© Gabriel Martinez

Slangebid dræber 275 mennesker om dagen

Den 19. september 2018 markerer den første International Snakebite Awareness Day. De fleste af os kender nok mest slanger fra zoologisk have eller fra uhyggelige film. Men ude i verden rammer slangebid millioner af mennesker.

Hvert år bliver tæt på 3 millioner mennesker bidt af giftige slanger. Omkring 100.000 af dem, 275 mennesker per dag, mister livet, mens 400.000 får livslange fysiske og psykiske mén.

Derfor er Læger uden Grænser gået sammen med nogle af de klogeste hoveder på området for at undersøge, hvordan vi fremover kan sikre, at alle mennesker har adgang til livreddende behandling.

Lige nu er der stigende fokus i den internationale sundhedsverden på slangebid og de alt for mange ofre. I 2017 blev slangebid således også anerkendt af WHO som en såkaldt ’Neglected Tropical Disease’. 

Børn mest udsatte for slangebid

Slangebid rammer de mest sårbare hårdest. Det kan være mennesker på flugt, der må slå sig ned i områder med mange slanger eller de fattigste, der bor ude på landet, hvis arbejde i markerne bringer dem i tæt kontakt med slanger.

Bliver de bidt, kan der være flere timer til det nærmeste hospital med den rette modgift. Og endelig kan den rette behandling medfølge en pris, der langt overgår, hvad den enkelte kan betale.

Forestil dig hvor skræmmende det må være at blive bidt af en slange – at føle smerten og giften sprede sig gennem kroppen – velvidende, at du kan dø af det, at du ikke har adgang til behandling, og hvis du havde, ville du ikke kunne betale for den.

Gabriel Alcoba, Læger uden Grænsers ’Medical Adviser’ for slangebid

Børn er særligt udsatte. Deres små kroppe betyder, at giften hurtigere kan sprede sig og gøre uhelbredelig skade inden for kort tid.

Et eksempel på et af disse børn er Nyajinma. Nyajinma var heldig. Hun fik behandling med modgiften FAV-Afrique, efter hun var blevet bidt af en giftig slange.

Seksårige Nyajinma blev bidt af en giftig slange, mens hun sov.
Seksårige Nyajinma blev bidt af en giftig slange, mens hun sov. © Alexandra Malm/Læger uden Grænser

FAV-Afrique blev produceret af det franske medicinalfirma Sanofi-Pasteur. Det var en modgift, der kunne  bruges til at behandle bid fra nogle af de mest giftige slanger i dele af Afrika syd for Sahara.

Men det franske medicinalfirma valgte at stoppe produktionen af den effektive modgift. Det er et stort problem, fordi andre typer af modgift ikke er ligeså effektive.

Derfor er det nu endnu mere vanskeligt for børn som Nyajinma at få adgang til den rette behandling.

Vi i Læger uden Grænser mener, at tiden er inde til gennem globalt samarbejde at sikre, at de millioner af mennesker, der bliver bidt af giftige slanger, får adgang til livreddende modgift og behandling.

Vidste du?

  • At slangebid dræber omkring 100.000 mennesker om året?
  • At slangebid er skyld i mindst 40 gange så mange dødsfald som landminer?
  • At Læger uden Grænser i 2017 behandlede mere end 3.000 mennesker for slangebid?

Vores læge Martin Munthe Thomsen oplevede, hvad det vil sige at befinde sig i et land, hvor slangebid er en del af hverdagen ligesom underernæring og mæslinger:

 Jeg kunne ikke lade være med at tænke på de slanger, jeg kunne få besøg af i løbet af natten. Jeg havde jo set, hvilken skade de kunne gøre.

Martin Munthe Thomsen, læge udsendt til Etiopien. 

Nye modgifte er nødvendige

I 2017 behandlede Læger uden Grænser mere end 3.000 mennesker for slangebid, hovedsageligt i lande syd for Sahara og i Mellemøsten. I ca. halvdelen af tilfældene var der behov for modgift, som Læger uden Grænser tilbyder gratis til sine patienter.

I mere end 100 år har man brugt heste til at producere en modgift til de livsfarlige slangebid. Det er sket ved, at man sprøjter en lille dosis gift ind i hesten, hvorefter hestens immunsystem begynder at danne antistoffer mod giften.

Disse antistoffer bliver trukket ud af hesten og kan så bruges som modgift til at behandle mennesker, der er blevet bidt af giftige slanger. Det er en meget langsommelig proces, der tager flere måneder.

