Jordskælv i Tyrkiet og Syrien
Natten til den 6. februar 2023 ramte to voldsomme jordskælv det sydøstlige Tyrkiet og det nordvestlige Syrien. Jordskælvene målte 7,8 og 7,6 på Richterskalaen. Siden de første jordskælv har der været over 22.000 efterskælv i området.
Jordskælvene har kostet over 56.000 mennesker livet, og millioner af mennesker har mistet deres hjem.
Allerede kort tid efter det første jordskælv begyndte hundredvis af sårede og døde at ankomme til vores hospitaler i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien, som ikke var blevet ødelagt af jordskælvene.
De første timer behandlede vi omkring 200 sårede, og vi modtog 160 tilskadekomne. Vi satte også vores ambulancer ind i katastrofeområdet, ligesom vi blandt andet udførte traumekirurgi, ydede psykologisk førstehjælp og uddelte varmeapparater, tæpper, hygiejnepakker og mad.
I dag giver vi blandt andet medicinsk hjælp i vores mobile klinikker og på de hospitaler og sundhedsfaciliteter, vi støtter. Vi arbejder med at skaffe rent drikkevand, laver psykologisk førstehjælp og støtter genopbygningen af de lokale sundhedsfaciliteter.
Terapihunden Onnie i Mexico
På vores sundhedsklinik i Mexico City er der en helt særlig medarbejder ansat.
Det er den fireårige labrador retriever Onnie, der arbejder som klinikkens terapihund.
Sammen med vores team giver Onnie mental sundhedshjælp til mennesker, der har været udsat for tortur og ekstrem vold.
Den dyreassisterede psykoterapi kan blandt andet også hjælpe mennesker med at udtrykke følelser, der ellers kan være svære eller umulige at tale om.
“Der er mennesker med komplekse traumer, som ikke kan sige: ”I dag er jeg meget ked af det”, men som kan sige: ”I dag ser Onnie trist ud”. Det giver psykoterapeuter mulighed for at kende deres humør,” siger Alicia de la Rosa, der er psykolog på klinikken og har speciale i dyreassisteret psykoterapi.
“Patienterne overfører også den tillid, de føler til hunden, til terapeuten. De tænker: ”Hvis Onnie vil være sammen med Alicia, så betyder det, at jeg kan stole på hende.”
Krig i Ukraine
Tamara på 90 år taler med vores læge i mobilklinikken i byen Pervomaiske, der ligger i det sydlige Ukraine.
Hun har forhøjet blodtryk og ondt i knæene, men mange hospitaler og sundhedsklinikker er lukkede, og for patienter, der i forvejen var udsatte, har krigen kun gjort det endnu sværere at få hjælp.
Især tæt på kampenes frontlinje i den sydlige og østlige del af Ukraine har mange mennesker vanskeligt ved at få adgang til livsvigtig lægehjælp. De allermest sårbare, som ældre patienter og mennesker med handicap, isoleres af kampene, og de får hverken behandling eller assistance.
Siden krigen i Ukraine eskalerede den 24. februar sidste år, er over otte millioner mennesker flygtet ud af landet og fem millioner mennesker er internt fordrevne.
Vi hjælper både i Ukraine og i flere af nabolandene. Vi støtter det ukrainske sundhedssystem, og vi donerer blandt andet medicin og udstyr. Vores hospitalstog og ambulancer hjælper også med at evakuere patienter fra udsatte og farlige områder til hospitaler længere væk fra kamphandlingerne, hvor de bedre kan få hjælp.
Voldsomme kampe i Sudan
Den 15. april 2023 brød kampe ud mellem den sudanesiske hær og den paramilitære gruppe RSF. Over 1.000 mennesker er blevet dræbt i kampene, og næsten 12.000 er blevet såret.
Vi har givet medicinsk nødhjælp, siden kampene startede, og vi støtter blandt andet hospitalet i El Fasher i det nordlige Darfur. Her har vi udført over 600 operationer på krigssårede mennesker og kvinder, der har behov for akut fødselshjælp.
I hovedstaden Khartoum arbejdede vores teams blandt andet på hospitalet i Bashair, hvor de på bare fem uger opererede 1.169 patienter, hvoraf over 900 havde voldsomme traumer.
Vi yder også pædiatrisk, underernærings- og mødresundhedshjælp, driver mobile klinikker, ligesom vi har vand- og sanitetsydelser.
Haiti: Nyt hospital til fødende
I februar åbnede vi dørene til et nyt fødselshospital i Port-à-Piment i Haiti.
Haiti har den højeste mødredødelighed på den vestlige halvkugle med 529 dødsfald pr. 100.000 fødsler. Cirka 64 procent af kvinderne føder ikke på hospitaler, og det kan have dødelige konsekvenser for både mor og baby, hvis der opstår komplikationer.
Vores læge Kasper, der til daglig er narkoselæge på Hillerød Hospital, var med til at starte hospitalet op.
”Min rolle var at supervisere de dygtige lokale narkosesygeplejersker, som blandt andet stod for at bedøve patienterne, når der skulle laves kejsersnit, og så stod jeg for at udvikle hele projektet, så vi fik indarbejdet nogle gode rutiner og havde den rigtige medicin og det rigtige udstyr, når der skal foretages kejsersnit.”
På fotoet står Kasper sammen med sine kollegaer Marion og Katia i den nye operationsstue i Port-à-Piment.
Mennesker i nød på Middelhavet
Tidligt om morgenen den 26. februar kæntrede træbåden ”Summer love” ud for stranden ved Steccato di Cutro i Italien.
I båden sadover 180 mennesker, blandt andet fra Pakistan, Afghanistan, Syrien, Irak og Iran, der desperat kæmpede for at redde sig i sikkerhed.
Båden var sejlet afsted fra Tyrkiet fire dage tidligere, og for mange var denne tur over Middelhavet den sidste udvej i et desperat forsøg på at komme i sikkerhed. De flygtede fra krige, naturkatastrofer, dødelige epidemier og sult.
I alt døde minimum 89 mennesker ved forliset. 24 af dem var børn.
Tragedien ved Steccato di Cutro var bare én af de mange tragiske forlis på Middelhavet, der skete i foråret.
I alt døde mere end 938 børn og voksne, da de forsøgte at sejle over Middelhavet. Det gør ruten til en af verdens farligste for mennesker på flugt. Siden 2014 er over 26.000 mennesker døde eller meldt savnede på Middelhavet.
Hos Læger uden Grænser kan vi ikke leve med, at mennesker dør på Middelhavet. Det er derfor, at vores redningsskib Geo Barents opererer på ruten mellem Libyen og Italien i det centrale Middelhav, hvor der normalt er flest mennesker, der forsøger at krydse havet.
Vi var derfor ikke til stede i området ved Steccato di Cutro, hvor drukneulykken skete natten til den 26. februar. Vores hold på land ankom til ulykkesstedet om morgenen den 27. februar og gik straks i gang med at yde psykologisk førstehjælp til de overlevende, ligesom vi hjalp dem i dagene efter.