Civilbefolkningen i Ukraine har lidt under konflikten med Rusland, og landets sundhedsfaciliteter er hårdt beskadiget. Vi behandler blandt andet folk, der er smittet med tuberkulose, og tilbyder psykologhjælp.
© Jon Levy/MSF

Ukraine

Befolkningen i Ukraine har længe lidt under konflikten med Rusland, og nu er behovet for medicinsk nødhjælp endnu større. Lige nu arbejder vi hårdt på at tilpasse vores arbejde for at hjælpe dem, der har størst behov for.

(Opdateret 17.05.2022)

Vi har hjulpet befolkningen i Ukraine i årevis.

Da krigen brød ud den 24. februar 2022, ændrede vi alle vores projekter (se indsatsen fra 2014 til 24. februar 2022 nedenfor).

Vi hjælper både inde i Ukraine og i nabolandene. Situationen udvikler sig konstant, og vi ændrer hele tiden indsatsen for at hjælpe flest mulige.

Hvor mange ansatte har Læger uden Grænser i Ukraine?

 • Nationalt ansatte: Over 400
 • Internationalt ansatte: Ca. 170, men flere kommer til hver eneste dag
 • Vores ansatte er medicinsk personale (kirurger, læger, sygeplejersker), psykologer, logistikere og inden for ledelse og administration

Hvor mange forsyninger har Læger uden Grænser sendt til Ukraine?

Siden 24. februar har vi fået over 460 tons forsyninger ind i Ukraine. De har blandt andet bestået af medicinsk udstyr, lægemidler og nødhjælp.

Hvor mange er på flugt fra Ukraine?

Over 6,2 mio. mennesker er flygtet ud af Ukraine (tal fra UNHCR 16.05.2022).

Derudover er ca. 7,7 mio. mennesker på flugt i selve Ukraine (internt fordrevne, tal fra UNHCR 28.04.2022).

Hvad er behovet for hjælp i Ukraine?

Der er mange store og overlappende medicinske behov i Ukraine og et konstant behov for forsyninger. Udover kirurgi, akut behandling af sårede og intensiv pleje er der også behov for medicin til patienter med kroniske sygdomme:

 • Astmatikere
 • Patienter med forhøjet blodtryk
 • Tuberkulose-patienter
 • Hiv-patienter

Hvor arbejder Læger uden Grænser i Ukraine lige nu?

(Listen er opdateret 17.05.2022)

Vores hold arbejder i følgende byer:

 • Kyiv
 • Lviv
 • Vinnytsia
 • Zhytomir
 • Dnipro
 • Kharkiv
 • Odesa
 • Mukachevo
 • Berehove
 • Poltava
 • Bila Tserkva
 • Uzhhorod
 • Ivano-Frankivsk
 • Pokrovsk
 • Kropyvnytskyi

Sådan arbejder vi lige nu i Ukraine

Kyiv:

Vi følger mere end 1.000 patienter med kroniske sygdomme, de fleste af dem ældre mennesker og sårbare individer. Frivillige hjælper os med at bringe medicin ud til patienterne.

Vi har etableret en hotline, hvor mennesker udsat for seksuel vold og vold i hjemmet kan få fortrolige samtaler. Her får de også tilbudt at få leveret medicin mod HIV, seksuelt overførte sygdomme og uønsket graviditet i Kyiv og Chernihiv.

Vores mobile klinikker sørger for at tage ud til lokationer rundt om Kyiv (Kulichivka og Andriivka) og give ambulante konsultationer.

Vi arbejder side om side med ukrainske læger i Hostomel for at genetablere lægehjælpen i byen, som er mærket efter de hårde kampe. Byen var besat i 35 dage. Mobile klinikker, akutte medicinske konsultationer og henvisninger fungerer igen. En af vores psykologer tilser over 10 patienter om dagen og udfører også gruppeterapi.

Et af vores kirurgiske hold har trænet personalet på et børnehospital i krigskirurgi og i at håndtere et stort antal sårede. To andre hospitaler har også modtaget træning i håndtering af sårede i stort antal. Vores hold vil også give yderligere træning og støtte til hospitalerne.

I Bila Tserkva, 80 kilometer syd for Kyiv, får et kirurgisk hospital også træning i håndtering af et stort antal sårede, og der er også sendt medicinske forsyninger til sundhedsfaciliteter i området.

Kropyvnytskyi (centrale Ukraine):

Et af vores hold er ved at undersøge sundhedsfaciliteter i og uden for byen. Vi har også begyndt at træne paramedicinere og andre, som er de første kontaktpersoner til patienter. Vi har også støttet med medicinske forsyninger og sørget for nødhjælps-kits til steder, hvor internt fordrevne er indkvarteret.

Odesa og Mykolaiv (sydlige Ukraine): 

Det er lykkedes at levere medicinske forsyninger til Odesa og Mykolaiv for at forberede hospitalerne på at behandle mange sårede. Samtidig trænes personalet i håndtering af patienter med krigsskader.

Vores hold har trænet hundredvis af læger og sygeplejersker i håndtering af et stort antal sårede og i at behandle sårede. Træningen er helt afgørende for medicinsk personale i en krigssituation.

I Odesa har en af vores anæstesilæger trænet praktiserende læger og sygeplejersker, så de også kan indgå i katastrofe-hold i regionen og tage sig af sårede.

Næste skridt er at udvide med konsultationer til internt fordrevne og sårbare patienter.

I Mykolaiv støtter vi lokale frivillige, som bringer medicinsk udstyr ud.

Chernihiv (nordlige Ukraine):

Vi har forsynet regionshospitalet med store medicinske forsyninger – herunder også fødselsafdelingen.

Både i Chernihiv og i ti omkringliggende byer kører vores medicinske hold ud med mobile klinikker for at hjælpe dem, der har behov for det, og give konsultationer til patienter med kroniske sygdomme. Holdene giver også psykologhjælp.

Kharkiv (nordøstlige Ukraine):

Mobile klinikker giver lægehjælp til tusindvis af mennesker på metrostationer, hvor mange søger tilflugt fra angreb. Vi har indtil videre udført over 1.000 konsultationer. Mange lider af stress og traumer som følge af krigen. Vi har installeret vandfiltre på stationerne og har planer om flere for at sikre rent drikkevand til dem, der søger ly på stationerne.

En af vores mobile klinikker arbejder i selve byen for at finde de mennesker, der er fanget i deres hjem, og ikke kan få lægehjælp.

Sumy:

Vi er også begyndt at hjælpe i byen Sumy. Her kører vores mobile klinikker ud for at give lægehjælp og psykologhjælp.

Zhytomyr (nordvestlige Ukraine):

I byen og de omkringliggende områder har vi doneret traume-forsyninger og trænet personalet på ni hospitaler. Vi har også formået at flytte en stor del af vores medicin og udstyr til behandling af tuberkulose fra Kyiv til Zhytomyr, hvor vi tidligere behandlede tuberkulose-patienter.

Vi arbejder gradvist på at genoptage vores tidligere aktiviteter med at støtte behandlingen af patienter med multiresistent tuberkulose.

Det østlige Ukraine:

For at imødekomme de voksende humanitære behov i områder tæt på frontlinjen og steder, der huser mange internt fordrevne, har vi udvidet indsatsen.

Siden februar har vi doneret medicinske forsyninger og trænet personalet i håndtering af et stort antal sårede på adskillige hospitaler i det østlige Ukraine. Det inkluderer hospitaler i Bakhmut, Dnipro, Kramatorsk, Mariupol, Myrnohrad, Orikhiv, Pokrovsk og Zaporizhzhia.

Dnipro

I Dnipro og omkringliggende områder støtter vi udsatte mennesker, det er lykkedes at flygte fra de voldsomme kampe i Donetsk og Luhansk. Nogle har kun midlertidige steder at opholde sig. Mange af dem er ekstremt udsatte, især de ældre, mennesker med handicap, uledsagede børn, og mennesker, som ikke har råd til at betale for at rejse længere mod vest eller ud af landet.

I modtagecentrene har vi mobile klinikker, yder medicinske konsultationer, sørger for, at patienter kan genoptage deres behandlingsforløb og giver medicin til kronisk syge (forhøjet blodtryk, astma, diabetes, hjertesygdomme, epilepsi). Vi henviser syge patienter til hospitaler, yder psykologisk førstehjælp og psykologhjælp.

Uddeling af basal nødhjælp er også en del af indsatsen.

Vi har ydet psykologhjælp i modtagecentre til mennesker, der er flygtet fra frontlinjen i Mariupol og de omkringliggende områder.

Zaporizhzhia:

Her støtter vi mennesker, som ankommer fra Mariupol og andre krigsramte områder.

Vores mobile klinikker giver lægehjælp i de største modtagecentre. Her får patienter med kroniske sygdomme medicin og konsultationer. Vi henviser syge patienter til hospitaler, giver medicinsk førstehjælp og yder mentale sundhedshjælp.

Vi har også støttet regionshospitalet i Zaporizhzhia med medicinske forsyninger og træning i håndtering af mange sårede.

Donetsk og Luhansk:

Vi samarbejder med medicinske faciliteter tæt på frontlinjen i Donetsk for at sikre, at de har forsyninger nok. Det medicinske personale trænes i behandle patienter i tilfælde, hvor de bliver afskåret fra forsyningslinjer af intense kampe.

Til nogle faciliteter yder vi logistisk støtte, der giver dem mulighed for at få elektricitet gennem generatorer og solenergi samt vand – alt sammen for at de kan klare sig i op til en uge.

De hospitaler, som vi har besøgt i Donetsk og Luhansk har alle kirurgisk kapacitet, men i forskellig grad. Vores team i Pokrovsk støtter i form af vejledning, coaching og kontinuerlig træning til hospitalerne, så de kan forbedre og udvide inden for det kirurgiske område, hvis der kommer et overvældende stort antal sårede.

Et andet tiltag er en ambulance-service, der evakuerer patienter fra hospitaler tæt på fronten. Ambulance-tjenesten kan også evakuere patienter til Lviv gennem vores medicinske tog.

Det vestlige Ukraine:

Vinnytsia:

Her støtter vi mennesker på flugt fra andre dele af landet, og som nu er havnet på modtagecentre.

På modtagecentrene giver vi medicinske konsultationer fra mobile klinikker og sikrer, at kronisk syge kan fortsætte deres behandling. Vi henviser også syge til hospitaler, yder psykologisk førstehjælp, mentale sundhedskonsultationer og uddeler nødhjælps-kit.

Vi samarbejder med lokale hospitaler og forbereder dem på behandling og håndtering af sårede. Vi arbejder også på at kunne forsyne dem med vand og hjælpe med at få sanitet på plads. Vores hold har også givet forsyninger til sundhedsfaciliteter i regionen.

Vi arbejder også på hospitalspladser til ældre mennesker, der er blevet evakueret fra den østlig del af Ukraine.

Fastiv (centrale Ukraine):

Her har vi et særligt fokus på ældre mennesker og internt fordrevne med kroniske sygdomme. Vi hjælper dem gennem mobile klinikker og ved at udføre hjemmekonsultationer.

De får psykosocial hjælp og medicinsk støtte.Vi har trænet personalet på sundhedsfaciliteter og støtter dem med forsyninger.

Træning til personalet på sundhedsfaciliteter er gennemført, og vi har også støttet med medicinske forsyninger.
I sidste uge begyndte vi at give konsultationer i Makariv og Borodianka, som vi har fået adgang til, efter at de har været besat.

Lviv:

Vores hold har trænet personalet på hospitalerne i håndtering af sårede og hjulpet dem med at forberede sig.

Mange er flygtet til Lviv og andre byer i det vestlige Ukraine. De fleste har forladt deres hjem med de få ejendele, de kan bære. Lokale frivillige og private organisationer arbejder hårdt på at hjælpe, men under svære forhold: Al indkvartering er overfyldt, og temperaturerne falder til minus ti grader om natten.

Vi donerer soveposer, varmt tøj og telte til de private organisationer, som uddeler dem til børn og voksne på flugt.

En ny indsats er blevet sat i værk for at støtte et af de større hospitalers brandsårsafdeling.

Mukachevo og Berehove (sydvestlige Ukraine):

Et af vores hold er sat ind med mobile klinikker langs grænsen til Ungarn, hvor et stort antal mennesker opholder sig – lige nu i Berehove. Vores personale oplever især et stort behov for psykologhjælp, men også behandling til dem, der måtte flygte og ikke længere kan få den pleje, de normalt har fået.

Uzhhorod og Ivano-Frankivsk (sydvestlige Ukraine):

Der er gennemført træninger af lokale sundhedsfagligt personale, også mental sundhed for psykologer og førstehjælpere. I Ivano-Frankivsk har vi startet gruppeterapi for internt fordrevne.

Vi har doneret medicinske forsyninger til sundhedsfaciliteter og uddelt ca. 1.000 nødhjælps-kit til de mange mennesker, der er flygtet hertil.

Medicinsk tog:

Vores første hospitalstog i Ukraine blev sat i værk den 1. april og begyndte at transportere og overføre patienter, der er i en alvorlig, men stabil tilstand, til ukrainske hospitaler i mere sikre områder. 

De første ni patienter blev overført fra et hospital i Zaporizhzhia i det sydøstlige Ukraine til regionshospitaler i Lviv.

Siden da er der gennemført 12 kørsler med de medicinske tog (opdateret 17. maj) – alle patienter fra hospitaler tæt på fronten, som transporteres til mere sikre områder i andre dele af landet. Der har også været en evakuering af alvorligt sårede patienter fra Kharkiv og en med babyer og små børn fra et børnehjem i Zaporizhzhia.

Indtil nu er ca. 466 patienter blevet medicinsk evakueret med deres familiemedlemmer med vores medicinske tog.

Vi har nu to tog, der tager sig af medicinske evakueringer:

Det originale tog har en lavere medicinsk standard, men kan transportere flere mennesker. Det består af to togvogne, og der kan tilføjes to eller tre vogne alt efter behov til famiilemedlemmer eller patienter uden alvorlige skader.

Det nye, medicinske tog kan tage intensivpatienter. Det kræver mere plads, og derfor kan der værre færre patienter.

Toget kan transportere tre eller fire patienter ad gangen, der har brug for generel intensiv behandling, men det har også kapacitet til at lave mere specialiseret intensiv behandling, hvis en eller to af patienternes situation pludselig ændrer sig til det værre.

I alt kan der være omkring 26 alvorligt syge patienter samt flere andre i en mindre alvorlig tilstand og deres familiemedlemmer.

Indsatsen i nabolandene

Polen:

Over 3,3 mio. mennesker er flygtet fra Ukraine til Polen (kilde: UNHCR, 16.05.2022). Vores hold sender essentielt personale og medicinske forsyninger ind i Ukraine fra Polen.

Ungarn:

Vi har givet lægehjælp og psykologisk førstehjælp i samarbejde med lokale organisationer og med støtte fra ungarske læger. Vi følger udviklingen, men i øjeblikket er der ikke behov for os. Vi har udviklet et partnerskab med lokale organisationer og ungarske læger, og skulle behovet opstå, kan vi sætte ind.

Over 610.000 mennesker er ifølge UNHCR flygtet til Ungarn (tal fra 16.05.2022) fra Ukraine.

Moldova:

Over 464.000 mennesker fra Ukraine har nu krydset grænsen til Moldova (tal fra UNHCR 16.05.2022).

Moldova tæller 2,6 mio. indbyggere, og ud fra landets størrelse huser de det største antal flygtninge fra Ukraine (kilde: UNHCR, 16.05.2022).

Vi har sendt hold til grænsen i nord (Otaci) og sydøst (Palanca).

Den 12. marts begyndte vores læger og sundhedspersonale at behandle patienter i Palanca. Vi tilbyder også psykosocial førstehjælp. Familier flygtet fra Mikolayiv og Odesa-regionen hjælper vi også.

Tilsvarende aktiviteter er startet op i Otaci, hvor vi har åbnet en medicinsk facilitet. Her træner vi også lokale frivillige i at kunne give psykosocial førstehjælp.

Vi har hold med ekspertise inden for mental sundhed, der yder psykologisk førstehjælp ved modtagecentrene i hovedstaden Chișinău. Samtidig er vi ved at undersøge, hvordan adgangen til lægehjælp kan forbedres for flygtninge på byens hospitaler.

Slovakiet:

Vi arbejder på at få medicinske forsyninger ind i landet for at kunne hjælpe flygtninge, der kommer til Slovakiet. I samarbejde med sundhedsmyndighederne forventer vi blandt andet at hjælpe med mentale sundhedsydelser, hjælpe ofre for seksuel vold og behandling af tuberkulose.

Over 424.000 flygtninge befinder sig nu i Slovakiet (Kilde: UNHCR 16.05.2022).

Rusland:

Vi samarbejder med sundhedsmyndighederne i regionerne Arkhangelsk og Vladimir for at reducere byrden af lægemiddelresistent tuberkulose (DR-TB) og forbedre behandlingen af sygdommen.

Over 850.000 mennesker har krydset grænsen til Rusland fra Ukraine (kilde: UNHCR, 16.05.2022).

Vi undersøger, om der er nye medicinske behov i de områder, der grænser op til Ukraine. Vores hold har været i Rostov og Voronezh og Belgorod. I Rostov har vi støttet flygtninge med mad, hygiejne-kits, nødhjælp og medicin.

På vores projekt i Moskva og Sankt Petersborg samarbejder vi med lokale organisationer for at støtte sårbare grupper. Vi har set et stigende behov for behandling af hiv og hepatitis C blandt ukrainere strandet i Rusland, da de ikke har haft adgang til den nødvendige medicin.

Belarus:

Vi fortsætter vores normale aktiviteter i Belarus. Vi støtter det nationale tuberkulose-program og hepatitis C-behandling i fængslerne. Siden 2021 har vi hjulpet mennesker, der er strandet mellem Belarus og EU-lande.

Over 27.300 er flygtet fra Ukraine til Belarus (kilde: UNHCR 12.05.2022).

læger uden grænser i ukraine
før krigen (2014 – 24. februar 2022)

Befolkningen i Ukraine har i årevis lidt under konflikten med Rusland. Vi har ydet psykologhjælp og behandlet folk, der ellers havde svært ved at få den nødvendige lægehjælp.

I området Donetsk har vi fokuseret på at forbedre adgangen til sundhedsydelser for sårbare mennesker, der bor i landsbyer tæt på kamphandlinger. Derudover har vi trænet læger og sygeplejersker, som arbejder på sundhedscentre i området, ligesom vi også har støttet bekæmpelsen af COVID-19.

I Luhansk-området har vi samarbejdet med de lokale myndigheder om et hiv- og tuberkulose-program, som forbedrer diagnostik og behandling for patienter.

Og i Zhytomyr i den vestlige del af landet har vi behandlet patienter med medicinresistent tuberkulose i samarbejde med det ukrainske sundhedsministerium og de lokale myndigheder.


Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.