© Gabriel Martinez

Slangebid dræber 275 mennesker om dagen

De fleste af os kender mest slanger fra zoologisk have eller fra uhyggelige film. Men ude i verden bliver millioner af mennesker bidt af slanger.

Hvert år bliver tæt på tre millioner mennesker bidt af giftige slanger. Omkring 100.000 af dem – 275 mennesker per dag – mister livet, mens 400.000 får livslange fysiske og psykiske mén.

Slangebid rammer de mest sårbare hårdest. Det kan være mennesker på flugt, der må slå sig ned i områder med mange slanger, eller de fattigste, der bor på landet, hvor arbejdet i markerne bringer dem i tæt kontakt med slanger.

Vidste du?

  • At slangebid dræber omkring 100.000 mennesker om året?
  • At slangebid er skyld i mindst 40 gange så mange dødsfald som landminer?
  • At Læger uden Grænser i 2017 behandlede mere end 3.000 mennesker for slangebid?

Bliver de bidt, kan der være flere timer til det nærmeste hospital med den rette modgift. Og den rette behandling kan være dyrere end, hvad den enkelte kan betale.

Forestil dig, hvor skræmmende det må være at blive bidt af en slange – at føle smerten og giften sprede sig gennem kroppen – velvidende, at du kan dø af det, at du ikke har adgang til behandling, og hvis du havde, ville du ikke kunne betale for den.

Gabriel Alcoba, Læger uden Grænsers ’Medical Adviser’ for slangebid

Børn er de mest udsatte

Særligt børn er udsatte. Deres små kroppe betyder, at giften hurtigere kan sprede sig og gøre uhelbredelig skade inden for kort tid.

Et af de børn er otteårige Nyajinma. Hun var heldig og fik behandling med modgiften FAV-Afrique, efter hun blev bidt af en giftig slange.

Seksårige Nyajinma blev bidt af en giftig slange, mens hun sov.
Seksårige Nyajinma blev bidt af en giftig slange, mens hun sov. © Alexandra Malm/Læger uden Grænser

FAV-Afrique blev indtil for nylig produceret af det franske medicinalfirma Sanofi-Pasteur. Det var en modgift, der kunne bruges til at behandle bid fra nogle af de mest giftige slanger i dele af Afrika syd for Sahara. Men medicinalfirmaet valgte at stoppe produktionen af den effektive modgift. Og det er et stort problem, fordi andre typer af modgift ikke er lige så effektive.

Derfor kan det nu blive vanskeligt for børn som Nyajinma at få adgang til den rette behandling.

Nye modgifte er nødvendige

Lige nu er der stigende fokus på slangebid i den internationale sundhedsverden. I 2017 blev slangebid endda anerkendt af WHO som en såkaldt ’Neglected Tropical Disease’. 

Samme år behandlede vi mere end 3.000 mennesker for slangebid. I næsten halvdelen af tilfældene var der behov for modgift, som vi tilbyder gratis til vores patienter.

Her er nogle af de giftige slanger, der dræber flest mennesker på verdensplan. Billedet er taget fra 
Copenhagen Snakebite Symposium. © Læger uden Grænser

Tiden er inde til at sikre, at de millioner af mennesker, der bliver bidt af giftige slanger, får adgang til livreddende modgift og behandling.

I mere end 100 år har man brugt heste til at producere en modgift til de livsfarlige slangebid. Man sprøjter en lille dosis gift ind i hesten, hvor hestens immunsystem danner antistoffer mod giften. Antistofferne trækkes ud af hesten og kan  bruges som modgift til at behandle mennesker, der er blevet bidt af giftige slanger. Det er en meget langsommelig proces, der tager flere måneder.

Det er derfor afgørende, at vi forsker i nye måder at producere modgifte og udvikle bedre behandling. Lige så vigtigt er det, at vi forbedrer adgang til både modgift og behandling, og at det prismæssigt er på et niveau, hvor det er til at betale for alle.

Læs også om vores læge Martin Munthe Thomsen, der under sin udsendelse til Etiopien oplevede, hvad det vil sige, når slangebid er en del af hverdagen.

“Jeg kunne ikke lade være med at tænke på de slanger, jeg kunne få besøg af i løbet af natten. Jeg havde jo set, hvilken skade de kunne gøre.”

Fra felten

Phumeza Tisile og Nandita Venkatesan overlevede begge tuberkulose.

Tuberkuloseoverlever: ”Ingen skal gå igennem det samme som mig”

Læs mere
Irene-til-hjemmesiden.jpg

Irene Kruse

Libyen

“Kvinder fortæller, de er blevet voldtaget, slået og udsat for tortur.

Læs mere

Mårten Larsson

Nigeria

Livsfarlig sygdom forklædt som forkølelse

Læs mere

Åbent brev til EU-ledere

Læs mere
Ukraine

Her kan hoste dræbe dig

Læs mere
Vores sygeplejerske Anni kom tæt på den 11-årige dreng Paulus i Etiopien.

Anni Fjord

Etiopien

”Han var min lille dreng”

Læs mere
Pakistan

Her dør hvert 22. spædbarn

Læs mere
Ali Monir, 12 years old, in his room during a psychological support session in MSF’s post-operative care facility, in East Mosul. Ali has been hospitalised because of a fracture. Medical tests revealed that Ali presents a multidrug- resistant infection. In conformity with MSF’s infection prevention and control (IPC) measures, Ali has to stay in an isolation room, to avoid the spread of his infection to other patients and medical staff. MSF’s psychologist is visiting Ali regularly to help him deal with his anxiety and to ease his recovery.
Irak

Når antibiotika ikke længere virker

Læs mere

2018: Et år i billeder

Læs mere
En fire-årig pige skal i behandling efter hun er blevet bidt af en sandflue, som bærer på sygdommen kutan leishmaniasis.
Pakistan

”Usynligt” insekt spreder skræmmende sygdom: Det begynder med en bums

Læs mere
Læger uden Grænser flytter en patient til et hospital under ebola-epidemien i DR Congo.
DR Congo

Dansk læge: Vi slipper ikke af med ebola

Læs mere

Her er årets glemte kriser

Læs mere

Heidi Strømsholt

Sydsudan

Slangebid: Faren der lurer i græsset

Læs mere

Tvunget til at vælge mellem mad og lægehjælp i Yemen

Læs mere
Redning på Middelhavet af Læger uden Grænser
Middelhavet

Læger uden Grænsers skib tvunget til at indstille redningsaktioner på Middelhavet

Læs mere
Australien sender mennesker på flugt, som forsøger at komme ind i landet, til Nauru – og tilbageholder dem der på ubestemt tid.

Tahir Bakhtiary

Nauru

Her sidder de fanget på femte år: ”Det er forfærdeligt at være vidne til”

Læs mere