50 dræbt under nyt hospitalsangreb i Syrien

Situationen i Aleppo er yderst kritisk. Den syriske by ligger ved frontlinjen og er den seneste uge blevet offer for adskillige luftangreb – et af bombardementer har ramt et livsvigtigt hospital, som vi støtter. Det er helt uacceptabelt.

Endnu et hospital, som vi støtter i Syrien, er blevet offer for et dødbringende luftangreb.

 

Onsdag aften mistede i alt 50 mennesker livet, da Al Quds-hospitalet i Aleppo blev bombet og jævnet med jorden - området tæt på hospitalet blev også ramt af flere luftangreb. Blandt de dræbte er patienter, medicinsk personale og personer i området.

 

”Læger uden Grænser fordømmer dette forfærdelige angreb på endnu en medicinsk facilitet i Syrien, ” siger Muskilda Zancada, Læger uden Grænsers landechef i Syrien:

 

”Dette frygtelige angreb har ødelagt et livsvigtigt hospital i Aleppo, der er det vigtigste center for pædiatrisk pleje i området. Hvor er forargelsen blandt dem med magt og forpligtigelse til at stoppe dette blodbad? ”

 

En by i frit fald

Situationen i Aleppo var kritisk allerede før det seneste angreb. Byen ligger i det nordlige Syrien og har konsekvent været i frontlinjen under den brutale borgerkrig.

 

Cirka 250.000 mennesker bor stadig i Aleppo, og de har set en dramatisk stigning i antallet af bombardementer, kampe og dødsfald over de seneste uger. Der er kun én vej ind og ud af de områder, der ikke er kontrolleret af regeringen. Hvis den vej bliver afskåret, vil byen blive belejret.

 

I løbet af den seneste uge er flere andre medicinske bygninger blevet angrebet og ødelagt i Aleppo, og fem nødhjælpsarbejdere fra organisationen Syrian Civil Defence er blevet dræbt.

 

"Jeg er dybt bekymret for, at folk nu fratages livsvigtig lægehjælp efter det seneste angreb i Aleppo, " siger Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser. 

 

Den 3. maj skal FN’s Sikkerhedsråd stemme om en resolution, der kan hjælpe med at beskytte hospitaler mod angreb. I videoen over artiklen kan du høre vores læge Mads fortælle om, hvor galt det står til i Syrien. 

 

 

Vi har støttet Al Quds-hospitalet i Aleppo med medicinske forsyninger siden 2012, og vi har opbygget et meget tæt samarbejde med personalet.

 

Hospitalet havde 34 senge, og der var både skadestue, fødselshjælp, en ambulant afdeling, operationsstue og en intensivafdeling. Otte læger og 28 sygeplejersker arbejdede fuld tid på hospitalet.

 

Det er ikke første gang, at Al Quds-hospitalet er blevet et mål under borgerkrigen. Det er blevet ramt og delvist ødelagt flere gange - senest i 2015.

 

"Det har været en stor ære for os at arbejde så tæt sammen med så dedikerede mennesker. Vi ser dag ud og dag ind, hvordan de risikerer deres liv i dette levende helvede af en krig, for at sikre at folk kan få adgang til lægehjælp. Deres tab er vores tab, og vi vil hjælpe med at genstarte hospitalet, " siger Muskilda Zancada, Læger uden Grænsers landechef i Syrien.

 

Vi driver seks hospitaler i det nordlige Syrien og støtter flere end 150 hospitaler, sundhedscentre og klinikker over hele landet – mange af dem ligger i de belejrede områder. Vi hjælper blandt andet med medicin og udstyr og betaler løn til de ansatte.

 

Adskillige hospitaler i det nordlige og sydlige Syrien er blevet bombet siden begyndelsen af året, heriblandt syv hospitaler, som vi støtter. Mindst 42 mennesker er blevet dræbt under bombardementerne.

 • Syrien

  Indbyggere: 18,5 mio.

  Forventet levealder m/k: 60/70 år
  Børnedødelighed: 13 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 455
   
  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009. 
   
  Kilder: Læger uden Grænser og WHO