Frederic Bonnot/MSF

Vores fødeklinik i Kabul lukker efter angreb

Vi er desværre nødt til at stoppe vores arbejde på fødeklinikken på Dasht-e-Barchi-hospitalet efter det brutale angreb den 12. maj.

Læger uden Grænsers (MSF) fødeklinik angrebet i Afghanistan

Vi er desværre nødt til at stoppe vores arbejde på fødeklinikken på Dasht-e-Barchi-hospitalet i Afghanistans hovedstad, Kabul. Lukningen sker efter det brutale angreb den 12. maj, hvor 16 mødre, en af vores jordemødre, to børn på syv og otte år samt seks andre tilstedeværende systematisk blev dræbt.

Det er endnu uvist, hvem der står bag angrebet, og hvad deres motiv var. Men mødre, spædbørn og personale blev ofre for et målrettet angreb, og lignende angreb kan ske igen.

Selvom vi ikke ved, hvem der står bag angrebet, er vi sikre på, at fødeklinikken var målet. At volden var rettet direkte mod patienter, sundhedspersonale og det humanitære arbejde. Angrebet var ikke en isoleret begivenhed. Hazaraerne, den etniske befolkningsgruppe, der bor omkring Dasht-e-Barchi-hospitalet, har været udsat for en række angreb – det samme har flere forskellige hjælpeorganisationer.

”Vi vidste godt, at der var en risiko forbundet med at arbejde på Dasht-e-Barchi-hospitalet, men vi kunne ikke forestille os, at nogen ville udnytte, hvor sårbare fødende kvinder er. Men det skete. Vi har været nødt til at acceptere, at hverken højere mure eller tykkere sikkerhedsdøre kan afværge sådanne forfærdelige angreb. Hvis vi blev på stedet, skulle vi acceptere, at tab af liv er prisen for vores fortsatte arbejde – og det vil vi ikke acceptere,” siger Thierry Allafort-Duverger, direktør for Læger uden Grænser i Frankrig.

Vi vil fortsætte med at hjælpe vores personale på hospitalet, blandt andet ved at tilbyde dem psykologhjælp. Vi er også ved at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe familierne til de dræbte patienter bedst muligt. Selvom vores bekymringer for sikkerheden har tvunget os til at trække os fra Dasht-e-Barchi, så undersøger vi muligheden for at støtte lokale indsatser for at give befolkningen adgang til lægehjælp.

Flere end 70 af vores medarbejdere og patienter er blevet dræbt i Afghanistan i løbet af de seneste 16 år. Det drejer sig blandt andet om drabet på fem medarbejdere i Badghis-provinsen i 2004 og det amerikanske luftvåbens ødelæggelse af vores hospital i Kunduz i 2015, hvor 42 mennesker blev dræbt.