Flygtninge fra Etiopien krydser grænsen til Sudan
© Jason Rizzo/MSF
Flygtninge fra Etiopien krydser grænsen til Sudan ved Hamadayet grænseovergang.

Over 42.000 flygtet fra Etiopien til Sudan – nogle er gået i dagevis uden ejendele

Vi er til stede i Sudan og hjælper mange tusinde flygtninge fra Tigray-provinsen i Etiopien. Mange er flygtet fra provinsens borgerkrigslignende tilstand uden penge, mad eller ejendele.

Flygtninge er over den seneste måned strømmet ud af Tigray-provinsen i det nordlige Etiopien og ind i Sudan. Væk fra de kampe, der har stået på mellem regeringshæren og styrker fra bevægelsen af regionale magthavere, Tigray-folkets Befrielsesfront (TPLF).

I Sudan har vi medicinske hold, der tager imod og behandler flygtningene fra øst, som er kommet i bølger siden 7. november.

Flere end 42.000 mennesker er blevet registreret af UNHCR. Men antallet, der har krydset grænsen, er sandsynligvis langt højere, end den officielle statistik viser.

Flygtede fra Etiopien med to par bukser

Siden midten af november har vi blandt andet hjulpet i staten Hamdayet, hvor vores team er vidne til flygtninge, der kommer over grænsen ved at krydse den flod, der adskiller Etiopien og Sudan netop her. Mange er flygtet fra deres hjem i en sådan hast, at de ikke har nogle fået nogen ejendele med. De har måttet gå i timevis, nogle gange i flere dage for at nå grænsen.

En ung flygtning, vi har talt med, fortæller, at både unge og gamle har været nødt til at gemme sig i bushen i Tigray. Og mange er flygtet ligesom ham selv.

”Det sværeste er, at vi ikke har nogen penge, ikke noget mad at tilberede. Ingen har fået noget med fra deres hjem. Vi har været nødt til at tage af sted. Jeg kom af sted med to par bukser,” siger han og forklarer, at heller ikke før krigen gik det godt.

”Før krigen startede, var elektricitet, telefonnetværk, banker alt sammen lukket ned.”

300 patienter om dagen

Ved grænsen er der udfordringer med både adgang til mad, vand og ly. Mange må sove under træer tæt på vejen, mens andre holder til ved markedet i den nærliggende landsby.

Vi laver almindelige lægetjek, hjælper flygtninge med psykiske problemer, screener nyankomne for, om de mangler mad og laver sundhedsformidling, så flygtningene ved, at vi er der.

Vi har lige nu 300 konsultationer om dagen. De fleste, vi ser, er ramt af luftvejsinfektioner, malaria eller diarré. Et mindre antal er kommet til skade under flugten, nogle har oplevet vold, og en del folk har brug for løbende behandling for kroniske sygdomme som for eksempel tuberkulose.

Dårlige forhold i flygtningelejr

I staten Gedaref er vi til stede i en flygtningelejr. Hertil kommer nogle flygtninge i busser fra Hamdayet, efter de er blevet registreret. I lejren, der kan rumme 10.000 mennesker, bor nu 8.000. Vand- og toiletforhold er ringe. Bl.a. er der ikke toiletter nok.

I lejren har vi haft 453 konsultationer på fire dage, hvor de hyppigste sygdomme, patienterne skal behandles for, er diarré og urinvejsinfektioner. To måtte vi sende videre til hospitalet med skudsår, og mange er underernærede.

Konflikten begyndte 4. november, da Etiopiens premierminister beordrede militæret til at angribe TPLF efter et angreb på en militærbase. Siden eskalerede konflikten og sendte hundredtusinder på flugt.

28. november offentliggjorde premierministeren på Twitter, at militærets offensiv i provinsen var slut. Men flygtningene er fortsat i Sudan, hvor vi bliver ved med at hjælpe.

Fra felten

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Læs mere

Tine Heede

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Læs mere

COVID-19, jordskælv og Taliban: 2021’s nødhjælp i billeder

Læs mere

Glemte kriser 2021

Læs mere

Julehilsen fra felten

Læs mere

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Læs mere
Afghanistan

Vores læge i Afghanistan: ”For nogle mennesker er vi nu deres eneste håb”

Læs mere

82 mio. mennesker er på flugt: Derfor hjælper vi langs flygtningeruterne

Læs mere

Se billeder: Sådan hjælper vi for tidligt fødte babyer verden rundt

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Læs mere
Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Kamma Skaarup

Sygeplejerske Kamma: “Her tæller hver donation”

Læs mere
Ukraine

Kærlighed i tuberkulosens tid: Vi hjælper udsatte patienter i Ukraine tilbage til livet

Læs mere
Afghanistan

Se billeder fra Afghanistan: Børnene betaler prisen for landets katastrofale situation

Læs mere
Underernæring

Klimakrisen er også en sundhedskrise

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere