay, Kahramanmars, Adiyaman, Gaziantep og Diyarbakir er de områder, der er hårdest ramt. 

I samarbejde med vores partner i Tyrkiet har vi siden den 8. februar uddelt mad og førstehjælps-kit i flere modtagecentre i Kilis, et grænseområde i den sydvestlige del af Gazientep.

Vi står klar til at hjælpe yderligere, hvis myndighederne får brug for vores hjælp.

Opdateret 7. juni:

Vi begyndte at overdrage alle vores katastrofe-aktiviteter den 31. maj.

Vi har støttet humanitære organisationer i Tyrkiet med at yde psykologhjælp siden krisens start. Under vores akutte indsats havde vi sørget for følgende med vores samarbejdspartnere:

  • Installeret 61 vandtanke
  • Bygget og installeret 350 toiletter
  • Sørget for 173 badefaciliteter
  • Leveret over 4.344.792 liter vand
  • Doneret 96,6 tons frugt og grøntsager
  • 390.500 måltider
  • 53,1 tons brænde
  • 38.481 hygiejnekits
  • 375 telte
  • 65 containere

Derudover har vi også doneret en røntgenmaskine til et hospital i Kahramanmaraş, som vi støtter. Vi har også doneret en vandpumpe og vandtanke til Hatay Training and Research Hospital, som også blev ramt under jordskælvet.

Vi har ydet teknisk og økonomisk støtte til lokale humanitære organisationer til at bygge og etablere tre psykosociale centre i Adıyaman, Malatya og Kahramanmaraş. Her er også aktiviteter for børn, vaskemaskiner og badefaciliteter. Centrene har også rum til mødre, hvor de kan amme deres børn i fred og ro.

Psykologer og psykiatere støttet af os har givet 10.133 individuelle konsultationer. Mange har mistet familiemedlemmer, og de har ikke længere et hjem at vende tilbage til efter jordskælvet.

Hvad er behovet for hjælp i Syrien?

I kølvandet på jordskælvet er der både behov for lægehjælp og nødhjælp til befolkningen. Derfor har vi behandlet sårede mennesker i det nordvestlige Syrien og støttet sundhedsfaciliteter siden de første timer efter katastrofen.

Den største prioritet er at sørge for akut nødhjælp til mennesker, der er ramt af jordskælvene, især dem uden ly i det kolde vintervejr. Befolkningen har brug for husly, mad, tæpper, tøj, varmeapparater, hygiejnesæt og lægehjælp.

Vi oplever, at der mangler brændstof, elektricitet og tilstrækkeligt vand og sanitet. Der er også en stor udfordring for mennesker, der er påvirket af jordskælvet, at få adgang til psykologhjælp.

Det nordvestlige Syrien har været vidne til mange års igangværende humanitære kriser, hvor jordskælvene har skabt endnu flere problemer for befolkningen.

Vi vil fortsætte med at vurdere behovene og tilpasse vores arbejde efter dem.

Sådan hjælper Læger uden Grænser i Syrien efter jordskælvet

Vi var allerede i Syrien, da det første jordskælv ramte – også i det nordvestlige Syrien, der blev hårdt ramt under de to voldsomme jordskælv. Mange bygninger kollapsede og gjorde tusindvis af mennesker hjemløse. Der ledes stadig efter overlevende, og de hospitaler, der stadig fungerer, arbejder hårdt på at behandle patienterne.

Mange hospitaler er ramt, og nogle kan ikke længere tage imod patienter – såsom hospitalet i Jindiris, Afrin-distriktet i Aleppo-provinsen.

To fødselsklinikker, som vi støtter, blev evakueret, fordi bygningerne var i fare for at styrte sammen. Vores medicinske personale og personalet på andre klinikker har siden det første jordskælv arbejdet hårdt på at behandle patienter.

Siden de første timer efter det første jordskælv har vi arbejdet på at yde lægehjælp, også selvom vores lokalansatte selv står i en personlig vanskelig situation. Læger uden Grænser har modtaget sårede patienter på de hospitaler, vi driver og støtter. Vi har behandlet mere end 200 patienter i de første timer. Derudover startede vi en mobilklinik i et modtagecenter i Idlib-provinsen, og vi tilbyder også støtte til ambulancer for at hjælpe med at få patienter kørt på hospitalet.

