Diabetes i Kenya
© Bruno De Cock/MSF
Vi behandler diabetes i Kenya.

Kenya: 40 procent af diabetikere ved ikke, at de har diabetes

I dag er det World Diabetes Day. Over 460 millioner mennesker i verden lider af diabetes. Mange af dem finder man i de fattigere lande. Bl.a. i Kenya, hvor ca. en halv million lever med sygdommen. Og det forventes, at det antal tredobles over de kommende 25 år.

Diabetes er en sygdom, som flere og flere lider af verden over. Og antallet vokser hurtigt. Mens der i dag er ca. 463 millioner voksne med diabetes, vil der i 2045 være 700 millioner. Langt de fleste, 79 procent, bor i lav- og middelindkomstlande, og det er også her, at det forventes, at den største stigning sker.

Diabetes vokser hurtigt i Kenya

Kenya er et af de lande, hvor diabetikerbyrden bliver større. Hurtigt. Vores læge Marcus Bech er i Embu i den centrale del af Kenya, hvor han arbejder med diabetes og andre kroniske sygdomme.

”Mellem 3 og 5 procent af befolkningen i Kenya har diabetes. Det svarer meget godt til det billede, vi ser i hele Afrika syd for Sahara.

Desværre ser vi i Kenya en hastigt voksende patientgruppe med diabetes, og der er en kæmpe kløft i behandlingen. Jeg tror, at der er flere grunde til det.

Ved ikke, de har diabetes

For det første er ca. 40 procent af kenyanerne med diabetes slet ikke klar over, at de har sygdommen. Det gør det selvsagt svært at behandle de patienter. Og så kender mange ikke deres rettigheder i forhold til behandling. De har ret til at en få ordentlig behandling, men hvis man ikke ved det, er det svært at kræve.

For det andet mangler der viden og færdigheder hos det lokale sundhedspersonale. Derfor har de ikke de rette forudsætninger for at håndtere sygdommen korrekt. Det gælder særligt på klinikker langt ude på landet, hvor de fleste patienter kommer fra.

Og som det sidste mangler der ressourcer som medicin og laboratorieudstyr, så også klinikker i landområder kan behandle på samme måde som på hospitaler.

Oplysning er afgørende

Det, vi blandt andet forsøger at hjælpe med, er oplysning. Vi arbejder med at skabe en forståelse for diabetes og hjertekarsygdomme og en motivation til at behandle. Det er afgørende. Og det er oplysning til alle – fra bønderne ude på marken og helt op til de centrale folk i regeringen, som fordeler pengene.

Fx laver vi oplysning til patienter flere gange ugentligt på sundhedsklinikkerne i og omkring Embu for at sprede budskabet. Og vi taler med politikere både lokalt og nationalt for at give en forståelse af problemet.

Og så videreuddanner vi sygeplejersker og det øvrige sundhedspersonale på de lokale sundhedsklinikker. Vi træner dem og giver dem den nødvendige viden og de ressourcer som medicin og laboratorieudstyr, der skal til, så de selv er i stand til at behandle patienter og ikke er nødt til at sende dem til hospitalerne.

På de klinikker, vi støtter, har de nu tæt på 6.000 patienter, og ca. 1.800 af dem er diabetikere.

Ny epidemi

Det hjælper både hospitalerne, der får færre patienter og dermed mindre arbejdspres, og det hjælper patienterne, der får lettere adgang til behandlingen. De undgår den lange tur til hospitalet, og de undgår betaling for både turen og behandlingen. I de lokale klinikker er behandlingen nemlig gratis, mens de betaler på hospitalerne.

Men selv om der er stor villighed i Kenya til at gøre noget ved det voksende problem med diabetes og andre ikke-smitsomme sygdomme, så går det for langsomt.

Det er forventningen, at flere snart bliver syge og dør af diabetes og hjertekarsygdomme end af de smitsomme sygdomme som malaria og tuberkulose. Indtil nu har det været omvendt.

Man kan sige, at det er en ny epidemi af de her ikke-smitsomme sygdomme i lav- og middelindkomstlande.

Derfor er det afgørende, at vi som Læger uden Grænser er med til at skubbe på den udvikling, som regeringen også arbejder med, for at få den til at ske hurtigere.”

Fra felten

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere
Mali

Det kræver en timelang kanotur – men vaccination er vigtig

Læs mere
Grækenland

Samos: ”Det her er ikke et sted for børn – det er ikke et sted for nogen”

Læs mere
Mæslinger i udbrud i Sydsudan
Sydsudan

To børn er allerede døde: Mæslinger er ude af kontrol i Sydsudan

Læs mere

Tænk, hvor lidt der skal til for at undgå en dødelig sygdom

Læs mere

1,5 millioner børn dør unødvendigt hvert år

Læs mere
Konflikt i Burkina Faso sender en million på flugt
Burkina Faso

Sahel: Volden har usynlige konsekvenser i Burkina Faso

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Læger uden Grænser behandler livmoderhalskræft i Malawi og Mali
Malawi

Kemoterapi er også nødhjælp

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
COVID-19 på plejehjem i USA

Amerikanske plejehjem hårdt ramt af COVID-19

Læs mere
COVID-19 malaria i Amazonas Brasilien

I kampen mod COVID-19 møder vi gamle venner i Amazonas

Læs mere
COVID-19 i Idlib, det nordvestlige Syrien
Syrien

Tidobling af COVID-19-smittede i det nordvestlige Syrien

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere