Andrea Bussotti/MSF

Armenien

I 2022 startede vi projekter i Armeniens hovedstad Yerevan, der skal hjælpe med at behandle hepatitis C. Et andet fokusområde er psykologhjælp til etniske armeniere i Nagorno-Karabakh-regionen i Aserbajdsjan.

Vi støtter etniske armeniere i Aserbajdsjan med mentale sundhedsaktiviteter i offentlige sundhedsfaciliteter ved at udføre træning og monitorering af patienternes behandling. Målet er at styrke den tekniske kapacitet hos lokale psykologer sundhedspersonale mfl. og forbedre adgangen til mentale sundhedsydelser.

Samtidig begyndte vi at forberede en ny indsats i Armenien, der behandlinger patienter for hepatitis C, blandt andet indsatte. Projektet vil åbne i 2023 og tilbyde screening, diagnosticering og behandling af sygdommen.

Vi har hjulpet i Armenien i over 30 år. I 1988 ramte et jordskælv landet, dræbte flere end 25.000 mennesker, sårede flere end 15.000 og gjorde over en halv million mennesker hjemløse. Omfanget var så stort, at de sovjetiske myndigheder åbnede grænserne for udenlandsk nødhjælp. Vi var de første, der tog afsted.

I tiden efter ydede vi læge- og psykologhjælp, foretog kirurgiske indgreb og forestod dialysebehandling. Vi uddelte generatorer og medicinsk udstyr, blandt andet kuvøser, dialysemaskiner og laboratorieudstyr.

Siden har vi været til stede i Armenien.

Læger uden Grænser i Nagorno-Karabakh

Under den første krig mellem Armenien og Aserbajdsjan fra 1988 til 1994 var vi til stede med lægehjælp i konfliktzonen i Stepanakert fra 1992.

Tuberkulose i Armenien

Vi har især arbejdet med tuberkulose, mens vi har hjulpet i Armenien. Krig, fattigdom og et svagt sundhedssystem fulgte i kølvandet på Sovjetunionens kollaps, hvilket medførte en spredning af medicinresistent tuberkulose i landet.I samarbejde med Armeniens sundhedsmyndigheder har vi blandt andet sikret tuberkulosepatienter adgang til medicin, der virker.

Læs mere

Kasper i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Armenien

Indbyggere: 2,8 mio.

Forventet levealder m/k: 71/80 år

Børnedødelighed: 11 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 23

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Armenien i 1988.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO