© Isabel Corthier/MSF

“Sexarbejde er den bedste mulighed, jeg har.”

Malawi har en af de højeste hiv-rater i verden, og mens landet har gjort store fremskridt for at bekæmpe epidemien, så er sexarbejdere stadig ekstremt udsatte. Risikoen for, at landets sexarbejdere bliver smittet med hiv, er fem gange så stor som resten af befolkningen. De lever et liv fyldt med vold: Voldelige kunder, voldeligt politi og voldelige partnere. Oven i volden kommer en evig frygt for uønskede graviditeter og kønssygdomme.

Bernadette

Bernadette arbejder på en bar i byen Dedza. Hun bor i et lejet værelse ovenpå baren, sammen med andre prostituerede.

Slider

”Jeg begyndte at bytte sex for ting, som mine bedsteforældre ikke gav mig. Så blev jeg gravid og droppede ud af skolen. Da jeg blev sexarbejder, vidste jeg ikke noget om kondomer. Jeg havde hørt om hiv, men jeg tænkte aldrig over, at jeg kunne få det selv. Det er første gang, jeg får information om hiv og sundhed,” siger Bernadette, efter Læger uden Grænsers har undervist hende i sundhed.

I Malawi sælger kvinder som Bernadette sex for at skaffe mad og husly til deres familie.

“Jeg var en af 11 søskende. Vi mistede vores forældre, da jeg var syv. Min søster stod for det meste af opdragelsen. Mine bedsteforældre kunne ikke give os meget. Jeg var i skole hele dagen uden at spise. Så jeg begyndte at bytte ting for sex. Sådan blev jeg gravid. I dag har jeg seks børn – fire af dem bor med mine bedsteforældre.

Min sidste partner tog ofte alle vores penge og forsvandt i dagevis uden at efterlade noget til os. Da han kom hjem, spurgte jeg ham, hvor han havde været. Så tævede han mig som et dyr uden nogen følelser. Nogle gange så meget, at mit hoved var helt hævet, så jeg ikke kunne se noget, og hele min krop gjorde ondt.

Jeg gik fra ham, men vi fandt sammen igen. Så blev han arresteret, og jeg betalte hans kaution. Da han kom ud, forlod han mig for en anden kvinde. Det slog mig helt ud. Jeg prøvede alt for at tjene penge, men det gik ikke. Så jeg begyndte at sælge sex igen sidste år. Jeg har ingen uddannelse, og ufaglært arbejde betaler dårligt, og der er ringe vilkår. Sexarbejde er den bedste mulighed, jeg har.”

Jeg arbejder her på baren, hvor jeg deler et værelse med en anden pige. Vi arbejder døgnet rundt, men mest om aftenen. I løbet af december havde jeg syv-otte kunder om dagen.

I november sidste år hørte jeg om Læger uden Grænsers arbejde i området. De gav os kondomer og fortalte os om hospitalet, hvor vi kan blive tjekket. Det var første gang, jeg fik information om hiv og seksualundervisning. Før det vidste jeg intet.”

Ketisha

16 år gammel. Bor alene med hendes baby i byen Mwanza.

Slider

“Da jeg gik i skole, blev jeg gravid. Desværre nægtede manden at tage ansvar for barnet. Da jeg begyndte at bo alene, blev tingene svære. Jeg prøvede at tjene penge nok til at leve et ordentligt liv. Jo mere jeg prøvede, jo mere desperat blev jeg. Jeg prøvede at sælge mad, men det gik ikke. Jeg prøvede at få almindeligt arbejde, men chefen snød mig. Jeg begyndte at besøge barer alene som en måde at forsørge mig selv. Det er sådan, jeg endte med at sælge sex.

At være teenager og sexarbejder er ikke nemt. Kunderne udnytter, at jeg er ung. Jeg kan huske en mand, der sagde, at han ville have hurtig sex. Vi aftalte et beløb, og jeg tog ham med tilbage til mit værelse. Men så ændrede han vilkårene. Han ville have sex uden kondom. Da jeg protesterede, truede han med at slå mig ihjel, så jeg havde sex med ham. Det knuste mit hjerte. Om morgenen tog jeg hen til Læger uden Grænsers klinik og fik hjælp.”

