Jordskælv i Marokko: Vi er klar til at hjælpe

Sent fredag aften ramte et jordskælv Marokko. Indtil nu er over 2.400 mennesker døde. Vores hold er i katastrofeområdet og er klar til at give medicinsk nødhjælp.

Et voldsomt jordskælv rystede sent fredag aften Marokko.

Indtil nu over 2.400 mennesker døde under katastrofen, og over 300.000 mennesker er påvirkede af skælvet.

Vores akuthold er i Marokko, og i samarbejde med de lokale myndigheder, er vi lige nu i gang med at klarlægge, hvor behovene er størst, og hvor vi bedst muligt kan hjælpe, hvis der er behov for det.

Indtil nu er over 2.400 mennesker døde i jordskælvet, men det frygtes, at der er mange flere omkomne i de svært tilgængelige byer i Atlasbjergene, hvor skælvets epicenter var. Foto: John Johnson/Læger uden Grænser.

Knusningsskader

”Ved jordskælv er det altid førsteprioritet at finde de mennesker, der er begravet under ruinerne. Det bliver for eksempel gjort af myndighederne, men også private hold og af search-and-rescue teams, der kommer udefra,” siger vores sygeplejerske og talsperson Merete Engell, der blandt andet var udsendt til Haiti i 2010, hvor et jordskælv kostede over 300.000 mennesker livet.

”Vores opgave vil først og fremmest handle om at yde førstehjælp og kirurgisk hjælp og for eksempel hjælpe de mennesker, der har været fanget under murbrokkerne og har fået knusningsskader.”

Vi har ikke projekter i Marokko, og vi er derfor normalt ikke til stede i landet.

Merete Engell
  • sygeplejerske og talsperson

Vores opgave vil først og fremmest handle om at yde førstehjælp og kirurgisk hjælp.

Svært tilgængeligt område af Marokko

Jordskælvet havde en styrke på 6,8, og epicenteret var i Atlasbjergene, der ligger 72 kilometer fra storbyen Marrakesh.

At jordskælvets epicenter ligger i de svært tilgængelige Atlasbjerge, gør, at der er frygt for, hvor meget katastrofen vil vokse i omfang. Mange huse i området er bygget så dårligt, at man forventer, at de er fuldstændig kollapset.

”Vores indsats er afhængig af de vurderinger, der foregår lige nu, og vi må forvente at antallet af mennesker, der har brug for hjælp, vokser voldsomt,” siger Merete Engell.

”Det kan eksempelvis også være, at vi opretter kirurgiske aktiviteter, træner lokalt sundhedspersonale eller genetablerer de lokale sundhedsfaciliteter, som jordskælvet har ødelagt.”

Ifølge WHO er over 300.000 mennesker påvirket af jordskælvet, der målte 6,8 på Richterskalaen. Foto: John Johnson/Læger uden Grænser.