Alberto Rojas

Vores jordemoder Elin: ”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet”

Én ud af tre gravide kvinder får en abort. Men nedgørelse, skam og tabuisering gør, at mange af dem ikke tør opsøge lægehjælp, og at de derfor ender på et kynisk og utrygt marked. Konsekvensen er, at der hvert år dør op mod 39.000 kvinder på grund af usikre aborter.

Vores jordemoder Elin har været udsendt flere gange. Her fortæller hun om en pige, der ankom til hospitalet under en af hendes udsendelser.

”Der kommer en far gennemblødt af sved gående imod os med sin datter i armene. Han er forpustet, efter han har båret hende op ad den lange og stejle bakke til sygehuset.

Hun kan ikke være ældre end 16 år. Hendes mørkerøde nederdel hænger slapt over farens arm – ligesom hendes ben og bare fødder.

Pigen har så ondt i underlivet, at hun ikke kan stå på sine ben. Hendes far siger, at han ikke ved, hvad der er sket med hende. Han fortæller, at Amina* bare græder og græder, men at hun ikke vil sige, hvad der er sket.

Elin
  • jordemoder

Hun ser ikke på os, og hun siger ingenting. Hun kryber sammen og gemmer sit ansigt bag farens arme.

Jeg beder faren vente udenfor i undersøgelsesrummet, mens jeg sammen med min kollega Louise undersøger hans datter.

Louise spørger forsigtigt, hvad der er sket med hende. Pigen vil ikke svare. Hun siger ikke et ord. Hun vil hverken tale eller se på os. Efter lidt tid, stadig med ansigtet drejet væk fra os, nikker hun samtykkende til, at jeg må undersøge hende.

Louise tager Aminas hånd i sin og stryger hende forsigtigt over den, mens hun taler beroligende til hende. Jeg trækker skamlen ud, sætter mig ved fodenden af sengen, løfter op i det mørkerøde nederdel og starter undersøgelsen.

Det jeg ser, er uvirkeligt.

Hendes livmoderhals og skede er som et stort åbent brandsår. Jeg har aldrig før set noget lignende. Jeg beder Louise bytte plads med mig. Hun bruger ikke mange sekunder, før hun siger:

”Det er typiske ætseskader efter at have forsøgt abort med kemikalier. Jeg har set det før.””

Hør vores jordemoder Elin fortælle om pigen, der ankom til hospitalet med ætseskader.

Kvinder risikerer livet under abort

En ud af tre kvinder i verden, som har været gravide, har fået en abort, men næsten halvdelen af aborterne bliver gennemført under usikre forhold.

Usikre forhold betyder, at aborten foretages af en eller flere, der ikke har de nødvendige sundhedsfaglige kompetencer, eller at aborten foretages i omgivelser, der hverken er sikre, rene eller hygiejniske.

Konsekvensen er, at der hvert år dør op mod 39.000 kvinder på grund af usikre aborter.

”Forestil dig en situation, hvor det at risikere livet eller få livsvarige komplikationer virker som et bedre alternativ end at skulle gennemføre en graviditet. Det er virkeligheden for mange af de kvinder, jeg har mødt som udsendt jordemoder,” fortæller Elin.

Elin
  • jordemoder

Forestil dig en situation, hvor det at risikere livet eller få livsvarige komplikationer virker som et bedre alternativ end at skulle gennemføre en graviditet.

Hun kommer med et eksempel med endnu en kvinde, som hun mødte, mens hun var udsendt som jordemoder:

”Forestil dig, at du er på flugt i et konfliktfyldt område, og at du er kommet væk fra din mand og ikke længere ved, om han er i live. Undervejs møder du en barndomsven, som giver dig omsorg og beskyttelse under den farlige flugt. Et øjebliks lidenskab resulterer i, at du bliver gravid, og du opdager det omtrent samtidig med, at du finder ud af, at din mand er i live, og at han leder efter dig,” siger Elin, der fortæller, at kvinden var bange for, at hendes mand ville slå hende ihjel, hvis han opdagede, at hun havde været utro.

Elin er jordemoder, og hun har været udsendt for os flere gange.

Usikre aborter

Der foretages 73 millioner aborter på verdensplan om året, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er næsten halvdelen af ​​alle udførte aborter usikre.

Op mod 39.000 piger og kvinder dør om året på grund af usikre aborter, og syv millioner oplever komplikationer som alvorligt blodtab, blodforgiftning, komplikationer ved vandladning eller skader på indre organer. I værste fald mister kvinden livet.

Der er kun få lande, hvor abort er fuldstændig ulovligt. Lande med strenge abortlove tillader abort, hvis kvindens liv er i fare, men der er dokumentation for, at selvom et land har strenge abortlove, vil det ikke føre til færre aborter, kun at antallet af usikre aborter stiger.

Langt de fleste usikre aborter foretages i lav- og mellemindkomstlande (97 procent) og blandt mennesker i sårbare og marginaliserede situationer.

De fleste dødsfald sker i lavindkomstlande med over 60 procent i Afrika og 30 procent i Asien.

Uacceptabelt at kvinder skal dø af abort

Vi møder patienter i hele verden, der har behov for abort.

De er gifte og ugifte, nogle er godt uddannede og bor i byer, mens andre ingen uddannelse har og bor langt ude på landet. De er kvinder med børn, og de er kvinder uden børn. Nogle af dem er blevet gravide efter en voldtægt, mens andre fortæller, at de er blevet presset til at blive gravide. Andre har ganske enkelt ikke råd eller føler sig ikke i stand til at tage sig af et barn alene.

Elin
  • jordemoder

Jeg ser det som en pligt at gøre det, der er bedst for patienterne – for kvindernes liv og sundhed.

”At afslå hendes bøn om hjælp til at afslutte svangerskabet på en tryg måde er i praksis ofte det samme som at vide, at jeg må behandle kvinden for skader senere, som følge af en usikker abort. Skal jeg vente på, at hun kommer tilbage med komplikationer, og håbe på, at hun ikke kommer for sent?” siger Elin.

”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet, kraftige blødninger og livstruende infektioner. For mig som jordemoder er det helt uacceptabelt, at kvinder skal lide og risikere at dø på grund af alvorlige komplikationer, som er medicinsk lette at forebygge. Jeg ser det som en pligt at gøre det, der er bedst for patienterne – for kvindernes liv og sundhed.”

*Pigens navn er ændret af hensyn til anonymitet.

Hvad gør vi?

Vi arbejder altid ud fra medicinske behov, og vi ved, at usikre aborter kan føre til forfærdelige lidelser og i værste fald død.

Hvert år behandler vi mere end 20.000 kvinder for abort-relaterede komplikationer.

Kvinders sundhed er noget, vi arbejder med i næsten alle lande, vi er til stede i. Det omfatter blandt andet sundhedsoplysning, præventionsvejledning og behandling af abortrelaterede komplikationer. Vi tilbyder sikker abort, hvor vi kan, og hvis kvindens liv er i fare, men vi vil aldrig opfordre nogen til at afbryde en graviditet.