Irak

Sundhedssystemet i Irak er stadig mærket efter krig, konflikt og COVID-19. Vi hjælper derfor med at udfylde de huller i sundhedssystemet, som gør, at mennesker har svært ved at få den nødvendige behandling.  

Så mange hjælper vi i Irak (2022)

  • 138.400 ambulante konsultationer
  • 3.790 operationer
  • 6.900 gravidkonsultationer
  • 1.270 efterfødselskonsultationer

Hvorfor har Irak brug for hjælp?

Irak gennemlever for tiden landets værste humanitære krise i årtier.

I mange år har Irak været plaget af krige og konflikter, men siden 2013 har stigende vold og uro gjort flere end to millioner irakere til flygtninge i deres eget land.

Konflikten har haft alvorlige konsekvenser for sundhedssystemet i Irak, og tusindvis af mennesker er blevet såret.

Veje, hospitaler og klinikker er ødelagt i de konfliktramte områder i Irak (for eksempel i og omkring Iraks storby Mosul), og det har efterladt den lokale befolkning uden adgang til livreddende lægehjælp.

Børn lider af underernæring, højgravide kvinder mangler muligheden for akutte kejsersnit, og ældre med livsfarlige hjertesygdomme er overladt til sig selv.

Mange familier er nu afhængige af humanitære organisationer som Læger uden Grænser. Der er akut behov for lægehjælp, rent vand, mad og et sikkert sted at søge tilflugt for den væbnede konflikt i Irak.

Vores sygeplejerske Nikoline var i 2016 udsendt i Irak. Her fortæller hun om at arbejde på en af Læger uden Grænsers mobile klinikker tæt på frontlinjen vest for Bagdad.

Mange af de sundhedsproblemer, som vi er vidne til i Irak, er en konsekvens af krig og konflikt.

Civile er blevet sendt på flugt i deres eget land adskillige gange i løbet af de seneste 10 års krig og konflikter i Irak og lever nu under frygtelige forhold.

Selv i de områder af Irak, hvor bomber ikke eksploderer hver dag, og hvor mange civile derfor lever som internt fordrevne flygtninge, er levevilkårene langt fra optimale.

Læger uden Grænser i Irak
Moren Abla var på flugt i Irak og tog derfor sin søn med til en af Læger uden Grænsers mobile klinikker i det nordlige Irak. Han var underernæret, og fik derfor hjælp af os. ”Før Læger uden Grænser åbnede en klinik her, var jeg bekymret for børnene. Nu er det sådan en lettelse at se ham blive stærkere for hver dag, der går,” fortæller Abla. © Gabriella Bianchi/Læger uden Grænser

Irak huser også mange syriske flygtninge. Irak grænser op til Syrien, og omkring 230.000 mennesker er ifølge FN flygtet til Irak fra Syrien.

Den humanitære støtte til Irak har indtil nu været utilstrækkelig. Mange områder er blevet forsømt, og tusindvis af irakere har derfor ikke adgang til selv de mest grundlæggende former for sundhedspleje.

Mennesker på flugt i Irak har også behov for psykologhjælp. De har ar på sjælen efter traumatiserende oplevelser og frygter for deres fremtid. De har mistet håbet og har brug for støtte.

Læger uden Grænser har arbejdet i Irak siden 2003, og vi rykker ud til de steder, hvor den irakiske befolkning har størst behov for hjælp.

Længere nede på denne side, kan du se, hvordan vi hjælper under konflikten i Irak.

Sådan hjalp Læger uden Grænser under konflikten i Irak

Flere end 1.600 ansatte i Læger uden Grænser hjælper mennesker i nød i Irak. Irak er dermed et af vores største projektlande, hvis man udelukkende ser på mandskab.

Vores ansatte i Irak arbejder i 10 områder af det kriseramte land og hjælper på mange forskellige måder:

Vi opererer patienter med skader efter eksplosioner og skyderier som følge af konflikten i Irak, hjælper gravide til en sikker fødsel, sørger for mad til underernærede børn, behandler ældre mennesker for sukkersyge og yder psykologisk førstehjælp til traumatiserede ofre i lejre for flygtninge.

Den psykologiske støtte og behandling er en vigtig del af mange af vores projekter i Irak.

Vi behandler patienter – både voksne og børn – der lider af post-traumatisk stress syndrom (PTSD), skizofreni og angst.

Vi sørger også for rent vand, bygger latriner, opsætter telte og uddeler hygiejne-kit i de områder af Irak, der er hårdt ramt af konflikt og ustabilitet. 

På den måde forsøger vi at forhindre, at smitsomme sygdomme som for eksempel kolera spreder sig hurtigt.

Det er især vigtigt med ordentlig sanitet i sommermånederne, hvor heden øger risikoen for epidemier. Når vinteren kommer, står vi klar med varme tæpper til nødstedte mennesker på flugt i Irak.

Vores ansatte i Irak forsøger at nå de mennesker, der har mest brug for hjælp.

Vi redder liv på felthospitaler og mobile klinikker, og nogle steder har vi også mobile operationstuer (lastbiler lastet med en container indrettet som operationsstue).

På den måde kan vi give livreddende lægehjælp og kirurgi så tæt på frontlinjen i Irak som muligt.

Konflikten i Irak gør, at vores udsendte har travlt på de hospitaler og klinikker, hvor vi arbejder. Når en bombe eksploderer, kan der ofte komme et stort antal sårede ind på hospitalet på samme tid. Og hvad gør man så? Se vores video.

Siden august 2006 har et netværk af irakiske læger henvist patienter med større skader til Læger uden Grænsers hospital for rekonstruerende kirurgi i Amman, Jordan.

Her er vores kirurger specialiserede i komplekse skader, der kræver flere operationer.

Vi træner og oplærer også lokale læger og paramedicinere i Irak. Det gør vi i samarbejde med Iraks sundhedsmyndigheder.

Læs mere om vores arbejde

msf.org
Where we work

Se et samlet overblik over vores projekter verden over på msf.org

Danske udsendte i Irak

Mød to danskere, der har været udsendt under konflikten i Irak for Læger uden Grænser. Her fortæller de om en af de oplevelser, som de aldrig glemmer:

KIRURGEN: Kathrine Holte, udsendt til Irak i 2017

SYGEPLEJERSKEN: Nikoline Klausen, udsendt til Irak i 2016

Hvor ligger Irak?

Irak er et land i Mellemøsten og grænser op til Tyrkiet i nord, Syrien i nordvest, Jordan i vest, Saudi-Arabien og Kuwait i syd og Irak i øst. Bagdad er hovedstaden i Irak

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.