Direktøren tager ud i felten

Læger uden Grænsers direktør, Jesper H. Brix, takker af. Han skal tilbage til det, han brænder allermest for. Tilbage til felten, hvor han skal være landechef i Indonesien.

Jesper Brix
Jesper Brix besøger her et af vores projekter i Kinshasa, DR Congo, hvor mennesker med hiv/aids kan få hjælp.

”Jeg er rigtigt glad for arbejdet i Danmark. Sammen med vores frivillige, ansatte, udsendte og de, som støtter vores arbejde, er vi alle med til at gøre en vigtig forskel. Jeg kan dog også rigtigt godt lide at være derude, hvor vi leverer vores konkrete arbejde. Det er noget, jeg brænder for, og det er noget, der giver mig energi. Så sigtet har været, at når jeg var færdig i direktørstolen her, så ville jeg tilbage til felten”.

Sådan fortæller Jesper H. Brix om beslutningen om at sige farvel til det danske kontor, men ikke til Læger uden Grænser. For når han forlader direktørposten til oktober, er det til fordel for en post som landechef i Indonesien. Her skal han som ansvarlig være med til at støtte og udvikle projekterne i landet sammen med sundhedsministeriet. Samtidig er det ham, der skal træffe de strategiske og operationelle beslutninger for Læger uden Grænser i Indonesien.

”Lige nu har vi bl.a. fokus på sundhedsaktiviteter specielt målrettet unge, som ofte bliver forbigået i sundhedssystemet. Samtidig arbejder vi med nationale partnere omkring udviklingen af katastrofeberedskabs- og responskapaciteter – og så bidrager vi aktuelt selvfølgelig til kampen mod COVID-19,” siger Jesper Brix.

25 år i Læger uden Grænser

I næsten fem år har han siddet i direktørstolen på kontoret i København, men han har været med i Læger uden Grænser meget længere tid. Faktisk kan han i år fejre 25-års jubilæum.

I 1995 begyndte han som frivillig på kontoret sideløbende med sit studie til sygeplejerske. Siden har han været udsendt på seks missioner bl.a. som logistiker, projektkoordinator, medicinsk koordinator og landechef og har derudover løst adskillige kortere opgaver ude i felten.

I Danmark har han været medlem af bestyrelsen og bestyrelsesformand, ligesom han også har stået i spidsen for HR-afdelingen og siden januar 2016 været direktør.

Direktør i øjenhøjde

Selv om Jesper Brix i billedlig forstand sidder i toppen, så har det været knap fem år uden fine fornemmelser. Han har med lige dele dedikation og autoritet både taget møder med topchefer og været den, der har pakket bilen eller teltet ned efter Folkemødet. For sådan er han. Han går forrest i alt, hvad han gør, og han er ikke bange for at tage fat. Og hans entusiasme smitter.

Det er måske også derfor, at han – som han selv beskriver det – ”sammen med teamet har skabt en masse positiv forandring på kontoret” i sin direktørtid. Han er nærværende, og som medarbejder behøver man faktisk ikke banke på hans dør. For den står altid åben, og alle er velkomne til en snak, til at stille spørgsmål eller til at vende holdninger med ham.

Om det er en snak med medarbejdere og frivillige, et foredrag for højskoleelever eller i et forsamlingshus eller i et interview med pressen, så har han hver gang en nerve og tilstedeværelse, når han kommunikerer. Det gør, at alle forstår, at det, han taler om, er vigtigt. Og det handler grundlæggende set om at hjælpe.

Jesper Brix

Jeg ser mest frem til at komme endnu tættere på vores arbejde, vores samarbejdspartnere og de mennesker, vi er ude for at hjælpe.

Drivkraften er at hjælpe andre

At hjælpe andre har været en drivkraft for Jesper Brix, siden han var dreng. Her læste han en tegneserie om Læger uden Grænser. Den tændte en gnist i ham. Her kunne han udleve mantraet om at hjælpe andre mennesker videre fra der, hvor de er, til det sted, hvor de gerne vil være.

Det har Jesper Brix taget med rundt sammen med evnen til at være organiseret og struktureret midt i kaos. Noget, han måske har tilegnet sig fra sin tid i militæret.

I Albanien i 1999 fik han på fire uger reorganiseret Læger uden Grænsers modtagelse af forsyninger i lufthavnen og videre ud til projekterne. Og bygget to flygtningelejre op fra bunden. Den ene fra en bar mark med 800 flygtninge til en fyldt lejr med 10.000 mennesker på tre uger.

Taget som gidsel, men bevarede roen

En del af Albanien-oplevelsen indebar også, at Jesper Brix, mens han var chef for én af lejrene, blev holdt kortvarigt som gidsel på grund af en fejde mellem to lokale grupper over en jordlod. Fire mænd med kalashnikov-geværer og håndgranater under frakken holdt ham tilbage og krævede flere penge for lejen af jordlodderne, før de ville slippe ham fri. Flere penge fik de ikke. Men Jesper Brix gik efter mange forhandlinger fri og måtte rømme lejren.

”Det lykkedes i situationen at holde hovedet koldt. Vi fik løst problemet, og så fandt vi ud af, hvordan vi kom videre,” fortæller Jesper Brix.

Sådan er han. En person, der bevarer roen og overblikket. Og han ser altid et større perspektiv end lige den situation, han står i. Det vil også komme ham til gavn i det nye job som landechef i Indonesien.

”Jeg ser mest frem til at komme endnu tættere på vores arbejde, vores samarbejdspartnere og de mennesker, vi er ude for at hjælpe. Og at kunne bruge den viden, den erfaring og de kompetencer, jeg har” siger han.

Fra MSF Danmark skal der lyde en kæmpe tak til Jesper Brix for arbejdet som direktør.