Insulin
© Jinane Saad/MSF
Sidra på 12 har diabetes. Hun blev indlagt på vores klinik i Shatila-lejren i Beirut, hvor vi har givet hende insulinpenne.

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Vi har bidraget til et nyt studie, som gør det nemmere at være diabetiker i fattigere lande. Det viser nemlig, at man kan opbevare insulin i helt op til 37 graders varme. Det giver mulighed for, at patienter uden køleskab kan opbevare medicinen hjemme frem for dagligt at rejse til en sundhedsklinik for at få insulinen.

Selvom det er 100 år siden, insulin blev opdaget, må diabetikere i udviklingslande og i flygtningelejre som regel se langt efter den livreddende medicin. Omkring 463 millioner mennesker lever med diabetes verden over i dag. Men omkring halvdelen har ikke adgang til den. Fordi de ikke har råd eller stort set ikke kan få lægehjælp.

Selv for dem, der har adgang til insulin i udviklingslande, er der udfordringer. Ifølge retningslinjerne gælder det nemlig for de fleste typer insulin, at de skal opbevares ved køleskabstemperatur før åbning og under 25 grader, når det er åbnet.

Men det er stort set umuligt i for eksempel en flygtningelejr eller i afsidesliggende landsbyer uden strøm. Derfor er mange patienter tvunget til at skulle møde op på en sundhedsklinik – for nogle langt fra hjemmet – op til flere gange dagligt for at få deres sprøjte med insulin.

Insulin
14-årige Deng Gwin får sin insulin på vores klinik i Agok i Sydsudan. Foto: Musa Mahad/MSF

Håb forude med nyt studie

Et studie, som vi har lavet sammen med University of Geneva, har nu vist, at insulin kan opbevares ved op til 37 grader, uden at den mister sin virkning. Det er et gennembrud, fordi det betyder, at der ikke er forskel på, om det er i eller uden for køleskabet.

”Resultaterne kan være med til at ændre grundlaget for, hvordan man håndterer diabetes i områder, hvor ressourcerne er knappe. Det giver mulighed for, at patienter selv kan opbevare medicinen, selv om de ikke har et køleskab, frem for at de skal på hospitalet hver eneste dag for at få deres insulinskud,” siger Alexandra Kruse, vores medicinske talsperson, og fortsætter:

”Helt grundlæggende kan det her være med til at redde liv. For det gør, at flere kan få den livsnødvendige medicin mere regelmæssigt. Og de undgår at skulle bruge penge på daglige ture til og fra en klinik eller et hospital. For patienter i konfliktområder giver det samtidig en større sikkerhed at kunne have medicinen hjemme, fordi rejsen for at få insulin kan være farlig.”

Insulin
Hameed på 20 er blevet behandlet på vores skadestue i Ibb i Yemen. Han flygtede fra sit hjem, da borgerkrigen kom tæt på, men det betød, at hans diabetes stort set har været ubehandlet, hvilket har givet ham komplikationer.

COVID-19 gør diabetikere endnu mere udsatte

Alexandra Kruse peger også på, at det nye fund kan have betydning under pandemien, fordi det er blevet endnu sværere at være diabetespatient med COVID-19.

”Diabetikere er både i højere risiko for alvorlig sygdom og død, hvis de bliver smittet, og samtidig har omkring halvdelen af alle lande ifølge WHO begrænsede muligheder for at behandle diabetes og komplikationer som følge af COVID-19. Sørger vi for, at patienterne har medicinen hjemme, og at de derfor så vidt muligt kan blive der, så er der selvfølgelig også mindre risiko for smitte,” siger hun.

Fakta om studiet

Undersøgelsen er blevet lavet i et laboratorium, hvor forskere har efterlignet temperaturer og miljø i en flygtningelejr i det nordlige Kenya. Her varierer temperaturen fra 25 grader om natten til 37 grader om dagen.

Resultaterne viser, at der ikke er forskel på, om insulinen opbevares ved en temperatur under 25 grader eller op til 37 grader. Selv når temperaturen når op til de 37 grader, påvirker det hverken effekten af medicinen eller stabiliteten.

Ifølge retningslinjerne for det meste insulin skal det ellers opbevares under 25 grader, fordi varmen over 25 grader kan ødelægge medicinen.

Vores arbejde med diabetes

Vi hjælper i flere end 70 lande, og det er de færreste af dem, hvor insulin er tilgængelig på hospitaler, klinikker eller apoteker. Vi har arbejdet på at kunne behandle diabetes mange af de steder, hvor vi i forvejen hjælper, blandt andet i Jordan, Libanon, Syrien, Sydsudan, DR Congo, Tanzania, Kenya, Zimbabwe og Bangladesh.

Fra felten

Millioner på flugt i Sydsudan fra borgerkrig, konflikt, oversvømmelse
Sydsudan

En 10 år lang tragedie: Sydsudans årti som selvstændigt land

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper mennesker på flugt

82 millioner mennesker er på flugt lige nu

Læs mere
msf flag

Tre kolleger er blevet brutalt dræbt i Etiopien

Læs mere
Libyen

Fanget i Libyen: Mor gav nyfødt fast føde for at undgå, at babyen sultede

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Grækenland

Her er, hvad vi har set i EU’s umenneskelige flygtningelejre: ”Det, jeg oplevede, var gruopvækkende”

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Læs mere
Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere