”Jeg ved ikke, om jeg er gravid,” siger hun som det første. Lægen, der tilser Cecilia, beder om oplysninger omkring hende, men hun kan ikke svare.
Hun ved ikke, hvornår hun er født, for hun har aldrig fejret fødselsdag. Hun har aldrig gået i skole. Hun har aldrig lært at læse og skrive. Hun ved, at hun er 14 år gammel, for det har hendes far fortalt hende. Nu er hun måske gravid.
Galehuset
Et stykke inde i samtalen fortæller Cecilia lægen, hvorfor hun er kommet. Hvorfor Cecilia tror, at hun er gravid. Cecilia er blevet taget med til et ”galehus”. Lægen spørger, hvad et galehus er, og Cecilia fortæller en grusom historie. Et galehus er et sted, hvor bander holder til. Her voldtager bandelederen Cecilia. Nu venter hun måske hans barn.
Det er ikke første gang, at Cecilia er udsat for et overgreb. Da hun var blot 11 år gammel, blev Cecilia bortført af en mand, der misbrugte hende seksuelt og var voldelig over for hende.

De første 72 timerer afgørende
For Tania Marin, der er medicinsk koordinator for Læger uden Grænser i Honduras, er det en daglig kamp, at få tilset de mange ofre for seksuel vold i tide. Det er nemlig helt afgørende – både for ofrenes fysiske og psykiske helbred – at de bliver behandlet inden for 72 timer efter overgrebet.
”Det er vigtigt, fordi det er vinduet, hvor vi kan forhindre uønskede graviditeter og seksuelt overførte sygdomme. Det gælder også HIV. Og så er det den periode, hvor de har mest brug for psykologisk støtte.”

Cecilia er desværre langt fra alene. I 2018 tilså Læger uden Grænser 675 ofre for seksuel vold i Honduras og Mexico. Flere af patienterne er gravide, når de kommer ind på klinikken i Honduras. 90 procent af graviditeterne er et resultat af et seksuelt overgreb.
Men man taler ikke om seksuel vold i Honduras, og mange overgreb bliver slet ikke anmeldt.
”Vi ser mange overgreb begået inden for hjemmets fire vægge. Det er tit et familiemedlem eller en tæt ven af familien. At anmelde en tæt ven af familien kan være problematisk her, fordi der kan være økonomisk afhængighed,” siger Tania Marin.

Hos Læger uden Grænser i Honduras arbejder et hold af læger, psykologer og socialarbejdere for at tage sig bedst muligt af ofrene for seksuel vold. Et arbejde vi har udført i Honduras siden 2017, hvor vi åbnede en klinik i Choloma – et område i Honduras, der er særligt hårdt ramt af vold.
Før klinikken åbnede, var der få klinikker, hvor ofrene for seksuel vold kunne gå hen. Ofre som 14-årige Cecilia, der i dag kan få den hjælp, hun har brug for. Der findes tusindvis af piger som Cecilia, og de har brug for hjælp.
Du kan støtte vores arbejde over hele verden og give piger som Cecilia muligheden for at få hjælp.