Børn med hiv er en glemt krise.
© Peter Casaer/MSF
Børn med hiv er en glemt krise, som Læger uden Grænser sætter fokus på.

Glemte kriser 2019

Vi udgiver igen i år en top 5 over glemte kriser, som medierne har overset i deres dækning, eller som danskerne ikke har hørt så meget om i årets løb. Der er både tale om humanitære kriser, konflikter, epidemier og langvarige sundhedskriser, som koster mange menneskeliv – uden at de har fået stor opmærksomhed i medierne.

”Vi har lavet undersøgelsen for at sætte fokus på kriser, som ikke har fået nok mediebevågenhed i løbet af året. Kriser, som finder sted langt væk i mere afsidesliggende områder, som kun udgør et problem i et udviklingsland og ikke herhjemme – eller som ikke lever op til de journalistiske nyhedskriterier og derfor ikke får nok spalteplads i mediedækningen,” fortæller presseansvarlig, Souha Al-Mersal.

Den manglende fokus kan forklares af krisernes geografiske placering og af, at de ikke udspiller sig “her og nu” og af den måde, som nyhedsmaskinrummet er skruet sammen på.

”Der er mange sundhedskriser, vi ikke har blik for i Danmark. For eksempel sårbare børns behov for effektiv hiv-behandling eller slangebid. I Danmark udgør de ikke et problem for os. Den eneste giftslange, vi har her, er hugormen, og både bid og komplikationer er sjældne, og mht. hiv er det primært voksne, der smittes i Danmark,” siger Alexandra Kruse, der er børnelæge og tidligere udsendt.

Hun forklarer, at mange kriser og epidemier kan være svært tilgængelige – både fysisk geografisk – når det gælder formidling. Forhåndskendskabet kan være begrænset, og det kræver forklaring og perspektivering, som kan være svært at gøre på begrænset spalteplads. Derfor trækker de ikke de store overskrifter i danske medier og bliver til glemte kriser.

Slangebid dræber omkring 100.000 om året

Hvert år bliver 2,7 millioner mennesker bidt af giftige slanger. Omkring 100.000 af dem mister livet – og omkring 400.000 får varige mén og handicap. Slangebid rammer de mest sårbare mennesker. Migrantarbejdere, der arbejder på de store marker i Etiopien, eller små børn, der leger uden fodtøj til at beskytte dem mod de giftige bid.

I år har Læger uden Grænser valgt følgende glemte kriser:

Børn med hiv mangler effektiv behandling

I 2018 levede 1,1 millioner børn under 9 år med hiv – og der var omkring 84.000 aids-relaterede dødsfald blandt børn i alderen 0-9 år. Børn med hiv er særligt sårbare, hvis de ikke modtager hiv-behandling, da de risikerer at dø tidligt. Ifølge FN var der i 2018 790.000 hiv-ramte børn, som ikke modtog behandling.

Usikre aborter i udviklingslande

Usikre aborter er en af de fem største årsager til mødredødelighed i verden. Ifølge Guttmacher Institute dør mindst 22.000 kvinder hvert år af usikre aborter. Men tallet kan være meget højere. Manglende adgang til lægehjælp, frygten for stigmatisering og strenge abortlovgivninger er blandt årsagerne til, at kvinder får foretaget usikre aborter uden kvalificeret fødselshjælp eller under usikre og uhygiejniske forhold. 97 procent af alle usikre aborter sker i udviklingslande, og selvom kvinden ikke nødvendigvis dør af indgrebet, kan konsekvenserne være flere og langvarige, såsom tab af muligheden for graviditet.

Over 500.000 børn under 5 år dør af diarré

Diarrérelaterede sygdomme er den næststørste dødsårsag blandt børn under 5 år – tal fra 2017 fra WHO viser, at de hvert år dræber omkring 525.000 børn under 5 år. De dødsfald kan undgås. En af de største årsager til diarrérelaterede sygdomme er mangel på rent drikkevand samt dårlig hygiejne og sanitære forhold. Samtidig er diarré også en af de største årsager til fejlernæring blandt børn under 5 år.

Krisen fortsætter i Den Centralafrikanske Republik

Siden 2012 har Den Centralafrikanske Republik været hærget af kampe og spændinger mellem forskellige etniske og religiøse grupper. I dag har næsten 3 millioner mennesker i landet brug for nødhjælp for at kunne overleve. Omkring 655.000 mennesker er internt fordrevne i landet, mens over 500.000 er flygtet til nabolande som Tchad, Cameroun og Den Demokratiske Republik Congo. Konflikten forværredes i 2017 og 2018 med voldsomme angreb, som øgede de humanitære behov.

Fra felten

Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Grækenland

Her er, hvad vi har set i EU’s umenneskelige flygtningelejre: ”Det, jeg oplevede, var gruopvækkende”

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Læs mere
Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere
Libyen

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

Læs mere
Konflikten i Mozambique
Mozambique

Voldsomme angreb i Mozambique: Børn og gravide kvinder sendt på flugt i bushen

Læs mere
Verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar i Bangladesh
Bangladesh

Dansk sygeplejerske om brand i verdens største flygtningelejr: ”De her mennesker bliver glemt”

Læs mere