© Ahmad Mahmoud/Læger uden Grænser
Patienter venter på at konsultere lægen i vores klinik i Ajwal-lejren.

Sudan: Hundredtusinder mennesker på flugt mødes af overfyldte lejre og sygdom

Efter tre måneders intense kampe i Sudan er mere end tre millioner mennesker blevet tvunget til at forlade deres hjem for at redde sig selv og deres familier. Mere end 2,1 millioner af dem er internt fordrevne. Behovet for hjælp er enormt.

Flere end 140.000 mennesker er for nylig flygtet til delstaten Hvide Nil i Sudan.

De humanitære behov er enorme. Der mangler mad, husly, sundhedshjælp og vand.

De fleste, der kommer, er kvinder og børn, der er flygtet fra hovedstaden Khartoum. Ifølge de lokale myndigheder bor der nu 387.000 mennesker i flygtningelejrene i Hvide Nil.

»Hver dag kommer der flere mennesker, og antallet er stigende. Det øger behovet for sundhedshjælp, mad og husly,” siger vores medicinske rådgiver Ali Mohammed Dawoud.

Vi støtter tre klinikker i området, der drives af Sudans sundhedsministerie, og vi giver sundhedshjælp i flygtningelejrene Um Sangour, Alagaya og Khor Ajwal.

For nylig begyndte vi også at arbejde på et sundhedscenter for underernærede børn i lejren Al Kashafa, hvor der er indlagt 50 alvorligt underernærede børn, som får behandling.

Vores læge behandler et barn, der er indlagt på isolationsafsnittet for mæslingeramte i Um Sangour-lejren.

Mistanke om mæslinger i lejrene

Lejren Um Sangour er beregnet til at huse 30.000 mennesker, men i dag bor der over 70.000.

“De mest almindelige sygdomme her, især for børn under fem år, er mulige mæslinger, lungebetændelse og underernæring,” fortæller medicinsk rådgiver Ali Mohammed Dawoud.

”Antallet af døde var højt, allerede da vi ankom til lejren. I den første uge modtog vi i gennemsnit 15 til 20 patienter dagligt, som havde mulige mæslinger, og vi registrerede seks dødsfald. De fleste af dem var børn under fem år. ”

Sammen med lokale sundhedsmyndigheder har vi nu etableret et center, hvor patienterne kan isoleres og gives den nødvendige hjælp.

“I dag giver vi omkring 300 til 350 konsultationer dagligt og hos 30 til 40 af patienterne, har vi mistanke om mæslinger,” siger Ali Mohammed Dawoud.

”Vi har også en fødestue, hvor der er en til to fødsler om dagen. Derudover vaccinerer vi op mod 40 børn dagligt.”

Antallet af døde var højt, allerede da vi ankom til lejren. I den første uge modtog vi i gennemsnit 15 til 20 patienter dagligt, som havde mulige mæslinger, og vi registrerede seks dødsfald. De fleste af dem var børn under fem år.

Ali Mohammed Dawoud, medicinsk rådgiver.

Frygter udbrud af mæslinger

Sammen med de lokale sundhedsmyndigheder har vi i flere uger arbejdet for at starte en massevaccinering mod mæslinger til børn i Hvide Nil. Vaccinerne findes allerede i Sudan.

For at kunne opskalere vores medicinske nødhjælpsarbejde har vi brug for at få mere personale ind i lejrene, da vores nuværende medarbejdere er udmattede af den store hjælpeindsats og har brug for aflastning.

Samtidig har konflikten betydet, at Sudan ikke længere har laboratorier, hvor de kan teste for mæslinger og udbrud af andre sygdomme.

På en anden side af grænsen, i Rank og Malakal i Sydsudan, er det blevet påvist, at der er udbrud af mæslinger blandt nogle af de mennesker, der er flygtet fra konflikten. Indtil videre vurderes det, at mere end 100.000 mennesker har krydset grænsen fra Sudan til Sydsudan.

90 procent af de patienter, som vi tester og behandler for mæslinger i Malakal, er ikke vaccinerede. Det er et tegn på, at der har været afbrydelser i det almindelige vaccineprogram i Sudan.

“Min niece har feber og diarré, og hun kaster også op,” siger Philip*, der venter sammen med sin søster og hendes datter på en af klinikkerne, vi arbejder på.

”Selvom hun fik ordineret medicin, kunne vi ikke finde det på apoteket, for der er alvorlig mangel på medicin. Mæslinger tager hurtigt liv. Feberen er dødelig. Hvis man bliver syg om morgenen, er der stor risiko for, at man ikke er i live om aftenen.”

Lejrene til de mennesker, der på flugt fra konflikten i Sudan, er fyld t til bristepunktet, og de humanitære behov er enorme.

Regntiden bringer sygdomme med sig

Også regntiden skaber udfordringer i lejrene i Hvide Nil. De årlige regnskyl er allerede begyndt, og det betyder, at der kan komme en stigning af vandbårne sygdomme som kolera og malaria.

I de overfyldte lejre er der samtidig få muligheder for, at de nyankomne flygtende mennesker kan forsørge sig selv og deres familier, og derfor er de dybt afhængige af hjælp udefra. Nogle af dem har fået mad fra de mennesker, der allerede boede i lejrene, inden konflikten eskalerede.

Mens flere og flere mennesker ankommer til lejrene, stiger behovet for nødhjælp. Det inkluderer blandt andet mere mad, husly, rent vand, sanitet og vacciner.

Mæslinger tager hurtigt liv. Feberen er dødelig. Hvis man bliver syg om morgenen, er der stor risiko for, at man ikke er i live om aftenen.

Philip*, pårørende til patient på en af vores klinikker.

*Ikke hans rigtige navn.

Fra felten

Læger uden Grænser

Rachel Coyle

Rachel hjælper mødre og babyer i det krigshærgede Yemen

Læs mere

Pressemeddelelse: Læger uden Grænser indgår treårigt partnerskab med Augustinus Fonden

Læs mere
Ukraine

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Læs mere

Jordskælv i Marokko: Vi er klar til at hjælpe

Læs mere

Børn på flugt fra Sudan er underernærede og får mæslinger

Læs mere

Sygeplejersker får stor international anerkendelse

Læs mere
Afghanistan

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

Læs mere
Venezuela

I regnskoven kommer den livsvigtige sundhedshjælp frem via floden

Læs mere

Det første halve år i billeder

Læs mere
Sudan

Sudan: Bureaukrati og usikkerhed forhindrer medicinsk nødhjælp

Læs mere
Nigeria

Noma: Infektionen, der æder knogler

Læs mere
Ukraine

Vi forbereder Ukraines hospitaler på angreb

Læs mere
Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere