Libanon

Det lille land i Mellemøsten er i økonomisk krise og har været det siden 2019. Vi støtter sundhedssystemet i landet for at give befolkningen adgang til sundhedsydelser.

Vi har hjulpet i Libanon siden 1976. I dag handler vores arbejde om at hjælpe både befolkningen og mennesker flygtet fra Syrien med at få adgang til lægehjælp. Vi rykker også ud til katastrofer og epidemier.

Vores arbejde i Libanon i 2022:

  • 165.100 ambulante konsultationer
  • 44.700 vaccinationer
  • 10.600 individuelle psykologkonsultationer
  • 3.620 fødsler

”I Libanon er der talrige eksempler på, at syge flygtninge ikke modtager den nødvendige lægehjælp på hospitalerne. Mange har ikke råd til behandlingen og risikerer at dø, hvis de ikke kan betale for en akut hospitalsindlæggelse. Det har jeg hørt talrige eksempler på.”

Sådan fortæller vores læge Rasmus Schou, der i 2019 arbejde på vores klinik i Shatila-flygtningelejren i Libanon. Du kan læse hans beretning fra udsendelsen her:

Flere steder i landet yder vi læge- og psykologhjælp, vi arbejder med seksuel og reproduktiv sundhed, og vi behandler patienter med forbrændinger.

Ibrahim på 1 måned bliver tilset af vores jordemoder på klinikken i Baalbek. Ibrahims mor flygtede fra Syrien til Libanon i 2017, hvor hun siden har fået lægehjælp hos os. /Carole Al Farah

Eksplosionen i Beirut i august 2020

Den 4. august 2020 eksploderede en lagerbygning i Beiruts havn og sendte trykbølger ind gennem byen. Glas smadrede, stålporte blev revet af, og tusinder af mennesker blev såret.

I timerne efter eksplosionen meldte vores medarbejdere sig for at hjælpe på de hospitaler, der stadig stod.

I dagene efter oprettede vi mobile klinikker i nogle af de hårdest ramte bydele i Beirut, hvor befolkningen kunne få tilset deres sår, blive behandlet for sygdomme og få psykologisk førstehjælp.

Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
3-årige Samar bliver tilset af vores medarbejder i en af de mobile klinikker, vi opstillede i Beirut efter eksplosionen. Samar og hendes far blev såret, da de prøvede at komme ud af deres hjem og ud på gaden under eksplosionen. /Mohamad Cheblak

Vi installerede vandbeholdere og uddelte hygiejneudstyr, og den libanesiske beredskabsstyrelse fik førstehjælpsudstyr af os. Vores arbejde i Libanon fortsætter naturligvis.

Læger uden Grænser i Libanon

I Bekaa-dalen, hvor der bor mange syriske flygtninge, tilbyder vi generel lægehjælp på klinikker i Arsal, Hermel, Baalbek og Majdal Anjar. Vi behandler kroniske sygdomme, yder psykologhjælp og arbejder med seksuel og reproduktiv sundhed, bl.a. med fokus på mødres og børns sundhed i Majdal Anjar og Arsal.

Vi driver en børneklinik i Zahle, hvor man kan blive undersøgt akut, få intensivbehandling og blive behandlet for talassæmi.

I Bar Elias behandler vi alvorlige sår og skader, især patienter med forbrændinger såvel som kirurgiske indgreb for børn og voksne.

I Wadi Khaled tilbyder vi læge- og psykologhjælp og behandling for kroniske sygdomme, bl.a. diabetes, til sårbare grupper.

I det sydlige Beirut arbejder vi med seksuel og reproduktiv sundhed, og vi behandler kroniske sygdomme og laver psykologkonsultationer i både Shatila-flygtningelejren og på vores familieklinik i Burj Barajneh-lejren. Vi hjælper ved fødsler i Rafik Hariri.

I det sydlige Libanon arbejder vi i en af tættest befolkede palæstinensiske flygtningelejre.

Læs mere

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Billedserie: Vi giver lægehjælp i Beiruts gader

Eksplosionen i Beirut: Flere hospitaler ramt – vores personale er til stede

Poul Due Jensens Fond støtter COVID-19-indsats i Libanon

Rasmus i Libanon: “Drengen ville dø uden behandling”

”Nu behandler vi 50 børn hver eneste dag”

Libanon

Indbyggere: 5,4 mio.
Forventet levealder m/k: 74/78 år
Børnedødelighed: 8 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
Medarbejdere i 2022: 676

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Libanon i 1976.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO