Læger uden Grænser fordømmer blodigt luftangreb på bryllupsgæster i Yemen

De sårede ankom til vores hospital på æsler, efter at et bryllup i det nordvestlige Yemen var blevet bombet fra luften. 

25. april 2018

Vi fordømmer det luftangreb, som den saudisk- og emiratisk-ledede koalition indledte på et familiebryllup i Hajjah, Yemen, natten til mandag. Angrebet kostede 20 mennesker livet og sårede 63 civile.

Øjenvidner fortæller, at der var blod alle vegne, og at der lå lemmer på gulvet. Mange børn var til stede til brylluppet og legede udenfor.

I alt modtog vores hospital i Bani Qays, som ligger i det nordvestlige Yemen, over 63 sårede patienter kort efter midnat natten til mandag.

“Angreb på civile er en alvorlig overtrædelse af international humanitær lov. Det, der skete i Bani Qays, er rystende; blandt de 63 sårede har vores medarbejdere behandlet 13 børn. Disse mennesker ankom til hospitalet iført blomsterkranse, som man typisk har på for at fejre ægteskab. Ingen var bevæbnet eller ankom i militæruniform,” fortæller Læger uden Grænsers landechef João Martins.

Sårede uden lemmer ankom på æsler

De første patienter blev evakueret til hospitalet på æsler. De eneste to fungerende biler, som var i landbyen, blev bombet under angrebet.

Kampflyene blev ved med at flyve over området, så det var svært for ambulancerne at rykke ud.

Da truslen for nye luftangreb blev mindre, kunne hospitalets ambulancer rykke ind i landsbyen. Ofrene blev evakueret seks ad gangen. De tilskadekomne havde hovedsagelig mistet lemmer og meget blod.

“Alle parter i en krig skal respektere principperne om sondring, proportionalitet og hensynstagen: Det er forbudt at indlede sådanne angreb, som rammer civile. Krigsreglerne er gang på gang blevet overtrådt i Yemen, ” fortæller Læger uden Grænsers landechef João Martins.

Alle krigsførende parter skal forpligte sig til at beskytte civile, og alle parter, der eskalerer konflikten ved at sælge våben, bør opretholde deres ansvar for at sikre, at internationale love bliver overholdt for at beskytte civile,” tilføjer han.

150 poser donor-blod

Mindst tre patienter skulle have foretaget amputationer omgående, herunder to brødre, som hver mistede en fod. Tidligt om morgenen var mange indbyggere i Hajjah kommet til hospitalet for at donere blod. I alt blev 150 poser blod indsamlet på to timer.

“En kvinde ankom til hospitalet i panik for at lede efter sin søn. Han deltog i brylluppet, og hun vidste ikke, hvad der var sket med ham. Mange kvinder og børn i landsbyen blev traumatiserede og kunne ikke finde deres pårørende,” fortæller Sally Thomas, som er vores projektkoordinator i Hajjah.

“Jeg var inde i teltet, da jeg hørte luftangrebet. Derefter faldt jeg ned og mistede bevidstheden. Da jeg vågnede, så jeg folk, der løb væk fra teltet. Jeg havde været inde med min bror, og brudgommen var min ven. En af mine fætre døde i dette angreb,” siger 12-årige Kamal, som var til stede, da angrebet fandt sted.

Et andet øjenvidne, Darees, fortæller:

”Flere af ligene var dækket af blod. Nogle af de døde kroppe var børn. Da angrebet fandt sted, legede børnene udenfor, mens forældrene var indenfor i teltet”. 

Læger uden Grænser arbejder på 13 hospitaler og sundhedscentre i Yemen.

Derudover støtter vi flere end 20 andre hospitaler og klinikker i det konfliktramte land.