
Når aborter redder liv
Der er især én dræber, der stadig slår gravide kvinder ihjel verden over: Usikre aborter. En dræber, der kan undgås, hvis der undervises i prævention, og kvinder tilbydes den hjælp, de har brug for.
Hvert år dør ca. 22.000 kvinder som direkte følge af en usikker abort. Dødsfald, der i næsten alle tilfælde kunne være undgået. En af dem, der i 2019 undgik en farlig abort, er sydafrikanske Patricia.
Patricia fik hjælp af Læger uden Grænser til en sikker abort, men det er langt fra alle piger og kvinder, der får hjælp. Hvert år foretages der cirka 25 millioner usikre aborter verden over, og syv millioner kvinder og piger lider af gener og følgevirkninger efter at have fået foretaget en usikker abort.
Det rigtige antal kan dog være meget større, for mange kvinder fortæller aldrig nogen om deres uønskede graviditet eller fremprovokerede abort. Langt de fleste af de usikre aborter bliver udført i Afrika, Latinamerika og Asien. Regioner, hvor Læger uden Grænsers udsendte kæmper for at undgå, at fattige kvinder og piger dør som følge af usikre aborter.
Fakta om usikker abort
- Usikre aborter er den femtestørste årsag til mødredødelighed på verdensplan.
- Ifølge FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, bliver der årligt foretaget omkring 25 millioner usikre aborter på verdensplan – 97 procent af disse aborter foretages i udviklingslande.
- En abort kaldes usikker, når den foretages af en eller flere, der ikke har de nødvendige sundhedsfaglige egenskaber, eller når den foretages i omgivelser, der hverken er sikre, rene eller hygiejniske.
55 milliarder kroner mindre til prævention og abort
Kampen for sikre aborter blev i 2017 gjort sværere, da USA’s præsident, Donald Trump, indførte den såkaldte Global Gag Rule, der betyder, at internationale organisationer ikke længere kan få økonomisk støtte fra USA, hvis de enten tilbyder, informerer om eller henviser kvinder til abort. I kroner og øre betød Donald Trumps Gag Rule, at nødhjælpsorganisationer rundt om i verden mistede cirka 55 milliarder kroner i støtte fra USA.
Donald Trump er ikke den første amerikanske præsident, der har indført den globale Gag Rule. George Bush gjorde det i 2001, og med sig førte det en stigning i antallet af usikre aborter, og en øget risiko for komplikationer fulgte med. For kvinder, der har brug for abort, får foretaget en abort. Det fortæller Læger uden Grænsers medicinske rådgiver Claire Fotheringham.
“Pigen havde gennemhullet sin livmoder med en sylespids pind”
Claire Fotheringham
“Jeg var fuldstændig uforberedt på det syn, der mødte mig. Der kom blødende kvinder, som faldt om, mens de svævede mellem liv og død. Jeg så en pige, der havde stiksår på livmoderen. Hun havde stukket sig selv med en skarp pind for at sætte en abort i gang og gøre en ende på sin graviditet. Skaderne var forfærdelige.”
Sådan fortæller vores medicinske rådgiver Claire Fotheringham, der i 2011 arbejdede på en fødegang på et hospital i det vestlige Afrika. Her så hun med egne øjne konsekvenserne af, hvad manglende adgang til sikker lægelig abort har for de kvinder, der ikke ønsker at være gravide.
”Det gik hurtigt op for mig, hvor desperate disse kvinder var. De forsøgte med alle midler at sætte en abort i gang – også selv om de kunne dø af det eller blive skadet for livet. De vidste det, og alligevel tog de risikoen,” siger Claire Fotheringham.
Claire Fotheringham er ikke alene om at behandle følgerne af usikker abort. Uønskede graviditeter får nemlig hvert år millioner af piger og kvinder verden over til at forsøge selv at gøre en ende på dem. Det kan få fatale konsekvenser.
-
Flere end 22.000 kvinder
dør hvert år af usikre aborter
-
Op mod syv millioner kvinder
lever med bivirkningerne af usikre aborter
Sidste mulighed
Adgangen til lægehjælp er dog ikke den eneste forhindring, som kvinderne står over for.
I mange lande og lokalsamfund er abort forbudt ved lov, og selv i lande, hvor abort er tilladt, kan indgrebet være forbundet med stor stigmatisering og social udstødelse. Derudover kan indgrebet for mange kvinder ofte få uoverskuelige økonomiske og administrative konsekvenser, og det kan være endnu en årsag til, at de tyer til usikre aborter.
”Hvis en kvinde er villig til at stikke en spids pind op i sin livmoder gentagne gange for at gøre en ende på sin graviditet, så må det være, fordi hun ikke føler, at hun har andre muligheder,” siger Claire Fotheringham.
”Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at kæmpe for, at kvinder verden over får adgang til sikre, medicinske aborter, for tusindvis af liv afhænger af det.”
En sikrere vej
I Rustenburg i Sydafrika arbejder Kgaladi Mphahlele for Læger uden Grænser. Hans arbejde består i at uddanne lokalt sundhedspersonale i sikker abort. Han ved, hvor vigtigt det er at hjælpe kvinder, der vil have en abort: ”Når en kvinde siger, at hun ikke vil fuldføre en graviditet, så vil hun ikke fuldføre graviditeten. Og hun vil gøre alt for at få en abort.”
Kgalidi fortæller om en lokal kvinde, der var gravid og ønskede en abort. Hun gik fra klinik til klinik, men blev afvist hver gang.
”Vi arbejder for, at der er 100 procent adgang til abort i distriktet og nationalt. Lad os ikke gøre det sværere for kvinderne, end det allerede er.”
Læger uden Grænser kæmper i mere end 72 lande for at undgå, at kvinder dør af usikre aborter. Vi kæmper for de tusindvis af kvinder, vi hjælper om året. En kamp, vi fortsætter, og som du kan støtte op om.
Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv
DIN STØTTE
REDDEr LIV
Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.