© MSF
Vores jordemoder Rachel hjælper to tvillingepiger til verden på Taiz Houban-hospitalet i det sydlige Yemen.

Rachel hjælper mødre og babyer i det krigshærgede Yemen

På Taiz Houban-hospitalet i Yemen giver vi gratis sundhedshjælp til kvinder og børn. Her kan du læse en øjenvidneberetning fra vores jordemoder Rachel Coyle, der er udsendt til hospitalet.

”Som de fleste af vores patienter havde 22-årige Zainab* rejst langt for at nå vores hospital i Taiz Houban i det sydlige Yemen.

Hun var gravid i 30. uge med tvillingepiger, og hun ankom til vores hospital fuldt udvidet, selvom det var alt for tidligt.

Vi havde ikke mulighed for at give smertelindrende medicin, men Zainab var stærk. Begge babyer kom brølende ud – det er måske den eneste gang, en mor er glad for at høre sine børn græde.

Selvom tvillingerne græd spontant, skulle de have hjælp til at trække vejret. De kom op på neonatalafdelingen, hvor vi overvågede dem i nogle dage. Jeg bor meget tæt på hospitalet, så jeg besøgte dem løbende og så, hvordan de fik det bedre. Det var meget dejligt at se.

De programmer, som vi har her i området, har meget stor betydning for befolkningen. Yemen er hærget af krig, og det nationale sundhedssystem er næsten brudt sammen.

Rachel Coyle, jordemoder i Yemen.

Eneste gratis klinik til gravide

Zainab og hendes tvillinger er bare et eksempel på de mennesker, vi hjælper i Yemen. Det giver en fantastisk følelse at være med til at give pleje og hjælpe med fødsler i et miljø, hvor der er knappe ressourcer til mødre og deres babyer. Men der er stadig et stort behov for sundhedsydelser i områderne, der ligger længere væk.

Ifølge FN mangler omkring 8,1 millioner piger og kvinder adgang til reproduktive sundhedstjenester i Yemen, som svangerskabsforebyggelse og fosterdiagnostik.

Hospitalet som vi driver, og hvor jeg arbejder, er det eneste i Taiz Houban-området, der tilbyder gratis lægebehandling til patienter med komplicerede graviditeter. Hospitalet er også det eneste hospital, der dækker udgifterne, når vi henviser til andre hospitaler, for eksempel til en intensivafdeling.

RaChel er jordemoder på vores hospital i yemen

Rachel Coyle var 32 år, da hun forlod sit job på en fødestue i Irland og rejste til Yemen.

Det er hendes første mission med Læger uden Grænser, og hun arbejder som jordemoder-supervisor.

Taiz Houban-hospitalet tilbyder gratis sundhedspleje til kvinder og børn, især dem der er mest udsatte.

Nedprioriterer svangerskabspleje

De programmer, som vi har her i området, har meget stor betydning for befolkningen. Yemen er hærget af krig, og det nationale sundhedssystem er tæt på at bryde sammen.

Vores fødeafdeling har mere end 500 fødsler om måneden med over 80 kejsersnit. Vi har også en familieplanlægningsklinik, en akutklinik og en højrisikoklinik.

Som jordemoder har jeg set, hvad der sker med kvinder, når de ikke får svangerskabspleje, hvilket er meget almindeligt ikke at få i Yemen. De fleste kvinder her nedprioriterer svangerskabspleje, for det er dyrt på privathospitaler.

Derfor modtager vi ofte kvinder med svær svangerskabsforgiftning. Det er en potentielt farlig graviditetskomplikation, der er karakteriseret ved forhøjet blodtryk, men som let kan kontrolleres og håndteres, når det diagnosticeres tidligt.

De fleste af vores kvinder med svangerskabsforgiftning får kramper og kræver øjeblikkelig medicinsk pleje.

Det er konsekvensen af, at mennesker har begrænset adgang til primær sundhedspleje. Heldigvis kan vores hospital give patienterne den nødvendige information og medicinske behandling.

Afgørende hjælp

Yemen er et smukt land med venlige og imødekommende mennesker.

Men siden krigen begyndte for mere end syv år siden, er der opstået det, der ofte beskrives som verdens værste humanitære krise.

Mine yemenitiske kolleger på hospitalet fortæller mig historier om, hvordan livet var før krigen, og hvordan Yemen plejede at være at godt sted at bo. Det er både svært at høre på og forstå.

Holdet på vores hospital er meget dygtige, og det er en fornøjelse at arbejde sammen med så robuste medarbejdere. Jeg vil ikke tænke på, hvordan området ville være uden vores kollegers hårde arbejde og indsats.

Andre hospitaler her i området er private, så dér koster det mange penge at få hjælp. Det har de fleste af vores patienter ikke råd til. Derfor er der altid travlt på vores hospital, og det spiller derfor en virkelig afgørende rolle for samfundet i Taiz Houban.”

Jeg vil ikke tænke på, hvordan området ville være uden vores kollegers hårde arbejde og indsats.

Rachel Coyle, jordemoder i Yemen

(*Ikke hendes rigtige navn.)

Fra felten

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Angreb på civile skal stoppe nu

Læs mere
Dette billede indeholder en grafisk illustration af den personlige indsamling "Indsamling til Læger uden Grænsers (MSF) nødhjælpsarbejde i bl.a. Gaza".
Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Sådan er situationen i Gaza

Læs mere
Ukraine

Ukraine: ”Et hospital skal være et sted, hvor liv reddes – ikke hvor liv tages”

Læs mere
Tchad

Billedserie: Vi giver rent drikkevand til mennesker på flugt

Læs mere
Afghanistan

Mange afghanere har mistet alt i jordskælvene

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper efter jordskælv i Herat
Afghanistan

Afghanistan: Vi hjælper sårede efter jordskælv

Læs mere

Pressemeddelelse: Læger uden Grænser indgår treårigt partnerskab med Augustinus Fonden

Læs mere
Ukraine

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Læs mere

Jordskælv i Marokko: Vi er klar til at hjælpe

Læs mere

Børn på flugt fra Sudan er underernærede og får mæslinger

Læs mere

Sygeplejersker får stor international anerkendelse

Læs mere
Afghanistan

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

Læs mere
Sudan

Sudan: Hundredtusinder mennesker på flugt mødes af overfyldte lejre og sygdom

Læs mere
Venezuela

I regnskoven kommer den livsvigtige sundhedshjælp frem via floden

Læs mere

Det første halve år i billeder

Læs mere
Sudan

Sudan: Bureaukrati og usikkerhed forhindrer medicinsk nødhjælp

Læs mere