Vores læger i Aden tog på få timer imod mange sårede og døde, og de forventer, at det fortsætter.

Dansk læge: ”Kampe i Yemen er katastrofale for civile”

“Dem, der betaler prisen, er de fattigste,” siger Mads Geisler, der tidligere i år vendte hjem fra Yemen, hvor nye kampe natten til torsdag krævede flere ofre i Aden. På bare få timer indlagde Læger uden Grænser 51 sårede. 10 var døde ved ankomsten til hospitalet.

Nye voldsomme kampe er brudt ud i Aden mellem forskellige væbnede styrker, der støtter præsident Hadis, og den sydlige separatistbevægelse. ”Det er totalt kaos her. Der var kampe overalt i Aden i går (28/8). Det er faldet lidt til ro her til morgen. Men vi forventer, at nye kampe bryder ud når som helst,” siger Caroline Seguin, der er Læger uden Grænsers projektleder i Yemen.

51 sårede blev indlagt på Læger uden Grænsers hospital. 10 var døde ved ankomsten. 80 blev behandlet på skadestuen.

Seks angreb på hospitaler og klinikker

”Det er den tredje store tilstrømning af sårede indenfor treuger,” siger Caroline Seguin. Et område tæt på hospitalet blev ramt af deinternationale koalitionsstyrker tidligt på aftenen. ”På det tidspunkt var detvanskeligt at finde ud af, hvilke grupper der havde kontrol over hvad i Aden.Lufthavnen og nabolaget er lukket, og der er en stor risiko for at blive fangeti kampene,” advarer Seguin.

“Vores hold står stand-by og er klar til at modtage flere sårede. Endnu engang har vi informeret de forskellige væbnede grupper og koalitionen om, at vi er på hospitalet og dets beliggenhed,” siger Seguin. Siden krigen brød ud i marts 2015, er Læger uden Grænsers klinikker og hospitaler nemlig blevet ramt seks gange – fem af dem var luftangreb iværksat af koalitionen.

Hjælp os i Yemen

Du kan støtte vores arbejde og give lægehjælp

Tung om hjertet

Som udsendt læge har Mads Geisler selv oplevet situationen iYemen: ”Det er utrolig trist. Først var det nord, der kæmpede mod syd, og nu er derogså kampe internt i syd. Dem, der betaler prisen, er de fattigste, som harmistet alt og er tvunget på flugt. Det gør én tung om hjertet at opleve vold pådet niveau med så mange døde og sårede. Det er svært at se på, at der ikke skerfremskridt.”

Kampene i Aden er hovedsageligt mellem tropper loyale tilpræsident Hadi og tropper fra separatistbevægelsen the Southern TransitionCouncil (STC). Selv om de var allierede i kampen mod oprørsgruppen Ansar Allah,har de kæmpet om kontrollen over provinserne isyd.

Voldelige sammenstød er også brudt ud i Abyan og Shabwah-provinserne, hvor Læger uden Grænser yder støtte til sundhedssystemet med donationer af medicin, forsyninger og udstyr.

Slagmark

Aden var allerede forvandlet til en slagmark i dagene mellemden 9. og 12. august. Her indlagde Læger uden Grænsers ansatte et stort antalsårede og behandlede 119 patienter på under 24 timer.

”Det er meget tragisk med de sårede og dræbte, uanset om der er tale om soldater eller civile. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der nu vil ske. Om det udløser en ny borgerkrig i borgerkrigen, nu hvor de slås mod hinanden i syd,” siger læge Mads Geisler.