msf329851high scaled
Hannah Wallace Bowman/MSF

Vi er med ombord på nyt redningsskib på Middelhavet

Flygtninge og migranter risikerer fortsat deres liv, når de forsøger at krydse Middelhavet fra Libyen til Europa. Alene i juni 2020 er over 100 mennesker druknet eller forsvundet på Middelhavet. Tusindvis stoppes og sendes tilbage til usikre forhold i Libyen, hvor der stadig er krig. Vi sender nu et nyt lægehold ud for at hjælpe mennesker i nød.

msf329851high scaled
”Vi kan simpelthen ikke vende det blinde øje til, mens mennesker fortsat drukner i Middelhavet. Vi har en forpligtelse til at hjælpe dem, der har brug for det, og derfor sender vi nu et lægehold med på et redningskib,” siger Jesper Brix, direktør for Læger uden Grænser i Danmark.

Selvom flugten fra Libyen over Middelhavet er livsfarlig, og adgangen til Europa langt fra er sikker, sætter migranter og flygtninge sig fortsat ned i usikre både for at gøre forsøget. Det er deres sidste udvej i flugten fra krig, undertrykkelse, nød og elendighed. Sammenlignet med samme periode sidste år har vi i år set langt flere mennesker, der har forsøgt at flygte over Middelhavet. Også selvom der i år nærmest ikke har været nogen redningsskibe på Middelhavet og for øjeblikket slet ikke er nogen.

Tre flygtninge skudt og dræbt

For tusinder ender flugten dog i Libyen, et land i krig. Ifølge UNHCR er 6.265 flygtninge og migranter blevet stoppet på havet og tvunget tilbage af den EU-støttede libyske kystvagt i år. Gentagne gange har tilbagesendelserne været brutale. Senest blev tre sudanesiske flygtninge skudt og dræbt, efter kystvagten tvang dem og adskillige andre tilbage til fastlandet.

Og mennesker bliver stadig holdt indespærret under forfærdelige forhold i detentionscentre. Derfor bliver Libyen karakteriseret som et kategorisk usikkert sted for flygtninge, migranter og asylansøgere af både internationale og europæiske institutioner som FN, EU-Kommissionen og International Organization for Migrants.

Flygtninge efterlades på havet

Mange andre på flugt bliver efterladt på havet. Adskillige gange over de seneste fem måneder har både Italien og Malta nægtet bådflygtninge adgang og efterladt dem i timer, dage eller nogle gange uger på vandet uden hjælp. Alene i juni i år er over 200 mennesker druknet eller forsvundet på Middelhavet. Og flere europæiske lande har skåret ned på deres eftersøgnings- og redningsindsatser.

Vi sætter derfor nu et medicinsk hold ombord på et nyt redningsskib drevet af den tyske organisation Sea-Watch. Vores hold består af fire personer, som vil have ansvaret for skibets klinik og medicinsk hjælp til alle ombord.

”Vi kan simpelthen ikke vende det blinde øje til, mens mennesker fortsat drukner i Middelhavet. Vi har en forpligtelse til at hjælpe dem, der har brug for det, og derfor sender vi nu et lægehold med på et redningskib,” siger Jesper Brix, direktør for Læger uden Grænser i Danmark.

Fakta om Sea-Watch

  • Skibet skal sejle og redde liv i internationalt farvand.
  • Redningsaktionerne koordineres med de relevante redningsmyndigheder, som vil angive nærmeste sikre havn.
  • Skibet er registreret i Tyskland og sejler under tysk flag. Det ejes af de to tyske organisationer Sea Watch og United4Rescue.
  • Vi står for den medicinske indsats ombord med fire personer, bl.a. en læge og en jordemoder.

Fakta om COVID-19 og redningsarbejdet

På Sea-Watch 4 vil vi have en lang række foranstaltninger og procedurer for at undgå risiko for smitte og smittespredning bl.a.:

  • Klare regler for håndvask og afspritning
  • Krav om at bære maske ombord
  • Adgang til al det nødvendige beskyttelsesudstyr
  • Daglig temperaturmåling på alle ombord
  • Mulighed for isolation, hvis der er mistanke om smitte eller symptomer på smitte