12-årige Shaher havde et alvorligt brud på benet og har fået hjælp på vores hospital. Her står han sammen med en af vores irakiske kollegaer.

Kirurgen Peter: I Irak betaler børnene prisen for krigen

Det er mere end fem år siden, at krigen sluttede i Mosul i Irak, men hverdagen er stadig langt fra normal. Ortopædkirurgen Peter Tengberg var i foråret udsendt til vores projekt i byen. Her opererede han blandt andet patienter, der var blevet ramt af eksplosioner fra glemte granater.

12-årige Shaher legede med sine kammerater, da en ueksploderet granat pludselig gik af ved siden af ham. Eksplosionen skrællede huden af hans ene ben og brækkede hans skinneben.

”Umiddelbart var den eneste løsning at amputere benet men fordi vi havde mulighed for at bruge såkaldt knogletransport, kunne vi redde dem,” fortæller vores ortopædkirurg Peter Tengberg, der i foråret 2022 var udsendt til Mosul i Irak.

Han er til daglig afdelingslæge på Amager og Hvidovre Hospital, og i Mosul var hans opgave blandt andet at tage sig af de følgeskader, der opstår, når mennesker bliver ramt af kugler eller granater i arme og ben.

”Det er skader, der kræver avancerede ortopædkirurgiske indgreb for at undgå amputationer. Og fordi der ikke findes velfungerende offentlige hospitaler i området, var det også vores opgave at behandle følger efter trafikuheld og andre ulykker.”

Sundhedssystemet er på randen af kollaps, og indbyggerne kan stort set ikke få hjælp til de mest basale sundhedsbehov.

Peter Tengberg, udsendt til Irak

Ammunition gør genopbygning vanskelig

Det er mere end fem år siden, at Mosul blev befriet fra gruppen Islamisk Stat (IS), men krigen kan stadig tydeligt både ses og mærkes i den nordirakiske by.

”Da jeg ankom, blev jeg mødt af et væld af sammenfaldne huse, og facaderne var gennemhullede af skud. Samtidig var alle de regeringsdrevne hospitaler blevet jævnet med jorden under den sidste fase af kampen om Mosul, og i ruinerne lå der stadigvæk ueksploderet ammunition, som gjorde det meget vanskeligt at rydde op og genopbygge byen,” siger Peter Tengberg.

”Sundhedssystemet er på randen af kollaps, og indbyggerne kan stort set ikke få hjælp til de mest basale sundhedsbehov. Det samme gælder for hjælp til de psykiske traumer, de har fået af de uhyrligheder, de har gennemlevet.”

Under krigen drev vi flere traume-enheder i Mosul, hvor vi blandt andet behandlede akutte skader fra skud og eksplosioner. Efter IS blev drevet ud, har behovet for hjælp ændret sig, og derfor var det Peter Tengbergs opgave at arbejde med krigens følgeskader.

Foto: Peter Tengberg

Knogler kan forlænges

På hospitalet i Mosul arbejdede han især med såkaldte knogletransporter, hvor man hjælper patienten med at gendanne en del af knoglen, som er blevet beskadiget, og derfor er blevet fjernet.

”En af de patienter, jeg var med til at behandle, var 12-årige Shaher, der havde brækket benet på grund af en granat. Sammen med holdet af lokale kirurger fjernede vi den døde knogle og forkortede hans ben seks centimeter for så senere at forlænge hans ben igen – en millimeter om dagen.”

Processen med at forlænge knoglerne tager lang tid, og derfor fortsatte Peter Tengbergs irakiske kollegaer arbejdet med Shaher, da han tog tilbage til Danmark. Han er jævnligt i kontakt med de irakiske kirurger, der sender ham røntgenfotos, ligesom de sparrer om indgrebet og den fremadrettede behandling.

”Nu kan Shaher forhåbentlig snart komme til at spille fodbold med sine venner igen. Det var det, han drømte om, da han lå indlagt, og vi behandlede hans svært skadede ben.”

På Amager og Hvidovre Hospital, hvor Peter Tengberg til daglig arbejder, laver de omkring tre knogletransporter årligt, mens hele syv patienter fik lavet indgrebet i den tid, han var i Mosul.

”Derfor føles det også godt, at jeg har kunnet give noget af min specialviden videre til hospitalets faste kirurger. De kompetencer bliver på hospitalet, selvom min udsendelse er slut, og det er det helt rigtige.”

læger uden grænser i mosul

Vi behandler patienter med direkte skader, gravide, der har behov for fødselshjælp, og vi yder mental sundhedshjælp til traumatiserede børn og voksne.
Vi hjælper Mosuls myndigheder med at genopbygge deres sundhedssystem, ligesom vi træner og uddanner lokalt sundhedspersonale.

Fra felten

Mexico

Terapihunden Onnie hjælper mennesker med traumer

Læs mere
Syrien

Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Læs mere
Læger uden Grænser i Donetsk Ukraine
Ukraine

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp

Læs mere

Vores jordemoder Elin: ”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet”

Læs mere
Haiti

Haiti: ”Volden kommer tættere og tættere på

Læs mere
Middelhavet

Middelhavet: Fortællinger fra kvinder på flugt

Læs mere
Bangladesh

Mindre mad skaber håbløshed og sygdom i verdens største flygtningelejr

Læs mere
Middelhavet

Vi hjælper de overlevende fra bådulykken i Middelhavet

Læs mere
Syrien

Vidnesbyrd fra jordskælvet: ”Jeg føler, at katastrofen stadig er i gang”

Læs mere

Billedserie: Krig i Ukraine

Læs mere
Syrien

Jordskælv i Syrien: ”Hospitalerne er fyldt op af sårede og døde

Læs mere
Syrien

Jordskælv i Syrien: ”Mange børn blev reddet, men ikke deres forældre”

Læs mere
Burkina Faso

Vi fordømmer det brutale drab på to af vores ansatte i Burkina Faso

Læs mere
Syrien

Jordskælv: “De første 72 timer er afgørende”

Læs mere
Syrien

Jordskælv i Tyrkiet og Syrien: Vi øger hjælpe-indsatsen

Læs mere
peru

Billeder fra Peru: Vi behandler sårede demonstranter

Læs mere