Slangebid dræber 275 mennesker om dagen

De fleste af os kender mest slanger fra zoologisk have eller fra uhyggelige film. Men ude i verden bliver millioner af mennesker bidt af slanger.

Hvert år bliver tæt på tre millioner mennesker bidt af giftige slanger. Omkring 100.000 af dem – 275 mennesker per dag – mister livet, mens 400.000 får livslange fysiske og psykiske mén.

Slangebid rammer de mest sårbare hårdest. Det kan være mennesker på flugt, der må slå sig ned i områder med mange slanger, eller de fattigste, der bor på landet, hvor arbejdet i markerne bringer dem i tæt kontakt med slanger.

Vidste du?

  • At slangebid dræber omkring 100.000 mennesker om året?
  • At slangebid er skyld i mindst 40 gange så mange dødsfald som landminer?
  • At Læger uden Grænser i 2017 behandlede mere end 3.000 mennesker for slangebid?

Bliver de bidt, kan der være flere timer til det nærmeste hospital med den rette modgift. Og den rette behandling kan være dyrere end, hvad den enkelte kan betale.

Gabriel Alcoba
  • Læger uden Grænsers medicinske rådgiver inden for slangebid

Forestil dig, hvor skræmmende det må være at blive bidt af en slange – at føle smerten og giften sprede sig gennem kroppen – velvidende, at du kan dø af det, at du ikke har adgang til behandling, og hvis du havde, ville du ikke kunne betale for den.

Børn er de mest udsatte

Særligt børn er udsatte. Deres små kroppe betyder, at giften hurtigere kan sprede sig og gøre uhelbredelig skade inden for kort tid.

Et af de børn er otteårige Nyajinma. Hun var heldig og fik behandling med modgiften FAV-Afrique, efter hun blev bidt af en giftig slange.

Seksårige Nyajinma blev bidt af en giftig slange, mens hun sov. © Alexandra Malm/Læger uden Grænser

FAV-Afrique blev indtil for nylig produceret af det franske medicinalfirma Sanofi-Pasteur. Det var en modgift, der kunne bruges til at behandle bid fra nogle af de mest giftige slanger i dele af Afrika syd for Sahara.Men medicinalfirmaet valgte at stoppe produktionen af den effektive modgift. Og det er et stort problem, fordi andre typer af modgift ikke er lige så effektive.

Derfor kan det nu blive vanskeligt for børn som Nyajinma at få adgang til den rette behandling.

Nye modgifte er nødvendige

Lige nu er der stigende fokus på slangebid i den internationale sundhedsverden. I 2017 blev slangebid endda anerkendt af WHO som en såkaldt ’Neglected Tropical Disease’.

Samme år behandlede vi mere end 3.000 mennesker for slangebid. I næsten halvdelen af tilfældene var der behov for modgift, som vi tilbyder gratis til vores patienter.

Tiden er inde til at sikre, at de millioner af mennesker, der bliver bidt af giftige slanger, får adgang til livreddende modgift og behandling.

I mere end 100 år har man brugt heste til at producere en modgift til de livsfarlige slangebid. Man sprøjter en lille dosis gift ind i hesten, hvor hestens immunsystem danner antistoffer mod giften.Antistofferne trækkes ud af hesten og kan bruges som modgift til at behandle mennesker, der er blevet bidt af giftige slanger. Det er en meget langsommelig proces, der tager flere måneder.

Det er derfor afgørende, at vi forsker i nye måder at producere modgifte og udvikle bedre behandling. Lige så vigtigt er det, at vi forbedrer adgang til både modgift og behandling, og at det prismæssigt er på et niveau, hvor det er til at betale for alle.

Læs også om vores læge Martin Munthe Thomsen, der under sin udsendelse til Etiopien oplevede, hvad det vil sige, når slangebid er en del af hverdagen.

“Jeg kunne ikke lade være med at tænke på de slanger, jeg kunne få besøg af i løbet af natten. Jeg havde jo set, hvilken skade de kunne gøre.”