”Jeg troede, at vi ville miste hende”

Voresbrasilianske læge Alexandre møder treårige Hauwa under sin udsendelse tilNigeria. Hun er alvorligt syg, da hun bliver indlagt med underernæring. Hauwa fårdet langsomt bedre, og mens hun er indlagt, hører Alexandre hendes tragiskefamiliehistorie.

”Deter tidlig søndag morgen. Solen er stærk som altid, og jeg er på vej tilhospitalet for at se, om nogle af lægerne har brug for hjælp. Jeg sidder ibilen og kigger ud af vinduet på byen Maiduguri i det nordøstlige Nigeria.

Nogle børn løber efter bilen og råber ”Baturi”, som betyder ”hvidt menneske” på sproget hausa. Det er bare ét af de 500 sprog, der bliver talt i landet.

Blandt de forbipasserende er en mor og datter. Begge balancerer med store skåle oven på hovedet, mens de går. At se dem minder mig om en mor og en patient, som er ved at blive rask.

Deter en rolig morgen på hospitalet, men natten var svær. Vi mistede endnu et barn,som døde af alvorlig underernæring.

Vibehandler op til 400 børn med alvorlig underernæring hver måned. Derudover givervi mere end 600 børn mad og behandlinger ambulant.

Efterjeg har set til patienterne på intensiv-afdelingen, går jeg hen til en af sundhedsformidlerne,som ofte hjælper mig med at oversætte. Vi går videre til et stort telt med mereend 20 senge. Det er her, vi overfører vores patienter, der er stabile, og somer ved at afslutte behandlingen for underernæring.

Disse børn får speciel mælk og næringsberiget jordnøddepasta. Begge dele har et højt indhold af vitaminer, mineraler og kalorier, så børnene kan tage på, inden de kommer hjem.

”Thank you”

Påen af bårerne ser jeg Hauwa. Hun er tre år og i gang med at spise jordnøddepasta.Jeg kan ikke undgå at smile.

Hauwa var meget tæt på at dø. Da hun kom til vores hospital, var hun meget syg med alvorlig underernæring, som var forværret på grund af en infektion. Hendes krop var bare hud og knogler. Øjnene var indsunkne, og munden revnet – alt sammen tegn på dehydrering.

Da jeg så hende første gang, var hun bevidstløs, og jeg troede, at vi ville miste hende. I de første to dage på intensiv-afdelingen var hendes øjne lukkede, men hun vågnede langsomt op og blev mere bevidst. På det tidspunkt kunne hun ikke sidde op, og hendes hals var for svag til at holde hovedet.

Hauwa og vores læge Alexandre. Foto: Alexandre Bublitz.

Heldigvisfik hun det bedre med den rette behandling. Hendes første smil kom et par dagesenere, da hun fik balloner at lege med. I dag sidder hun op, smiler og spiser.Da jeg kommer hen mod hende, smiler hendes mor Falmata.

Ide seneste par uger har vi fået skabt en god relation. Hun siger “thank you”,som hun har lært at sige for at udtrykke sine følelser. Jeg smiler tilbage oggentager ordene.

Medhjælp fra sundhedsformidlerens oversættelser kan vi snakke sammen. Falmatafortæller sin historie.

Har mistet seks børn

Falmataer 33 år. Som de fleste kvinder i Nigeria var hun meget ung, da hun blev gift,og hun har født ni børn. Hun fortæller, at seks af dem er døde. Hun begynder atgræde, og jeg siger, at det gør mig ondt.

Hendes seksårige dreng blev født i Bama og hendes to piger – Hauwa og en pige, der er et år gammel – blev født i en af lejrene for fordrevne mennesker i Maiduguri.

Falmata og hendes mand var for fire år siden nødt til at flygte fra deres landsby for at slippe væk fra konflikten, der er i regionen. Mange familier frygter kampene, og de forlader derfor deres hjem og landsbyer for at komme i sikkerhed.

Ligenu bor der over én million fordrevne mennesker i Maiduguri. Og uden sanitet,ordentligt husly eller gratis sundhedshjælp er det svært at undgå sygdomme.

En stærk kvinde

Konflikten har resulteret i mange tab. Falmatas svoger er et af ofrene. Han blev skudt, og hans kone blev alene med deres tre børn. Efter hans død blev hun meget syg. Falmata mener, at hun døde af hjertesorg.

Detskete for mindre end et år siden. Falmata tog sig efterfølgende af de tre børn.Falmatasmand ville ikke acceptere de tre børn. Derfor lod Falmata sig skille fra ham,så hun kunne tage vare på børnene. Hun er nu alenemor for seks børn.

Familien bor i et lille hus, der er lavet af zinkfliser. Falmata laver mad over et bål udenfor, og hun sælger snacks til forbipasserende. Hun har ikke altid penge nok og er bekymret for fremtiden – men hun er glad for, at datteren har fået det bedre. Hun smiler og takker mig endnu engang. ”Thank you”, gentager jeg.

Denneukuelige kvinde bliver ved med at klare livets udfordringer og har alligevelenergi til at smile.

Hauwablev udskrevet to dage senere med et smil på sine allerede buttede kinder. Hunkunne gå og holde sit hoved igen.

Mens jeg skriver det her, tænker jeg på Falmata og de udfordringer, hun har. Hendes rejse er langt fra ovre, men jeg tror på denne stærke kvinde, og jeg forestiller mig hende gå med rank ryg og hovedet højt.”

Hjælp børn som Hauwa!

Du kan hjælpe børn og voksne, der ikke har andre muligheder for at få medicinsk behandling.

Nigeria

Indbyggere: 216,7 mio.
Forventet levealder m/k: 55/57 år
Børnedødelighed: 114 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
Medarbejdere i 2021: 2.286

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Nigeria i 1996.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO