Matteo Bastianelli

”Vores hold arbejder døgnet rundt”

Luftangreb, landminer og et sundhedssystem, der er ved at kollapse. Mennesker i Yemen lever under en grusom borgerkrig. Alex Dunne har været udsendt til Yemen i et år. Læs hans historie her.

”I det seneste år har jeg arbejdet i Yemen som humanitær rådgiver forLæger uden Grænser.

Jeg har med egne øjne set de ødelæggende konsekvenser, som konflikten har medført blandt nogle af de mest sårbare mennesker i landet.

Yemen er et vanskeligt og farligt sted at arbejde i. Siden 2015 har Læger uden Grænser styrket antallet af vores projekter, og i dag støtter vi omkring 20 sundhedscentre i 11 regioner.

På trods af luftangreb, blokeringer og bomber har Læger uden Grænser i samme periode udført over 81.000 operationer, hjulpet omkring 70.000 børn til verden og givet lægehjælp til flere end 120.000 mennesker, som frygtedes at have kolera. 

For mennesker, der lever under denne langvarige krise, er det enkonstant kamp at opretholde en hverdag. Der er især brug for lægehjælp, daYemens offentlige sundhedssystem langt fra lever op til de behov, sombefolkningen på 28 millioner mennesker har.

Svært at få lægehjælp

Frontlinjer. Sikkerhed. Økonomiske problemer – ikke kun i forhold tilat betale for lægehjælp, men også for at betale for transport til et hospitaleller en klinik.

Alt det har enorme konsekvenser for kvinder og børn, når mødre ønskerat føde i sikkerhed.

På vores Mother and Child Hospital i Taiz Houban var jeg heldig atkomme i snak med nogle af vores patienter, der havde født kort tid inden.

En mor, som jeg tydeligt husker, havde lige født en lille dreng. Hunhavde haft store komplikationer under sin graviditet, som betød, at vores hold varnødt til at foretage en operation. Hun var ung og genert, men ved at tale medhende kunne jeg høre på hendes stemme, hvor lettet hun var over, at hun ogsønnen var sunde og havde det godt efter operationen.

Hun fortalte mig, at det før krigen var nemmere at komme til et lokalthospital. Men nu, hvor det offentlige sundhedssystem var tæt på at kollapse,var Læger uden Grænsers hospital hendes eneste mulighed for at få lægehjælp –hvilket viste sig at være livreddende.

Ikke uden vores støtter

Hver dag ser jeg, hvor stor betydning vores arbejde har for vorespatienter i Yemen. Jeg er vidne til, at Læger uden Grænser ofte er den sidstemulighed for så mange patienter, der er fanget i denne krig.

Uanset om det handler om at bringe børn til verden, fjerne kugler ellerbehandle for kolera, så arbejder vores hold døgnet rundt for at sikrelivreddende nødhjælp, der er så hårdt brug for.

Uden vores donorer ved jeg, at vores arbejde ikke ville være muligt.

Hvis du læser det her, og du på et tidspunkt har doneret til Læger udenGrænser: Mange tak..”