Det er derfor afgørende, at vi forsker i nye måder at producere modgifte og udvikle bedre behandling. Ligeså vigtigt er det, at vi forbedrer adgang til både modgift og behandling, og at det prismæssigt er på et niveau, hvor det er til at betale for alle.

Det kræver engagement og commitment fra flere steder, både blandt politikere og forskere, men også hos de virksomheder, som producerer modgift.

Læger uden Grænser i nyt samarbejde

Læger uden Grænser i Danmark vil også gå aktivt ind i kampen mod slangebid. Derfor samlede vi forskere og andre eksperter på området til Copenhagen Snakebite Symposium for at diskutere, hvordan vi fremover bedre kan diagnosticere og behandle slangebid blandt verdens mest sårbare.

De mange engagerede deltagere inkluderede Københavns Universitet, Université de Genève, Terrariet Vissenbjerg og flere andre.

Her er nogle af de giftige slanger, der dræber flest mennesker på verdensplan. Billedet er taget fra 
Copenhagen Snakebite Symposium. © Læger uden Grænser

Vi håber, at det fremover kan blive til et frugtbart samarbejde, hvor vi bestræber os på at finde nye og effektive måder at diagnosticere og behandle slangebid, så vi kan hjælpe til med at nedbringe de alt for høje dødstal.

Lad International Snakebite Awareness Day være en påmindelse til alle om, at der fortsat er lang vej endnu, men at vi gennem oplysning, forskning og innovative løsninger kan gøre en betydelig forskel for vores mange patienter, der lige nu i mange tilfælde lider i stilhed uden adgang til den livreddende behandling.

Fra felten

Kjeld Kromand i Pibor, Sydsudan

Kjeld Kromand

Sydsudan

Kjelds første kejsersnit i Sydsudan: “Pludselig gik lyset ud”

Læs mere
Australien sender mennesker på flugt, som forsøger at komme ind i landet, til Nauru – og tilbageholder dem der på ubestemt tid.

Tahir Bakhtiary

Nauru

Her sidder de fanget på femte år: ”Det er forfærdeligt at være vidne til”

Læs mere

Mozhdeh Ghasemiyani

Sydsudan

Børnesoldater får hjælp til et nyt liv: “Det føles som ren magi”

Læs mere
Heidi med pigen Lokoli, som blev angrebet af en krokodille i Sydsudan.

Heidi Strømsholt

Sydsudan

Heidis podcast fra Sydsudan: “Det her sted er for vanvittigt”

Læs mere
Vores læge Anne tilser tre måneder gamle Labaran. Han er alvorligt dehydreret og et af mange børn, som har akut brug for hjælp i Magaria, Niger.
Niger

Hundredvis af børn er døde: “Vi har aldrig set noget lignende”

Læs mere
Et barn med vejrtrækningsproblemer får hjælp på et hospital i Yemen.
Læger uden Grænser

Josephine Obel

Yemen

Josephines podcast fra Yemen: ”Det lignede en eksplosion”

Læs mere
Flere end 60 mennesker på flugt er de seneste tre døgn blevet reddet fra bølgerne på Middelhavet af Aquarius. Nu må skibet ikke længere redde liv på havet.
Middelhavet

Italiens regering tvinger Middelhavets sidste redningsskib i havn

Læs mere
Tidligere var Moria-lejren et stoppested på vejen videre, men nu er lejren blevet en forfærdelig endestation, fortæller vores sygeplejerske Mie fra den græske ø Lesbos.

Mie Terkelsen

Grækenland

”Hun står bare og holder om mig og græder”

Læs mere

Slangebid dræber 275 mennesker om dagen

Læs mere
Den Centralafrikanske Republik

Tatiana blev voldtaget i dagevis: Hun er langt fra den eneste

Læs mere
Middelhavet

”Døde kroppe flød omkring mig”

Læs mere

Amanda Godballe

Rejsebrev: “På Lesbos lever de i tavshed og glemsel

Læs mere
DR Congo

Konflikten i DR Congo gør det sværere for vores læger at behandle ebola

Læs mere
Libyen

Kampe i Libyen bringer tusindvis af flygtninge og migranters liv i fare

Læs mere

Pernille Miller

”Jeg tænkte, kan mennesker virkelig bo så tæt?

Læs mere

Et år efter flugten fra Myanmar lever hundredetusinder af rohingyaer stadig under kummerlige forhold

Læs mere