© Yesika Ocampo/Læger uden Grænser

Terapihunden Onnie hjælper mennesker med traumer

I Mexico City bruger vi dyreassisteret psykoterapi til at hjælpe mennesker, der har overlevet ekstrem vold og tortur.  

Mennesker, der er dybt traumatiserede, kan ofte være svære at nå ind til og hjælpe, men på vores center i Mexico City er der en medarbejder, der kan noget helt specielt.

Det er den fireårige labrador retriever Onnie, der i to år har været en del af centerets plejeteam. Han er en terapihund, der sammen med teamet på centeret yder mental sundhedshjælp til ofre for tortur og ekstrem vold, ligesom de støtter centerets mange patienter, der er flygtet fra deres hjemlande.

“Nogle af de mennesker, der har haft traumatiske oplevelser med ekstrem vold eller tortur, har svært ved at udtrykke deres følelser og have tillid til andre og deres omgivelser,” forklarer Alicia de la Rosa, der er psykolog på centeret og har speciale i dyreassisteret psykoterapi.

”At arbejde med Onnie giver dem en chance for at nedbryde barrierer, så de kan åbne op for terapeuter og føle sig trygge ved at tale om de svære situationer, de har oplevet. Patienterne her har været ofre for kidnapninger, tortur, tvungen prostitution, trusler, lemlæstelse, seksuel vold, tvangsrekruttering af organiserede kriminelle bander – eller har endda været vidne til drabet på et familiemedlem.”

Onnie har i to år været en del af plejeteamet på Comprehensive Care Center i Mexico City.

Onnie nedbryder barrierer

Fælles for patienterne på centeret er, at de viser symptomer på, eller lider af, akutte psykiske lidelser som posttraumatisk stressforstyrrelse og flashbacks.

Alicia de la Rosa nævner et eksempel, hvor Onnie hjalp en ung mand på centeret, der normalt undertrykte smertefulde minder, og som trak sig ind i sig selv.

”Når han huskede tilbage på de traumatiske hændelser, blev han ude af stand til at tale eller tænke,” siger Alicia de la Rosa og fortæller, at de derfor introducerede Onnie for ham.

“De lavede forskellige aktiviteter og øvelser sammen, og det fik ham til at føle sig mere afslappet, ikke truet og i stand til at tale om, hvad der udløste de traumatiske minder.”

Hjælper med at udtrykke følelser

Terapihunde bliver oplært fra de er helt små, og allerede som hvalp blev Onnie udsat for forskellige lydstimuli, miljøer, mennesker og genstande. Da han blev et år, begyndte han sin egentlige uddannelse til terapihund.

At arbejde med Onnie giver dem en chance for at nedbryde barrierer, så de kan åbne op for terapeuter og føle sig trygge ved at tale om de svære situationer, de har oplevet.

Psykolog Alicia de la Rosa, specialist i dyreassisteret psykoterapi.

Onnie er grundigt trænet i lydighed, og han kan for eksempel sidde, ligge, vende og give pote på kommando, så også patienter med motoriske vanskeligheder kan klappe ham.

Den dyreassisterede psykoterapi kan også hjælpe mennesker med at udtrykke følelser, der ellers kan være svære eller umulige at tale om.

“Der er mennesker med komplekse traumer, som ikke kan sige: ‘I dag er jeg meget ked af det’, men som kan sige: ‘I dag ser Onnie trist ud’. Det giver psykoterapeuter mulighed for at kende deres humør,” siger Alicia de la Rosa.

“Patienterne overfører også den tillid, de føler til hunden, til terapeuten. De tænker: ‘Hvis Onnie vil være sammen med Alicia, så betyder det, at jeg kan stole på hende.’”

Onnie sammen med psykolog, Alicia de la Rosa, der er specialist i dyreassisteret psykoterapi.

Hjælp til at mærke sig selv

Alicia de la Rosa nævner en anden patient, som Onnie har hjulpet: En kvinde, der har svært ved at skelne mellem sine tanker og virkeligheden, og som har været indlagt flere gange på grund af selvskade.

“Vi arbejdede med hende for at få hende til at forudse, hvornår hendes angstsymptomer og tilbagevendende tanker begyndte,” forklarer Alicia de la Rosa.

“Onnie var sammen med hende, da hun fik en krise. Han begyndte at røre ved hende med sine poter, så hun blev opmærksom på sin krop i det øjeblik. I dag er patientens symptomer forbedret meget, og hun har ikke haft en krise i tre uger.”

Vores plejecenter i Mexico City

Vi har drevet centeret siden 2017, og vores hold består af læger, psykologer, socialrådgivere, psykiatere, fysioterapeuter – og Onnie. Vi hjælper og støtter lokale børn og voksne og mennesker på flugt, der har været udsat for ekstrem vold i landet, eller på ruten på vej dertil.  

Fra felten

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Angreb på civile skal stoppe nu

Læs mere
Dette billede indeholder en grafisk illustration af den personlige indsamling "Indsamling til Læger uden Grænsers (MSF) nødhjælpsarbejde i bl.a. Gaza".
Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Sådan er situationen i Gaza

Læs mere
Ukraine

Ukraine: ”Et hospital skal være et sted, hvor liv reddes – ikke hvor liv tages”

Læs mere
Tchad

Billedserie: Vi giver rent drikkevand til mennesker på flugt

Læs mere
Afghanistan

Mange afghanere har mistet alt i jordskælvene

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper efter jordskælv i Herat
Afghanistan

Afghanistan: Vi hjælper sårede efter jordskælv

Læs mere
Læger uden Grænser

Rachel Coyle

Rachel hjælper mødre og babyer i det krigshærgede Yemen

Læs mere

Pressemeddelelse: Læger uden Grænser indgår treårigt partnerskab med Augustinus Fonden

Læs mere
Ukraine

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Læs mere

Jordskælv i Marokko: Vi er klar til at hjælpe

Læs mere

Børn på flugt fra Sudan er underernærede og får mæslinger

Læs mere

Sygeplejersker får stor international anerkendelse

Læs mere
Afghanistan

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

Læs mere
Sudan

Sudan: Hundredtusinder mennesker på flugt mødes af overfyldte lejre og sygdom

Læs mere
Venezuela

I regnskoven kommer den livsvigtige sundhedshjælp frem via floden

Læs mere

Det første halve år i billeder

Læs mere