Når jeg kigger rundt, ser jeg teenage-sexarbejdere, der står over for enorme problemer. De bliver tvunget til sex. De får et mindre beløb end aftalt. De bliver fysisk overfaldet.

Jennifer

Jennifer er 26 år gammel. Hun lejer et værelse i et stort hus, hvor hun sælger sex til sine kunder.

Slider

“Jeg begyndte med at sælge sex i 2008. Jeg er enlig mor med to børn. Min mand var professionel tyv, og da jeg prøvede at tale ham fra det, endte vi med at blive skilt. Derefter var min eneste mulighed for at forsøge mig og børnene at sælge sex.

Da min familie hørte om det, blev jeg jaget bort og fik fortalt, at jeg aldrig skulle komme tilbage. Men blod er tykkere end vand, og jeg blev taget til nåde. Nu bor mine to børn hos min mor.

Der er mange problemer ved at være sexarbejder. Nogle kunder betaler ikke bagefter. Nogle andre tæver dig. Og andre stjæler dine penge. Den værste oplevelse var med en kunde, der ville betale bagefter. Men så nægtede han, og hvad værre var, han brugte ikke kondom. En anden kunde betalte på forhånd, men bad mig så om at hente noget mad. Da jeg kom tilbage, var alle mine penge og mit tøj væk.”

Det er helt almindeligt, at mænd prøver at have sex uden kondom. Men nu kender jeg mere til hiv, og til hvordan jeg skal beskytte mig selv, hvis nu kondomet revner, eller hvis jeg har ubeskyttet sex.

Maria

Maria er 36 år gammel. Hun har en datter,
og bor alene, efter hendes mand forlod hende.

Slider

“Jeg var gift i 11 år. Min mand og jeg solgte madvarer sammen. Men han var voldelig og bankede mig. For omkring fire år siden tog han til Sydafrika. Det var meningen, at han skulle finde arbejde og sende penge til mig, men jeg hørte aldrig fra ham. Han kom ikke tilbage. Jeg kunne ikke forsørge mig selv og vores datter, så jeg begyndte at sælge sex.

Nogle gange er kunderne voldelige. For to år siden havde jeg en kunde, der ikke betalte bagefter. Undervejs rev han med vilje kondomet i stykker. Det blev voldeligt, og han slog mine fortænder ud. Jeg gik til politiet, men de tog mig ikke på hospitalet. Dengang vidste jeg ikke, at jeg skulle have behandling.”

Før Læger uden Grænser kom, vidste vi ingenting. Den eneste måde, man behandlede kønssygdomme var med traditionel medicin.

Siden 2014 har Læger uden Grænser i Malawi fokuseret på at hjælpe kvindelige sexarbejdere. Vi arbejder især på at øge adgangen til kondomer og PEP-medicin. PEP står for post-exposure-prophylaxis og er en form for medicin der, hvis den gives indenfor 72 timer, mindsker risikoen for hiv-smitte.

I slutningen af sidste år var over 5.000 sexarbejdere en del af Læger uden Grænsers projekt i Malawi. Omkring halvdelen af dem er hiv-positive. Størstedelen af de hiv-positive modtager medicin, der gør, at de bedre kan holde sig raske og samtidig har mindre sandsynlighed for at smitte andre.

Fotos: Isabel Corthier

Alle navne i artiklen er opdigtede. Vi er bekendt med kvindernes identitet.


Fra felten

Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Læs mere
Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere
Libyen

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

Læs mere
Konflikten i Mozambique
Mozambique

Voldsomme angreb i Mozambique: Børn og gravide kvinder sendt på flugt i bushen

Læs mere
Verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar i Bangladesh
Bangladesh

Dansk sygeplejerske om brand i verdens største flygtningelejr: ”De her mennesker bliver glemt”

Læs mere
Al Hol i Syrien
Syrien

Kvinder og børn mister livet i Al Hol

Læs mere
Bangladesh

Rohingya-flygtninge tvinges til at flytte ud på øde ø

Læs mere