Den 15. august modtog vores sygeplejersker Mie Terkelsen og Kamma Skaarup den prestigefyldte Florence Nightingale-medalje for deres arbejde med at hjælpe nogle af verdens mest udsatte mennesker. De er blandt de tre danskere, der modtog medaljen i år – den tredje er Rikke Dalsted fra Røde Kors, der også tidlige har været udsendt for os.
”Florence Nightingale-medaljen er den fornemste udmærkelse, en sygeplejerske kan få. Ligesom Florence Nightingale har Mie Terkelsen, Rikke Dalsted og Kamma Skaarup været med til at redde liv og gøre en stor forskel for mennesker i nød. De har vist, hvad sygeplejersker kan og gør. Både herhjemme og ude i verden,” siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.
Florence Nightingale-medaljen uddeles af Internationalt Røde Kors hvert andet år, og i Danmark er det Røde Kors og Dansk Sygeplejeråd, der står for uddelingen.
Medaljen blev stiftet i 1912, og den anses for at være den fineste anerkendelse, som en sygeplejerske kan få for sit arbejde i katastrofe-, krigs- og konfliktområder. I år modtager 37 sygeplejersker fra 22 forskellige lande medaljen. I alt har 47 danskere modtaget den.
Det er jo ikke kun et arbejde, men også en måde at leve på, som repræsenterer mine værdier, og det, jeg står for.

Fokus på sygeplejefaget
Mie Terkelsen arbejder til daglig som akutsygeplejerske på Bispebjerg Hospital, og hun har været udsendt for os fem gange.
“Jeg er meget stolt og også lidt overvældet over at modtage Florence Nightingale-medaljen. Jeg er glad for det fokus, som medaljen skaber på sygeplejefaget, men især på alt det, der foregår ude i verden,” siger Mie Terkelsen.
Mie har blandt andet arbejdet i flygtningelejren Moria på Lesbos og i Nigeria, ligesom hun har hjulpet patienter med krigsskader i Gazastriben. Hendes seneste udsendelse var til Pakistan, hvor hun blandt andet gav medicinsk nødhjælp til de mennesker, der var blevet ramt af de enorme oversvømmelser i landet.
Jeg er glad for det fokus, som medaljen skaber på sygeplejefaget, men især på alt det, der foregår ude i verden.
En måde at leve på
Kamma Skaarup er anæstesisygeplejerske og har været udsendt for os ni gange.
Hun har blandt andet været med til redningsaktioner på Middelhavet og behandlet mennesker på flugt fra krig og tortur i Sydsudan, Afghanistan, Belarus og Nigeria. Senest har hun været udsendt til Ukraine.
”Det er en fantastisk anerkendelse at modtage Florence Nightingale-medaljen. Det er jo ikke kun et arbejde, men også en måde at leve på, som repræsenterer mine værdier, og det, jeg står for. Det er ikke kun en professionel, men også en personlig anerkendelse,” siger Kamma, der til daglig arbejder på vores kontor i København.
”Samtidig føles det også lidt skørt, for jeg synes ikke, at den kun skulle være til mig. Det er jo på vegne af mange forskellige mennesker. Mennesker, der støtter mig. Dem, jeg arbejder sammen med. Patienter, der viser mig deres tillid.”
Florence Nightingale – kvinden med lampen
Florence Nightingale var en britisk sygeplejerske, der er berømt for at have grundlagt den moderne sygepleje. Hun var sygeplejerske under Krimkrigen, hvor hun i 1854 var med til at pleje sårede soldater på et britisk hospital ved Istanbul.
Forholdene på hospitalet var elendige, og patienterne lå direkte på gulvet. Florence Nightingale fik blandt andet sat fokus på hygiejne, ro og rigtig kost til patienterne, og det fik antallet af døde patienter til at falde drastisk, ligesom de overlevende patienter hurtigere blev raske.
Hver aften gik hun stuegang med sin lampe – hun er derfor kendt som The Lady with the Lamp.
Efter Krigen i Krim åbnede hun i 1860 The Nightingale School for Nurses ved St. Thomas Hospital i London. Skolens uddannelsesprogram har stadig indflydelse på nutidens sygepleje.