Jordemoder Jette: Lægen gav hud-mod-hud til babyen

Vores jordemoder Jette var på sin første udsendelse udsendt til flygtningelejrene nær Qayyarah i Irak. Her så hun, hvad der er altafgørende for, at vi kan redde liv: Nemlig at videreuddanne vores lokale personale.

Jette Hæstrup er jordemoder og var udsendt til en flygtningelejr i Irak.

”En sen aften kom en tynd underernæret kvinde med kraftige veer ind på vores klinik, efter jeg havde forladt lejren.

Vores sygeplejerske konstaterede hurtigt, at barnets hjertelyd var langsom og svag. Hun var langt i sin fødsel, så det var for sent at overflytte hende til et hospital.

Hun fødte på vores klinik, men den lille dreng var slap og meget svækket. Han trak slet ikke vejret. Han havde brug for genoplivning.

Sygeplejersken startede genoplivningen, og efter kort tid kaldte hun på den mandlige læge, som var på vagt på vores skadestue lige i nærheden. De fik ham lige så stille i gang med at prøve at trække vejret, og hans hjerterytme blev bedre.

Men han var stadig ustabil i sin vejrtrækning, puls og temperatur, så han måtte overflyttes til et hospital.

Mor kunne ikke ligge hud-mod-hud

Sygeplejersken foreslog moren, at hun tog barnet ind på brystet for at lægge ham hud-mod-hud for at holde ham stabil under transporten. Men det var ikke muligt for hende at blotte så meget hud i selskab med så mange mænd – for der var både vores mandlige læge, en mandlig sygeplejerske og en ambulancechauffør.

Så vores irakiske læge tog en hurtig beslutning og tog blusen af og barnet ind på sin hud. Og så transporterede de ellers barnet til det nærmeste hospital på hans bryst.

Moren kom i behandling for blodmangel og underernæring. Og det hele endte godt.

Vores læge måtte tænke hurtigt for at holde den lille dreng stabil under turen til hospitalet. Her giver han hud-mod-hud-kontakt til den lille dreng. Foto: Privat

Vores arbejde i flygtningelejrene

Vi driver en klinik i flygtningelejrene nær Qayyarah, hvor vi giver gratis akut lægehjælp, psykolog- og fødselshjælp.

Der er seks flygtningelejre i området.

Fra januar til juni 2019 foretog vi over 13.000 konsultationer og hjalp til under 250 fødsler på klinikken.

Enormt stolt

Jeg følte mig bare så stolt af mit team.

Jeg havde kort forinden holdt simulationstræning, hvor vi trænede de helt basale, livreddende genoplivningsteknikker med de irakiske læger og sygeplejersker. Og så havde jeg undervist dem i hud mod hud-kontakt, og den betydning det faktisk har for den nyfødtes vejrtrækning, puls, blodsukker og flere andre ting.

Jeg er slet ikke i tvivl om, at de undervisninger var afgørende for, at denne familie ikke mistede deres barn ved fødslen.

Det her er noget af det allerbedste for mig ved min udsendelse for Læger uden Grænser. Det nytter noget at gøre en indsats i et krigshærget land som Irak og at give noget videre til den her desperate befolkning.

Og den opkvalificering af det lokale personale, som Læger uden Grænser er med til at lave, forbliver, selv når vi forlader landet.

Det er jeg enormt stolt af at have været medvirkende til.”

Vi bekæmper coronavirus i Irak

I Irak hjælper vi hospitaler med at begrænse og inddæmme smitten af coronavirus. Vi underviser i infektionskontrol og hjælper med sengepladser og mulighed for at isolere patienter med coronavirus.

Situationen ændrer sig hele tiden, og vi vurderer løbende, hvordan vi kan hjælpe i bekæmpelsen af COVID-19.