© Maya Zahran

Stadig mærket efter grusomme overgreb i Nordirak

Vores HR-ansvarlige Ann Mills Karlslund rejste til det nordlige Irak i sommer. Her var hun med til at genåbne det lokale hospital, efter at byens infrastruktur blev smadret af IS, som terroriserede byens indbyggere. Selvom mange af byens beboere fire år efter er begyndt at vende hjem, hænger usikkerheden og spændingerne stadig i luften. Her fortæller hun om sine oplevelser.

De sprængte bygninger og bombede hospitalsfaciliteter er det første, der falder en i øjnene, når man kører igennem Sinjar. Der er mange ruiner og betonstumper og metaldragere, som stikker op overalt.

Jeg indser straks, hvor store skader belejringen af Sinjar og de efterfølgende kampe har betydet, da jeg ankommer i juli 2018.

Jeg skal arbejde med rekruttering af ansatte til hospitalet og stå for at koordinere forskellige administrative opgaver. Det er nogle lange arbejdsdage, hvor jeg undervejs møder mange af de mennesker, som IS’ overgreb er gået hårdt ud over. De er vendt hjem og prøver nu at skabe en ny tilværelse i Sinune, som ligger få kilometer fra Sinjar.

Slider

Babyen her er kun tre dage gammel og lider af høj feber og lavt blodsukker. Efter at være blevet stabiliseret på skadestuen blev det overført til vores hospital i Mosul. Foto: Maya Zahran

Det er hér, at tusindvis af yezidier er blevet henrettet, bortført og jaget væk af IS, og hvor tusindvis af kvinder er blevet kidnappet og solgt videre som sex-slaver til IS-kontrollerede områder. Få kilometer fra Sinune, hvor vi driver vores hospital, er det centrale og vigtigste hospital i Sinjar stadig i ruiner.

Den militære offensiv, som fandt sted i 2015, er gået hårdt ud over hospitalet. Store dele af byen er blevet ødelagt, og sundhedsfaciliteter smadret. Alligevel vender folk hjem nu, snart fire år efter at IS officielt blev bekæmpet af de kurdiske styrker og koalitionen. Deres største trussel IS er overordnet set væk fra området, men befolkningen har brug for en velfungerende infrastruktur og herunder også sundhedsydelser.

En sundhedssektor i ruiner

Der er stadig ikke ret mange mennesker på gaderne, og mange butikker er stadig låst med store hængelåse, da deres ejere ikke er vendt hjem. Store dele af sundhedssektoren i området er lammet, og en stor part af indbyggerne har i årevis været afskåret fra lægehjælp.

Mange yezidi-kvinder har været nødsaget til at føde derhjemme, fordi de simpelthen ikke tør tage på hospitaler i andre byer.

De fortæller, at det ikke er sikkert at begive sig rundt i andre irakiske storbyer. Hospitalet vil få en kolossal betydning for lokalsamfundet og for de hjemvendte beboere, som vil kunne finde støtte og tryghed i området. Opgaven om at genåbne Sinunes hospital handlede i høj grad for mig også om at sammensætte et team, som forstod lokalbefolkningens frygt og lidelser, og som kunne løfte dagligdagens opgaver med en stor portion overskud.

Jeg mødte en ung mand, som havde søgt job i hospitalets administrative team. Han havde ikke erfaring med HR og administration, men han forstod, hvad det ville sige at hjælpe folk med at få stabilitet.

Foto: Maya Zahran

BLÅ BOG

Navn: Ann Mills Karlslund
Alder: 64 år
Udsendt til: Sinune, Sinjar-regionen, Irak
Job: HR og Finansansvarlig
Erfaring: Har læst sociologi og organisationpsykologi og har mange års erfaring som virksomhedskonsulent.

Forsvarsløse og rædselsslagne

”Vi var forsvarsløse og rædselsslagne, da vi var flygtet op på Sinjar-bjerget,” fortalte han. Han var flygtet sammen med sin mor og søster til Sinjar-bjerget, og senere kom de til Dohuk.

”Undervejs hørte vi om de skrækkelige overgreb, som IS udførte. Vi var meget bange og vidste ikke, hvor vi skulle flygte hen. Der var ingen hjælp at hente. Men det er ikke første gang, vi bliver jagtet på den måde,” fortalte han og henviste til, hvor marginaliseret en gruppe yezidierne er i regionen. Det er unge mænd som ham, der er brug for, for at skabe tryghed i området.

Fire år uden lægehjælp. Indtil Sinune Hospital genåbnede i juli 2018, var indbyggerne i området stort set efterladt uden medicinsk hjælp. Foto: Maya Zahran

Vi vil skabe håb i Sinune

Læger uden Grænsers genåbning af hospitalet kommer til at betyde større stabilitet og tryghed i området. Ikke kun for regionens yezidiske grupper, men også de øvrige etniske grupper i regionen. Siden juli har Læger uden Grænser drevet Sinune Hospital, herunder skadestuen, operationsstuer og den eneste fødselsafdeling i området.

De hjemvendte familier kan modtage gratis lægehjælp, uanset religion og politisk overbevisning. Desuden kommer vi snart til at yde psykologhjælp grundet antallet af traumatiserede mennesker. Det er i dag blot 100.000 af de 400.000 indbyggere, som boede i Sinjar-regionen i 2014, der er vendt hjem igen.”


Historier fra vores udsendte

msf flag

Kamma Skaarup

Skal jeg voldtages for at passe mit arbejde?

Læs mere

Mads Møldrup

Sydsudan

Mads i Sydsudan: ”Vi har ikke set det værste af coronavirus endnu”

Læs mere
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)
Udsendt for Læger uden Grænser (MSF) til Brasilien ramt af coronavirus (COVID-19)

Ann-Christina Hansen

Ann-Christina i COVID-19-ramt Rio de Janeiro: ”Det var en lidt underlig udsendelse”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere
Læger uden Grænser

Jette Hæstrup

Irak

Jordemoder Jette: Lægen gav hud-mod-hud til babyen

Læs mere
msf flag

Mie på Lesbos

Læs mere

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria: Flere børn risikerer at miste livet

Læs mere
DR Congo

Alle kvinder fortjener den bedste fødselshjælp

Læs mere
Grækenland

”Jeg tror, at jeg skal dø nu,” siger hun til sin far

Læs mere

Kjeld Kromand

Grækenland

Kjeld på Lesbos: “Det skal man ikke byde børn”

Læs mere

Astrid Opstrup

DR Congo

Ny ebola-behandling: Vi kan undgå, at børn som Alpha dør

Læs mere

Mads Geisler

Yemen

Dansk læge: ”Kampe i Yemen er katastrofale for civile”

Læs mere
Bangladesh

Mangler medicin:”Her dør børn af kroniske sygdomme

Læs mere

Anni Fjord

Nigeria

Ti år lang konflikt koster stadig liv

Læs mere