Mohamad Cheblak/MSF

Billedserie: Vi giver lægehjælp i Beiruts gader

Hospitalerne er overvældede af patienter efter eksplosionen i Beirut. Derfor er vores medarbejdere gået på gaden for at sørge for, at folk får den hjælp, de har behov for.

3-årige Samar sidder stille på sin fars skød, mens vores sygeplejerske Ali renser sårene i hendes ansigt. Hun blev ramt af en stålport under eksplosionen i Beirut den 4. august.

Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
Samar får tilset sine skader. Hun og hendes far blev begge ramt af en stålport, der under eksplosionen blev revet løs af den bygning, de boede i. / Mohamad Cheblak/MSF

Hospitaler og klinikker har siden eksplosionen været overvældede af antallet af patienter. Der kom over 4.000 sårede ind på under 12 timer. Flere hospitaler blev desuden helt ødelagt under eksplosionen.

Derfor er vores medarbejdere i Beirut gået på gaden for at hjælpe de mennesker, der har svært ved at få den lægehjælp, de har brug for. I bydelen Mar Mikhael, hvor Samar og hendes far får hjælp, har vi en ambulance, der fungerer som klinik.

Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
Vores sygeplejerske Ali renser og forbinder 4-årige Hamzas sår. Klinikken opererer ud fra en ambulance, som vi har parkeret i de bydele i Beirut, der især blev ramt af eksplosionen. /Mohamad Cheblak/MSF

Her kan beboerne få renset og forbundet de sår, de fik under eksplosionen. Men de kan også få hjælp til de sygdomme, de lider af, og som det lige nu kan være svært at få behandling for, da sundhedssystemet er overbelastet. Vores medarbejdere tilbyder også psykologisk førstehjælp.

Vi gik fra dør til dør

Kaosset i dagene efter eksplosionen betød, at det var svært at vide, om folk fik den hjælp, de havde brug for. Derfor gik vores medarbejdere fra dør til dør for at finde ud af det.

Her fortæller vores medarbejder i Beirut Hanadi Syam om at gå fra dør til dør i de hårdt ramte områder af byen:

Her kunne vi konkludere, at mange af Beiruts beboere har behov for opfølgende behandling for deres skader fra eksplosionen, hjælp til sygdomme som for eksempel diabetes og i høj grad brug for at tale med en krisepsykolog.

Derfor har vi blandt andet oprettet gadeklinikken i bydelene Mar Mikhael og Karantina.

Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
Timerne og dagene efter eksplosionen var kaotiske. Vores medarbejdere tog af sig selv ind til hospitaler og klinikker for at hjælpe til. I dagene efter gik de på gaden for at hjælpe. Samtidig samarbejder vi med sundhedsministeriet og støtter sundhedssystemet. /Mohamad Cheblak/MSF
Pierre Badarani får hjælp til et sår, som han fik på armen under eksplosionen. Vores medarbejdere har opstillet en gadeklinik i bydelene Mar Mikhael og Karantina, hvor sårede mennesker som Pierre Badarani kan få hjælp, mens hospitalerne er overvældede af tusindvis af patienter. /Holger Vieth

Mennesker bor i murbrokkerne og mangler vand

Ved at gå rundt mellem murbrokkerne opdagede vores medarbejdere, at mange manglede rent vand. Derfor har vi også opstillet vandbeholdere i epicenteret af det ødelagte område i Beirut.

Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
Her installerer vi vandbeholdere i bydelen Gemmayzeh i Beirut. /Mohamad Cheblak/MSF

Det anslås, at 300.000 er blevet hjemløse efter eksplosionen. En konsekvens er, at antallet af COVID-19-smittede er steget siden eksplosionen, da folk er nødt til at bo tæt sammen i de hjem, der stadig står – og da det er svært at holde hygiejnen i kaosset. Vi uddeler hygiejneudstyr og vand til dem, der bor i de ødelagte huse i den hårdt ramte bydel Mar Mikhael.

Situationen i Libanon var allerede kritisk før eksplosionen, men nu er den overhængende. Vores medarbejdere er på gaden og gør deres bedste for at hjælpe.

Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
/Mohamad Cheblak/MSF

Læger uden Grænser i Libanon

Vi har hjulpet i Libanon siden 1976. Det var første gang, vi arbejdede i en krigszone, da vi sendte lægefagligt personale til det sydlige Libanon og til Beirut. I dag har vi over 600 medarbejdere og giver gratis lægehjælp flere forskellige steder i landet.

Siden eksplosionen har vores sundhedspersonale hjulpet til på byens hospitaler.Vi har opstillet en klinik i bydelen Mar Mikhael, der er en af hårdest ramte områder i Beirut. Her kan beboerne få tilset deres sår, få hjælp til sygdomme og få psykologisk førstehjælp.

Vi har doneret førstehjælpsudstyr til den libanesiske beredskabsstyrelse og medicinsk udstyr til forskellige aktører

Vi har oprettet et mobilt lægeteam, der kan blive sendt ud for at hjælpe det eksisterende sundhedssystem.

Vores hospital i Bar Elias har gjort klar til at behandle patienter.

Vores medarbejdere er begyndt at yde psykologisk førstehjælp.

Vi har uddelt hygiejneudstyr og opstillet vandbeholdere.

Vi har også givet medicin og medicinsk udstyr til plejehjemmet på Saint George Hospital, hvor der bor ældre og mennesker med handicap.

Vi er i dialog med sundhedssystemet og sundhedsministeriet i Libanon.

Libanon

Indbyggere: 5,4 mio.
Forventet levealder m/k: 74/78 år
Børnedødelighed: 8 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
Medarbejdere i 2022: 676

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Libanon i 1976.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO