Rachel hjælper mødre og babyer i det krigshærgede Yemen

På Taiz Houban-hospitalet i Yemen giver vi gratis sundhedshjælp til kvinder og børn. Her kan du læse en øjenvidneberetning fra vores jordemoder Rachel Coyle, der er udsendt til hospitalet.

”Som de fleste af vores patienter havde 22-årige Zainab* rejst langt for at nå vores hospital i Taiz Houban i det sydlige Yemen.

Hun var gravid i 30. uge med tvillingepiger, og hun ankom til vores hospital fuldt udvidet, selvom det var alt for tidligt.

Vi havde ikke mulighed for at give smertelindrende medicin, men Zainab var stærk. Begge babyer kom brølende ud – det er måske den eneste gang, en mor er glad for at høre sine børn græde.

Selvom tvillingerne græd spontant, skulle de have hjælp til at trække vejret. De kom op på neonatalafdelingen, hvor vi overvågede dem i nogle dage. Jeg bor meget tæt på hospitalet, så jeg besøgte dem løbende og så, hvordan de fik det bedre. Det var meget dejligt at se.

Rachel Coyle
  • jordemoder i Yemen.

De programmer, som vi har her i området, har meget stor betydning for befolkningen. Yemen er hærget af krig, og det nationale sundhedssystem er næsten brudt sammen.

Eneste gratis klinik til gravide

Zainab og hendes tvillinger er bare et eksempel på de mennesker, vi hjælper i Yemen. Det giver en fantastisk følelse at være med til at give pleje og hjælpe med fødsler i et miljø, hvor der er knappe ressourcer til mødre og deres babyer. Men der er stadig et stort behov for sundhedsydelser i områderne, der ligger længere væk.

Ifølge FN mangler omkring 8,1 millioner piger og kvinder adgang til reproduktive sundhedstjenester i Yemen, som svangerskabsforebyggelse og fosterdiagnostik.

Hospitalet som vi driver, og hvor jeg arbejder, er det eneste i Taiz Houban-området, der tilbyder gratis lægebehandling til patienter med komplicerede graviditeter. Hospitalet er også det eneste hospital, der dækker udgifterne, når vi henviser til andre hospitaler, for eksempel til en intensivafdeling.

RaChel er jordemoder på vores hospital i yemen

Rachel Coyle var 32 år, da hun forlod sit job på en fødestue i Irland og rejste til Yemen.

Det er hendes første mission med Læger uden Grænser, og hun arbejder som jordemoder-supervisor.

Taiz Houban-hospitalet tilbyder gratis sundhedspleje til kvinder og børn, især dem der er mest udsatte.

Nedprioriterer svangerskabspleje

De programmer, som vi har her i området, har meget stor betydning for befolkningen. Yemen er hærget af krig, og det nationale sundhedssystem er tæt på at bryde sammen.

Vores fødeafdeling har mere end 500 fødsler om måneden med over 80 kejsersnit. Vi har også en familieplanlægningsklinik, en akutklinik og en højrisikoklinik.

Som jordemoder har jeg set, hvad der sker med kvinder, når de ikke får svangerskabspleje, hvilket er meget almindeligt ikke at få i Yemen. De fleste kvinder her nedprioriterer svangerskabspleje, for det er dyrt på privathospitaler.

Derfor modtager vi ofte kvinder med svær svangerskabsforgiftning. Det er en potentielt farlig graviditetskomplikation, der er karakteriseret ved forhøjet blodtryk, men som let kan kontrolleres og håndteres, når det diagnosticeres tidligt.

De fleste af vores kvinder med svangerskabsforgiftning får kramper og kræver øjeblikkelig medicinsk pleje.

Det er konsekvensen af, at mennesker har begrænset adgang til primær sundhedspleje. Heldigvis kan vores hospital give patienterne den nødvendige information og medicinske behandling.

Afgørende hjælp

Yemen er et smukt land med venlige og imødekommende mennesker.

Men siden krigen begyndte for mere end syv år siden, er der opstået det, der ofte beskrives som verdens værste humanitære krise.

Mine yemenitiske kolleger på hospitalet fortæller mig historier om, hvordan livet var før krigen, og hvordan Yemen plejede at være at godt sted at bo. Det er både svært at høre på og forstå.

Holdet på vores hospital er meget dygtige, og det er en fornøjelse at arbejde sammen med så robuste medarbejdere. Jeg vil ikke tænke på, hvordan området ville være uden vores kollegers hårde arbejde og indsats.

Andre hospitaler her i området er private, så dér koster det mange penge at få hjælp. Det har de fleste af vores patienter ikke råd til. Derfor er der altid travlt på vores hospital, og det spiller derfor en virkelig afgørende rolle for samfundet i Taiz Houban.”

Rachel Coyle
  • jordemoder i Yemen

Jeg vil ikke tænke på, hvordan området ville være uden vores kollegers hårde arbejde og indsats.

(*Ikke hendes rigtige navn.)