Siden slutningen af 2017 har kampene i de nordlige distrikter i Yemen ved kystlinjen forværret den humanitære situation. En række angreb ved havnebyen Hodeidah har blandt andet gjort det ekstremt vanskeligt at levere nødhjælp til de voldsramte områder i Yemen. Vores medicinske personale i Aden har siden maj måned modtaget et stigende antal patienter.
Porten til nødhjælp under angreb
”Manglen på humanitær hjælp, som sker som følge af de nedlagte nødhjælpsprogrammer og den generelt begrænsede tilstedeværelse af nødhjælpsarbejdere på landjorden, er med til at presse lokalbefolkningen yderligere. Det vil få alvorlige konsekvenser på en region, der allerede har begrænsninger på import og intern transport af vitale forsyninger, herunder medicin, mad og brændstof,” forklarer Frederic Pelat, vores landechef i Yemen.
Ifølge FN stammer 70 % af de fødevareforsyninger, der bringes til Yemen, fra havnebyen. Indbyggerne er fanget i en faretruende krigszone med militære konfrontationer, og de risikerer at dø som konsekvens af de dødbringende angreb og mangel på nødhjælp. De yemenitter, der i dag bor i de nordlige dele af landet, er afhængige af de vitale forsyninger, der passerer gennem Hodeidahs havn.
“Det er afgørende, at krigens parter sikrer, at civile er i stand til at bevæge sig frit, da de søger beskyttelse sikre steder,” forklarer Pelat.
3 år har drænet befolkningen i Yemen
I de tre år, borgerkrigen i Yemen har varet, er størstedelen af befolkningen blevet afskåret fra lægehjælp. Vi har derfor optimeret vores sundhedsindsats for at imødegå det store behov og hjælpe de mange ofre, som krigen har kostet. Hver dag siden sammenstødene eskalerede i det nordlige Yemen i maj, har vi i Aden modtaget patienter fra Houdeidah, som har brug for vital hjælp.
”Flertallet af vores patienter fra Hodeidah, som har modtaget behandling på vores hospital i Aden, har alvorlige skader. De kører i mindst seks timer for at nå frem til hospitalet, ofte i kritisk tilstand,” forklarer Ghazali Babiher, som er vores projektkoordinator i Yemen.
Luftangreb på kolera-behandlingscenter i Abs
I maj måned blev vores nyoprettede kolera-behandlingscenter i Abs i Yemen ramt af et luftangreb. Vores sundhedspersonale var nødsaget til at indstille arbejdet i området, indtil sikkerheden kunne garanteres. Ingen kom noget til, men det var ikke tilfældet ved tidligere angreb.
“Dette angreb på Læger uden Grænsers kolera-behandlingscenter af den saudisk- og emiratisk-ledede koalition (SELC) viser fuldstændig respektløshed for medicinske faciliteter og patienter. Uanset om det er tilsigtet eller et resultat af uagtsomhed, er det helt uacceptabelt. Stedet blev tydeligt markeret som en medicinsk facilitet,og dets placering blev delt med SELC,” fortæller João Martins, vores landechef i Yemen.
Han understreger, at den nuværende situation kan føre til en humanitær katastrofe, som vil efterlade flere hundredtusinder af mennesker uden adgang til lægehjælp.
”10 millioner mennesker har akut behov for lægehjælp, men idag er kun 50 % af sundhedsfaciliteterne funktionelle, og de færreste yemenitter har mulighed for at benytte dem. Vores sundhedsklinik skulle være med til at redde liv i tilfælde af et koleraudbrud. Lige nu har vi stoppet vores aktiviteter i Abs, indtil sikkerheden for vores personale og patienter kan garanteres.”
Et spirende håb i Amran
Alt imens volden eskalerer i de nordlige provinser i Yemen, oplever vores medicinske personale, at situationen i Khamer i Amran-provinsen er blevet mere stabil. Vores medicinske personale har støttet Al Salam-hospitalet siden 2010, hvor krigsofre, underernærede børn og fødende kvinder har kunnet få hjælp.
MSF i Yemen
Vi arbejder i dag på 13 hospitaler og sundhedscentre i Yemen og støtter over 20 hospitaler samt sundhedscentre på tværs af de 11 yemenitiske provinser: Taiz, Aden, Ad Dhale, Sa’ada, Amran, Hajjah, Ibb, Sana’a, Abyan, Shabwa og Lahj .