Det regner bomber i Syrien. De øredøvende brag præger lydbilledet, og nattesøvnen i de små landsbyer forstyrres af granaternes pludselige eksplosioner. Det driver lige nu folk på flugt. En flugt fra truslen fra luften, der ikke diskriminerer, når bomberne rammer. Børn, kvinder, unge og gamle. Alle kan blive ramt. Derfor flygter flere hundredetusinder syrere lige nu fra deres hjem.
I løbet af de sidste par uger er flere tusinder ankommet til Idlib-provinsen. Det har fået Læger uden Grænser til at udvide vores tilstedeværelse i området, hvor vi i forvejen behandler patienter, der har brug for lægehjælp. Regionen er nemlig allerede hjem for flere hundrede tusinder af internt fordrevne syrere, der i en årrække har levet i et krigshærget land.
”Vi forlod voreslandsby på grund af bomberne. Det var virkelig slemt. Vi gik fire-fem dage forat nå frem hertil,” fortæller Abu Enad, en af vores patienter. Abu Enad er ikkealene. Titusindvis af familier flygter lige nu fra voldsomme bombardementer.
Det er mennesker, der allerede bor i uformelle lejre, der mangler stort set alle basale faciliteter og er voldsomt overbefolkede.
Tegn på håb
Vores aktiviteter i området er indtil nu foregået i disse lejre, hvor vi har vaccineret, behandlet og hjulpet flygtninge, men med kampenes indtog udvider vi nu vores arbejde, så menneskerne på flugt kan få den hjælp, de har brug for.
”Mobilklinikkener et tegn på håb i de her lejre. Du kan se smilet på børnenes ansigt, når desiger: Lægerne er kommet,” fortæller Muhammad Qutib, der arbejder for Lægeruden Grænser i Idlib.
Vi ser de horrible forhold, som folk lever under, og det bliver kun værre, efterhånden som overbefolkningen i lejrene i det nordvestlige Syrien tager til.
Lige nu, i detteøjeblik, har flere tusinder mennesker brug for hjælp. Alene i dag og i morgendeler vi nødhjælp ud til omkring 1.000 familier. Det handler ikke om politik.Det handler om nødhjælp.