Sundhedsfaciliteter, som vi støtter, har behandlet over 7.600 mennesker i perioden fra 6. februar til 12. februar.

Vi har sat vores katastrofeberedskab ind, som støtter hospitaler i Idlib og Aleppo med medicinske kits, traume-sæt, kirurgiske kits.  Vi har støttet hospitaler med erfarne medarbejdere fra vores teams. Vi har også øget antallet af senge på vores hospitaler og klinikker ved at tilføje telte, hvor det er nødvendigt.

Derudover uddeler vi tæpper, hygiejne-kit og mad til 2.500 familier i Jindiris i Aleppo-provinsen.  

Vi har også hjulpet 38 hospitaler og sundhedsfaciliteter med donationer af akutmedicinsk udstyr, traumekits, medicinske forsyninger og tæpper. Det inkluderer faciliteter i Azaz, Afrin, Mare’, Bab El Hawa og andre byer.

Vi har sendt medicinsk personale afsted, herunder kirurger, for at hjælpe hospitalerne med at behandle de mange tilskadekomne.  

På fire hospitaler og klinikker i Idlib-regionen har vi behandlet sårede, og vi har øget sengepladserne for at flere kan blive behandlet.

Hospitaler og sundhedsfaciliteter mangler de mest basale for at kunne fungere. I Idlib-regionen har vi givet 6.100 tæpper til 13 hospitaler, og vi støtter produktionen af ilt i 8 sundhedsfaciliteter. Samtidig har vi doneret brændstof til to hospitaler, for at de kan fortsætte deres aktiviteter.

Vi har indsat vores ambulancer og støtter 90 ambulancer for at hjælpe med at få patienter overført til hospitalerne.

I Idlib-regionen driver vi fire mobile klinikker i modtagecentre, hvor vi tilbyder generelle medicinske konsultationer, skift af forbindinger, reproduktive sundhedssydelser og psykologhjælp til mennesker berørt af jordskælvet. Til og med den 13. februar havde vi udført 2.134 konsultationer.

I Aleppo-regionen satte vi en mobil klinik ind i Jindires den 13. februar. Den første dag behandlede vi 119 patienter, inklusiv børn, gravide og mennesker med skader samt gav psykologhjælp.

Vi uddelte mad og tæpper til over 500 familier i modtagecentre i Afrin.

I modtagecentre i Azaz og Mare’ og de omkringliggende byer har vi uddelt over 450 kits – inklusiv hygiejne, køkkenredskaber, vinter-kits og tæpper, til befolkningen i Jindires, en af de hårdest ramte byer.

I den vestlige del af Idlib by har vi uddelt 2.500 tæpper og 100 vinter-kits til familier.

Udover beredskabet sørger vi fortsat for, at befolkningen har adgang til lægehjælp og aktiviteter på hospitaler, der ikke er blevet påvirket, for at støtte befolkningen og sikre kontinuitet i plejen af de mest sårbare, såsom gravide og mennesker med kroniske sygdomme.

Vi driver 4 mobile klinikker i Idlib og 1 i Aleppo

Nødhjælp uddelt i Syrien:

I Idlib-regionen og Afrin-distriktet i Aleppe uddelte vi i samarbejde med lokale partnere over 700 familie-kits inklusiv madrasser, tæpper og andre fornødenheder. Til modtagecentre uddelte vi 7.700 tæpper, 1.100 hygiejne-kits, 50 telte og 550 madrasser.

I samarbejde med lokale partnere uddelte vi 515 fulde nødhjælps-kits – herunder hygiejne-fornødenheder, køkken-udstyr, vinter-kits og tæpper – til befolkningen i Jindires, en af de hårdest ramte byer, samt til familier i modtagecentre i Azaz, Mare´og de omkringliggende byer.

I den vestlige del af Idlib by uddelte vi tæpper, vinter-kits og presenninger til familier.

Hvem kan blive udsendt til områder ramt af jordskælvet?

 Lige nu har vi behov for erfarent personale, som har været udsendt med Læger uden Grænser tidligere.

Men hvis du på sigt kunne være interesseret i at blive udsendt for Læger uden Grænser, så er du mere end velkommen til at sende en ansøgning.
Du kan læse mere om det her: https://msf.dk/bliv-udsendt/