DR Congo ramt af værste mæslinge-udbrud i 7 år
Læger uden Grænser slår nu alarm, efter at sundhedsmyndighederne i DR Congo har erklæret mæslinger for en epidemi. Sygdommen rammer især børn under fem år, og hvis den skal under kontrol, kræver det en hurtig og effektiv indsats. Der er akut behov for at få vaccineret børnene i landet og for at behandle dem, der allerede er smittet. Jo hurtigere indsats, jo flere reddede børneliv.
Det haster, hvis børnene i DR Congo skal reddes fra den farligste børnesygdom mæslinger. En voldsom epidemi hærger lige nu landet, og der er frygt for, at den kan blive den dødeligste, siden congoleserne blev ramt i 2011-2012.
“Mæslinger har gjort dyb skade i min landsby,” siger Albertine, som bor i den congolesiske by Kamwesha, hvor vi satte akut ind i maj måned. “Ingen er stort set gået fri. Nogle familier har mistet to, tre eller endda fire børn.”
Og byen er ikke den eneste, der har mistet familiemedlemmer til den dødelige sygdom. I de fem første måneder af 2019 er mere end 1.500 mennesker blevet slået ihjel af mæslinger, og dermed har dødstallet allerede nået 75 % af de dødsfald, som landet oplevede i 2012.
Siden starten af 2019 har Læger uden Grænser forsøgt at bekæmpet sygdommen sammen med sundhedsmyndighederne i DR Congo i ti af landets provinser for at få udbruddet under kontrol.
Hård kamp mod mæslinger
Men det er en hård kamp. Der eksisterer nemlig ingen behandling for mæslinger, og den eneste måde at undgå smitte på er at blive vaccineret. I år har vi vaccineret 361.079 børn og ydede lægebehandling til 14.785 patienter fra januar til maj.
“Læger uden Grænser samarbejder med sundhedsmyndighederne, og vi gør vores yderste for at bryde smittekæden ved at vaccinere så snart, der rapporteres om mæslinger, og ved at pleje patienterne,” siger Rachel Séguin, vores medicinske koordinator i DR Congo.
“Men der er brug for langt mere hjælp i de kommende måneder. Det er helt afgørende at få forsyninger af vacciner og medicin frem. Jo før, jo bedre.”
Mæslinger rammer især børn. Selvom der altså findes en vaccine, så har det flere steder i verden vist sig meget svært at komme af med sygdommen. Det skyldes en række faktorer.
I DR Congo forklarer flere sygdommens tilbagevenden med, at der ikke er nok, der er vaccineret. Det kan skyldes, at landet er ufremkommeligt, at væbnede konflikter gør det svært at lave vaccinations-kampagner, eller der er økonomiske barrierer.
Vi forsøger at komme frem trods alle forhindringer for at give gratis lægehjælp – og vaccinationer – til alle.