Italiens regering tvinger Middelhavets sidste redningsskib i havn

Vores redningsfartøj Aquarius må ikke længere redde liv på Middelhavet. Hundredvis af mænd, kvinder og børn er nu overladt til sig selv på den dødsensfarlige flugtrute.

Læger uden Grænser er chokeret over nyheden om, at skibet Aquarius ikke længere må sejle på Middelhavet.

Under åbenlyst politisk og økonomisk pres fra den italienske regering er Panamas maritime myndigheder (PMA) blevet tvunget til at tilbagekalde registreringen af skibet.

Aquarius er chartret af SOS Mediterranee i samarbejde med Læger uden Grænser, og skibet har indtil nu sejlet under Panamas flag. Men uden et flag må Aquarius ikke sejle. Dermed er det sidste NGO-redningsfartøj på den centrale del af Middelhavet tvunget til at lægge til kaj.

Det har fatale konsekvenser for de mange desperate mennesker, der hver dag forsøger at komme i sikkerhed fra krig og elendighed ved at flygte over Middelhavet.

En ondskabsfuld taktik fra Europas ledere

Læger uden Grænser og SOS Mediterranee fordømmer kraftigt handlingerne, som er et yderligere bevis på, hvor langt den italienske regering er villig til at gå – vel vidende at den eneste konsekvens er, at mennesker på flugt vil fortsætte med at dø til søs, og at ingen vidner vil være til stede på havet for at tælle de døde.

”Europas ledere har åbenbart ingen problemer med at implementere en mere og mere ondskabsfuld taktik, der tjener deres egne politiske interesser på bekostning af menneskeliv, ” siger Karline Kleijer, chef for Læger uden Grænser nødberedskab.

Italiens regering havde ifølge PMA opfordret myndighederne til at tage ”øjeblikkelig handling” mod Aquarius.

PMA forklarede, at ”desværre er det nødvendigt, at (Aquarius) udelukkes fra vores register, fordi det indebærer et politisk problem for Panamas regering og flåde, der ankommer til europæisk havn.”

Nu drukner mennesker i stilhed

”I de seneste to år har Europas ledere hævdet, at folk ikke må dø til søs, men samtidig har de forfulgt farlige og uinformerede tiltag, som har forværret den humanitære krise i den centrale del af Middelhavet og i Libyen.”

“Denne tragedie skal slutte, men det kan kun ske, hvis EU’s regeringer tillader Aquarius og andre redningsfartøjer at fortsætte med at yde livreddende hjælp og være vidnesbyrd der, hvor der er så hårdt brug for det, ” siger Karline Kleijer.

Læger uden Grænsers arbejde på Middelhavet er humanitært – ikke politisk. Vores eneste formål er at redde liv.

Risiko for druknedød stiger

Besætningen på Aquarius modtog nyheden i weekenden – mens de var i gang med en redningsaktion.

Over de seneste tre dage har Aquarius hjulpet to både i havsnød. Flere end 60 overlevende er nu ombord på skibet. Mange af dem er psykisk medtagede og har brug for hjælp.

Meddelelsen fra Panamas myndigheder kom til trods for det faktum, at Aquarius opfylder alle maritime krav og er i fuld overensstemmelse med de strenge tekniske specifikationer, som kræves under Panamas flag.

Aquarius har under alle skibets redningsaktioner fulgt alle internationale maritime konventioner og opretholdt fuld gennemsigtighed med alle de myndigheder, som koordinerer redningsaktionerne på Middelhavet.

Siden begyndelsen af året er flere end 1.250 mennesker druknet i forsøget på at flygte over Middelhavet. Der er sandsynligvis langt flere liv, som er gået tabt i bølgerne, da ikke alle dødsfald bliver registereret.

Selvom antallet af mennesker, der forsøger at flygte over den centrale del af Middelhavet er faldet markant, er risikoen for at drukne i bølgerne nu tre gange højere end i 2015.