Isabel Corthier/MSF

“Sexarbejde er den bedste mulighed, jeg har.”

Malawi har en af de højeste hiv-rater i verden, og mens landet har gjort store fremskridt for at bekæmpe epidemien, så er sexarbejdere stadig ekstremt udsatte. Risikoen for, at landets sexarbejdere bliver smittet med hiv, er fem gange så stor som resten af befolkningen. De lever et liv fyldt med vold: Voldelige kunder, voldeligt politi og voldelige partnere. Oven i volden kommer en evig frygt for uønskede graviditeter og kønssygdomme.

”Jeg begyndte at bytte sex for ting, som mine bedsteforældre ikke gav mig. Så blev jeg gravid og droppede ud af skolen. Da jeg blev sexarbejder, vidste jeg ikke noget om kondomer. Jeg havde hørt om hiv, men jeg tænkte aldrig over, at jeg kunne få det selv. Det er første gang, jeg får information om hiv og sundhed,” siger Bernadette, efter Læger uden Grænsers har undervist hende i sundhed.

I Malawi sælger kvinder som Bernadette sex for at skaffe mad og husly til deres familie.

Der er mange problemer ved at være sexarbejder. Nogle kunder betaler ikke bagefter. Nogle andre tæver dig. Og andre stjæler dine penge. Den værste oplevelse var med en kunde, der ville betale bagefter. Men så nægtede han, og hvad værre var, han brugte ikke kondom. En anden kunde betalte på forhånd, men bad mig så om at hente noget mad. Da jeg kom tilbage, var alle mine penge og mit tøj væk.”

[smartslider3 slider=”64″]

“Jeg var gift i 11 år. Min mand og jeg solgte madvarer sammen. Men han var voldelig og bankede mig. For omkring fire år siden tog han til Sydafrika. Det var meningen, at han skulle finde arbejde og sende penge til mig, men jeg hørte aldrig fra ham. Han kom ikke tilbage. Jeg kunne ikke forsørge mig selv og vores datter, så jeg begyndte at sælge sex.

Nogle gange er kunderne voldelige. For to år siden havde jeg en kunde, der ikke betalte bagefter. Undervejs rev han med vilje kondomet i stykker. Det blev voldeligt, og han slog mine fortænder ud. Jeg gik til politiet, men de tog mig ikke på hospitalet. Dengang vidste jeg ikke, at jeg skulle have behandling.”

Siden 2014 har Læger uden Grænser i Malawi fokuseret på at hjælpe kvindelige sexarbejdere. Vi arbejder især på at øge adgangen til kondomer og PEP-medicin. PEP står for post-exposure-prophylaxis og er en form for medicin der, hvis den gives indenfor 72 timer, mindsker risikoen for hiv-smitte.

I slutningen af sidste år var over 5.000 sexarbejdere en del af Læger uden Grænsers projekt i Malawi. Omkring halvdelen af dem er hiv-positive. Størstedelen af de hiv-positive modtager medicin, der gør, at de bedre kan holde sig raske og samtidig har mindre sandsynlighed for at smitte andre.

Fotos: Isabel Corthier

Alle navne i artiklen er opdigtede. Vi er bekendt med kvindernes identitet.

Malawi

Indbyggere: 20,9 mio.
Forventet levealder m/k: 60/67 år
Børnedødelighed: 42 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
Medarbejdere i 2022: 432

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Malawi i 1986.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO