”De andre børn grinede ad mig”
For to år siden begyndte seks-årige Aishas kind pludselig at hæve, og nogle af hendes tænder faldt ud. Kort efter begyndte kødet og knoglerne i hendes ansigt at synke ind og forsvinde, så hun fik et hul ind i kinden. Aisha holdt op med at gå udenfor, fordi de andre børn drillede hende og grinede ad hende.
En dag kørte en hjælpsom mand fra deres område Aisha og hendes mor, Huawa, den 12 timer lange tur til Sokoto Noma Hospital. Endelig fik hun den hjælp, hun havde brug for: På Nigerias eneste noma-hospital rekonstruerede kirurgerne Aishas kind.
”Hun glædede sig så meget, at hun ikke kunne spise, før vi kom til hospitalet. Hun ønskede virkelig at blive opereret,” siger hendes mor Hauwa.
“Hun har fået venner her, og hvor end hun går, er alle vilde med hende og hilser.”
Nu tæller Aisha dagene til, at hun kan komme i skole. Hendes største drøm er at blive lærer.
”Det startede med et lille sår”
Da Aisha var barn, fik hun et sår på sin læbe. Efter kort tid begyndte huden at falde af, men først mange år senere fik hun kontakt til Sokoto Noma Hospital.
I dag er hendes læber blevet rekonstrueret efter to operationer. Det betyder, at hun ikke længere er bange for at gå ud blandt andre mennesker. Hun er samtidig forbillede for andre med noma – og det er hun stolt af.
”Når andre med noma ser mig, kan de se, at det virkelig nytter at komme på hospitalet og blive behandlet,” siger 45-årige Aisha.
Noma – en overset tropisk sygdom
Noma er en ikke-smitsom betændelse i tandkødet, der let kan behandles med antibiotika, hvis det gøres i tide. Det er oftest børn under syv år, der bliver ramt.
Uden behandling spreder betændelsen sig i løbet af kort tid og begynder at ødelægge knogler og væv i ansigtet. Op mod 90 % dør af noma inden for to uger.De 10 %, der overlever, efterlades ofte med voldsomme sår, der gør det svært at spise, tale, se og trække vejret.
De fleste tilfælde af noma findes i lavindkomstområder i Afrika og Asien. I 1998 vurderede WHO, at noma hvert år ramte 140.000 mennesker, og at 770.000 patienter havde overlevet den første infektion. Tallene er ikke blevet opdateret siden.
Vi arbejder for, at WHO inkluderer noma på listen over oversete tropiske sygdomme. Øget opmærksomhed kan nemlig give flere ressourcer til at bekæmpe sygdommen.
”De troede, at jeg var besat af ånder”
Efter 16-årige Abdulwahab ankom til Sokoto Noma Hospital, har han for første gang oplevet, at ingen håner og jagter ham på grund af hans udseende.
Han var otte år gammel, da han blev ramt af noma. I hans landsby troede de, at han var blevet besat af ånder og forsøgte at behandle ham med urter.
”Folk plejede at bede mig om at gå, fordi der kom spyt ud af min mund,” fortæller Abdulwahid.
Hans halvsøster, Maryam, har passet ham, siden hans forældre døde:
“Andre mennesker ville ikke spise fra den samme tallerken. De bad ham om at gå væk. Nogle slog ham endda.”
For tre år siden fik Abdulwahab sin første operation på Sokoto Noma Hospital. Arret fra operationen helede dårligt, og derfor skal han snart opereres igen:
“Hvis mit ansigt bliver rettet, vil jeg tilbage til skolen. Jeg vil gerne have en uddannelse, så jeg kan hjælpe andre mennesker,” siger Abdulwahab.
”Mine kæber er låst, så jeg ikke kan spise”
Rabiu var kun et år gammel, da han fik en byld på sit ansigt. Nogle fra hans landsby brugte et stykke glødende metal til at fjerne bylden, og det lykkedes at få den til at forsvinde. Men snart begyndte flere bylder at dukke op. Og de gik ikke væk.
I dag er han 20 år, og han har svært ved at spise, fordi kæberne er låst – sandsynligvis en konsekvens af noma.
”Jeg må skubbe maden ind med hånden, fordi min mund kan ikke åbne sig ret meget,” siger Rabiu, der venter på sin første operation.
”Jeg vil gerne kunne spise rigtigt igen. Og jeg vil også giftes med min kæreste og starte et nyt liv.”
Vi støtter Sokoto Noma Hospital i Nigeria
Vi har støttet hospitalet siden 2014. Siden da har vi udført 1.152 operationer på 801 patienter med noma. I 2023 har vores kirurger indtil videre udført 58 operationer på 52 patienter.
Ud over rekonstruktiv kirurgi giver vi patienter med noma psykologhjælp og rådgiver om ernæring. Vi arbejder blandt andet med opsøgende opsporing af noma i sygdommens første stadier.
I maj måned blev hospitalets kirurgiske indsats for første gang udført og ledet af et helt nigeriansk team af højtuddannede kirurger, narkoselæger og sygeplejersker.