Insulin
© Jinane Saad/MSF
Sidra på 12 har diabetes. Hun blev indlagt på vores klinik i Shatila-lejren i Beirut, hvor vi har givet hende insulinpenne.

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Vi har bidraget til et nyt studie, som gør det nemmere at være diabetiker i fattigere lande. Det viser nemlig, at man kan opbevare insulin i helt op til 37 graders varme. Det giver mulighed for, at patienter uden køleskab kan opbevare medicinen hjemme frem for dagligt at rejse til en sundhedsklinik for at få insulinen.

Selvom det er 100 år siden, insulin blev opdaget, må diabetikere i udviklingslande og i flygtningelejre som regel se langt efter den livreddende medicin. Omkring 463 millioner mennesker lever med diabetes verden over i dag. Men omkring halvdelen har ikke adgang til den. Fordi de ikke har råd eller stort set ikke kan få lægehjælp.

Selv for dem, der har adgang til insulin i udviklingslande, er der udfordringer. Ifølge retningslinjerne gælder det nemlig for de fleste typer insulin, at de skal opbevares ved køleskabstemperatur før åbning og under 25 grader, når det er åbnet.

Men det er stort set umuligt i for eksempel en flygtningelejr eller i afsidesliggende landsbyer uden strøm. Derfor er mange patienter tvunget til at skulle møde op på en sundhedsklinik – for nogle langt fra hjemmet – op til flere gange dagligt for at få deres sprøjte med insulin.

Insulin
14-årige Deng Gwin får sin insulin på vores klinik i Agok i Sydsudan. Foto: Musa Mahad/MSF

Håb forude med nyt studie

Et studie, som vi har lavet sammen med University of Geneva, har nu vist, at insulin kan opbevares ved op til 37 grader, uden at den mister sin virkning. Det er et gennembrud, fordi det betyder, at der ikke er forskel på, om det er i eller uden for køleskabet.

”Resultaterne kan være med til at ændre grundlaget for, hvordan man håndterer diabetes i områder, hvor ressourcerne er knappe. Det giver mulighed for, at patienter selv kan opbevare medicinen, selv om de ikke har et køleskab, frem for at de skal på hospitalet hver eneste dag for at få deres insulinskud,” siger Alexandra Kruse, vores medicinske talsperson, og fortsætter:

”Helt grundlæggende kan det her være med til at redde liv. For det gør, at flere kan få den livsnødvendige medicin mere regelmæssigt. Og de undgår at skulle bruge penge på daglige ture til og fra en klinik eller et hospital. For patienter i konfliktområder giver det samtidig en større sikkerhed at kunne have medicinen hjemme, fordi rejsen for at få insulin kan være farlig.”

Insulin
Hameed på 20 er blevet behandlet på vores skadestue i Ibb i Yemen. Han flygtede fra sit hjem, da borgerkrigen kom tæt på, men det betød, at hans diabetes stort set har været ubehandlet, hvilket har givet ham komplikationer.

COVID-19 gør diabetikere endnu mere udsatte

Alexandra Kruse peger også på, at det nye fund kan have betydning under pandemien, fordi det er blevet endnu sværere at være diabetespatient med COVID-19.

”Diabetikere er både i højere risiko for alvorlig sygdom og død, hvis de bliver smittet, og samtidig har omkring halvdelen af alle lande ifølge WHO begrænsede muligheder for at behandle diabetes og komplikationer som følge af COVID-19. Sørger vi for, at patienterne har medicinen hjemme, og at de derfor så vidt muligt kan blive der, så er der selvfølgelig også mindre risiko for smitte,” siger hun.

Fakta om studiet

Undersøgelsen er blevet lavet i et laboratorium, hvor forskere har efterlignet temperaturer og miljø i en flygtningelejr i det nordlige Kenya. Her varierer temperaturen fra 25 grader om natten til 37 grader om dagen.

Resultaterne viser, at der ikke er forskel på, om insulinen opbevares ved en temperatur under 25 grader eller op til 37 grader. Selv når temperaturen når op til de 37 grader, påvirker det hverken effekten af medicinen eller stabiliteten.

Ifølge retningslinjerne for det meste insulin skal det ellers opbevares under 25 grader, fordi varmen over 25 grader kan ødelægge medicinen.

Vores arbejde med diabetes

Vi hjælper i flere end 70 lande, og det er de færreste af dem, hvor insulin er tilgængelig på hospitaler, klinikker eller apoteker. Vi har arbejdet på at kunne behandle diabetes mange af de steder, hvor vi i forvejen hjælper, blandt andet i Jordan, Libanon, Syrien, Sydsudan, DR Congo, Tanzania, Kenya, Zimbabwe og Bangladesh.

Fra felten

Læger uden Grænser i Afghanistan

Billedserie: Et hårdt år for børnene i Afghanistan

Læs mere
Underernæring

Camilla Midtgaard Eriksen

Sydsudan

Camilla i Sydsudan: ”Den lille pige var for udmattet til at spise”

Læs mere

Marcus Bech

Kenya

Marcus i Kenya: Den her krise har været overset alt for længe

Læs mere

Hun blev hastet ind i ”den røde zone”: Smitsom sygdom spreder sig blandt små børn i Afghanistan

Læs mere

Kamma Skaarup

Kamma ved Europas grænse: ”Moren ligner nærmest ét stort blåt mærke”

Læs mere
Læger uden Grænser

Maja Rymer

Maja i Afghanistan: Fødende kvinde fik hjertestop

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Cæcilie i Ukraine: ”Mine kollegaer har selv mistet alt og hjælper alligevel andre”

Læs mere

Retten til at bestemme selv: Derfor hjælper vi piger og kvinder, der vil have en abort

Læs mere

Europas glemte flygtninge: ”Det gør mig så vred, at mennesker bliver behandlet sådan”

Læs mere
Børn i Ukraine får lægehjælp

Mens bomberne falder i Kharkiv: Lisa hjælper under jorden

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper gravide og fødende i Khost i Afghanistan

Billedserie: Nødhjælp til fødende og nyfødte verden over

Læs mere
Læger på vej ned i metroen i Kharkiv i Ukraine for at hjælpe mennesker på flugt fra angreb

Morten er gået under jorden for at behandle syge og sårede i Ukraine: ”Jeg har set mennesker falde sammen i rædsel”

Læs mere
Læger uden Grænsers jordemoder i Mosul i Irak
Irak

Fødsel i Irak: Efter krigen mangler gravide i Mosul hjælp

Læs mere
Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol

Billeder fra vores hospitalstog i Ukraine: ”I er nødt til at få dem væk herfra, så de overlever!”

Læs mere
Hjælp til flygtningebørn fra Ukraine

Sæbebobler og krigskirurger i Ukraine: “Det her er ikke ligesom i Syrien”

Læs mere
Undersøgelse for tuberkulose i Tadsjikistan
Tadsjikistan

Se billeder fra Ukraine og Tadsjikistan: Kampen mod verdens mest dødelige infektionssygdom

Læs mere