Solen Mourlon/MSF

Tænk, hvor lidt der skal til for at undgå en dødelig sygdom

Alt for mange børn dør af sygdomme, der kan undgås med en vaccine. Mæslinger, kolera og lungebetændelse og andre sygdomme frarøver hvert år 1,5 millioner børn livet.Vores udsendte, Mikkel, har set med sine egne øje, hvilke konsekvenser det har, når et barn ikke er vaccineret mod mæslinger. Her fortæller han om en lille pige fra Tchad, som var lige ved at dø af en sygdom, der kan undgås.

Vaccination
En lille pige med mæslinger i Sydsudan. Foto: Tetiana Gaviuk/Læger uden Grænser

”Jeg var en dag på besøg hos en af vores klinikker, da en ung mor kom med sin seks måneder gamle datter. Pigen hang slapt – nærmest livløs – bundet på moderens ryg i et farverigt blomstret klæde. Hun havde røde hævede øjne, tynde arme, og ribbenene var synlige. Den lille pige havde fået mæslinger.”

En sygdom, der kunne have kostet den lille pige livet, og som vores udsendte Mikkel så i Tchad. 1,5 millioner børn under 5 år dør hvert år af sygdomme, der kunne være undgået med en vaccine. Sygdomme som netop mæslinger, lungebetændelse og kolera. Mikkel fortæller:

”Hun havde høj feber og var svært dehydreret. Der var ingen tvivl om, at hun skulle have væske og medicin, hvis hun skulle overleve. På klinikkerne er der ingen ambulancer, så den eneste mulighed er at benytte de lokale motorcykel-taxier for at komme frem til vores hospital.

Turen tager omkring 45 minutter, men da jeg så motorcyklen forsvinde væk i mylderet, tvivlede jeg på, om barnet ville overleve turen.

Tænk, hvor lidt der skal til for at redde liv

Senere samme dag havde jeg et møde med personalet på hospitalet. Inden mødet begyndte, var jeg nødt til at se, om pigen og moderen var på sengeafsnittet. Til min store glæde var den lille pige kommet i behandling.

Vores læge fortalte mig, at de havde stabiliseret pigen ved at give hende væske og medicin. Hun skulle nok klare den. Men hvis moderen havde ventet en dag længere med at søge hjælp, havde det været for sent. Gudskelov, at budskabet om gratis behandling var nået frem i tide.

Efter fem dage kunne vi udskrive barnet. Tænk engang, hvor lidt der skulle til.”

Flere børn kan dø af mæslinger de næste år

Heldigvis endte Mikkels historie godt, men med en vaccine havde den lille pige ikke behøvet at blive syg. Hos Læger uden Grænser er vi ikke i tvivl: Vaccination er et af de mest effektive tiltag, der findes, når det gælder sygdomsforebyggelse. Derfor prioriterer vi altid vaccinationer højt i vores arbejde.

Vi vaccinerer børn i flygtningelejre mod mæslinger, når der er et udbrud, og vi bekæmper kolera i kølvandet på en katastrofe. Og vi tilbyder rutinemæssig, forebyggende vaccination til børn i de dele af verden, hvor der ikke er sundhedssystemer til at varetage opgaven.

Men mange steder er vaccinationsindsatserne blevet afbrudt af COVID-19-pandemien. Derfor kan endnu flere børn dø af sygdomme som mæslinger de næste år. I forvejen dør 1,5 millioner børn hvert år af sygdomme, de slet ikke behøver at få, fordi der findes vacciner. Det er alt for mange.

Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at fortsætte indsatsen trods alle udfordringer.

Vaccination
I 2019 vaccinerede vi flere end 100.000 børn i Tchad mod mæslinger. Foto: Juan Haro/Læger uden Grænser
Vaccination
Her vaccinerer vi børn mod mæslinger i Mali i september 2020. Vi skal nå næsten alle børn i landet mellem seks måneder og 14 år, uanset om de bor i byen, hvor det er nemt at komme frem – eller længere væk, hvor vi skal transportere vaccinen i en kano lavet af en udhulet træstamme. Foto: Mohamed Dayfour/Læger uden Grænser

Fakta

  • I 2019 vaccinerede vi under udbrud 1.320.100 mennesker mod mæslinger
  • Mæslinger er en meget smitsom virus. 9 ud af 10, der kommer i kontakt med en smittet person, bliver selv smittet. Sygdommen smitter både ved direkte kontakt med smittede og gennem luften. Der kan gå op til 3 uger, før man udvikler symptomer. Derfor er vaccination den bedste måde at beskytte sig på.