MSF

Lions Katastrofehjælp støtter cyklon-hærgede lande

Lions Katastrofehjælp støtter Læger uden Grænsers akutte arbejde i cyklon-hærgede lande.

Cyklonen Idai ramteMozambique, Zimbabwe og Malawi den 14. marts. Byer med hundredtusindvis afindbyggere er blevet ødelagt, og store områder er blevet afskåret fra hjælp pågrund af de enorme vandmasser, der har skabt massive oversvømmelser i kæmpeområder.

Vi er til stede i de berørte lande og forsøger lige nu at få lægehjælp frem, hvor behovet er størst. Lions har valgt at støtte vores akutte nødhjælpsarbejde i de berørte lande.

Læger uden Grænsers direktør Jesper Brix.

Vi er rigtig glade og taknemmelige for, at Lions Katastrofehjælp har valgt at støtte det akutte arbejde, som foregår lige nu i de lande, der er blevet ramt. Gennem donationen på 200.000 kroner kan vi sammen være med til at gøre en forskel for de mennesker, som lige nu har så stor brug for hjælp.

Pengene er øremærket til katastrofen og vil gå til atrekonstruere to sundhedscentre, der er blevet ødelagt. Det vil betyde, atofrene ikke længere er afskåret fra livreddende lægehjælp. Derudover vilpengene også blive brugt til at sikre rent vand og sanitet.

”Det er enormt vigtigt med rent vand og sanitet for atforebygge, at vandbårne sygdomme som kolera, diarré og tyfus ikke pludseligbryder ud efter en katastrofe som denne, hvilket vi godt kan frygte,” fortællerJesper Brix. ”Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, forat få det under kontrol.”

”For Lions er det vigtigt, at nødhjælp kommer hurtigtfrem, og Læger uden Grænser var og er til stede i katastrofeområdet og harstartet en hurtig indsats. Idai er formentlig den værste naturkatastrofe, derhar ramt den del af Afrika i nyere tid, og derfor er vi glade for, at Lions kanvære med til at yde den nødvendige indsats gennem Læger uden Grænser,”siger formand for Lions Katastrofehjælp,Frank Stjerne.

Situationen i og udenfor Beira

Både i og udenfor Beira er behovet for lægehjælp og forsyninger enormt, men oversvømmede og ødelagte veje gør det vanskeligt at bevæge sig rundt. Derfor sender vi mobile klinikker afsted, der kan nå ud til mennesker, som er afskåret fra at søge hjælp. I selve Beira arbejder vi lige nu på at få behandlingen af patienter genoptaget i nogle af de fattigste boligområder. Samtidig er store medicinske forsyninger og nødhjælp på vej for at øge indsatsen.

Inden katastrofen hjalp vi de lokale sundhedsmyndigheder i Mozambique med at bekæmpe hiv/aids, multiresistent tuberkulose, hepatitis C samt støttede med reproduktive sundhedsydelser.

Mozambique

Indbyggere: 33,9 mio.
Forventet levealder m/k: 59/65 år
Børnedødelighed: 70 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
Medarbejdere i 2022: 660

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Mozambique i 1984.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO