Matias Delacroix

I regnskoven kommer den livsvigtige sundhedshjælp frem via floden

Dybt inde i regnskoven i det nordøstlige Venezuela lever Warao-folket afskåret fra omverdenen. Adgangen til sundhedshjælp er nærmest ikke eksisterende, og floderne er den eneste vej, hvor vi kan få hjælpen frem.  

18-årige Adelia var gravid i 38. uge, og egentlig havde hun planlagt at opsøge sit folks spirituelle healer, når fødslen skulle til at gå i gang. Men da veerne begyndte, gjorde det så ondt, at hun blev bange.

Dagen inden havde Adelia lagt mærke til to både med hvide flag, hvorpå der var trykt en rød figur, der kom sejlende ned ad floden. Hun vidste, at det var både med læger, der havde retning mod området Nabasanuka, hvor de skulle give sundhedshjælp.

Mens veerne fortsatte, overtalte Adelia sin mor til at tage med hen til lægerne. I to timer padlede de i en curiara – en kanolignende træbåd – for at nå hen til sundhedscenteret.

Få timer senere, klokken 9.30 om morgenen, fødte Adelia sin søn José Antonio.

18-årige Adelia padlede i flere timer, mens hun havde veer, for at nå frem til vores sundhedsklinik. Her fødte hun sin søn José Antonio.

Padler flere dage for hjælp

I delstaten Delta Amacuro i Venezuela er floderne den eneste måde at komme frem på. Dybt inde i den tropiske regnskov lever der samfund med indfødte og oprindelige folk, men manglen på infrastruktur betyder, at de har meget svært ved at få adgang til læge- og sundhedshjælp.

Siden juli 2022 har vi arbejdet sammen med de lokale myndigheder om at give grundlæggende sundhedsydelser til de isolerede samfund, der findes i Delta Amacuro-staten. For at nå de klinikker, hvor vi giver sundhedshjælp, skal vores medarbejdere rejse med motorbåd i mindst seks timer fra statens hovedstad Tucupita – mens patienterne ofte skal padle deres kanoer i timevis, nogle gange flere dage, for at komme til klinikkerne.

Området dækker hele 40.000 kvadratkilometer, og de fleste af stammerne lever spredt langs Orinoco-floden, der fungerer som regionens hovedfærdselsåre.

Den rigtige hjælp forebygger sygdomme i regnskoven

Menneskene i de oprindelige samfund i regnskoven lider ofte af sygdomme, der kan forebygges med den rigtige hjælp. Tit er de plaget af vandbårne sygdomme som diarre, og sygdomme, der bliver spredt af myg, som for eksempel malaria. Samtidig findes der ingen vejledning og hjælp til gravide og mødre med nyfødte babyer ud over den, vi giver på vores centre.

Kulturelle og sproglige vanskeligheder

Det er ikke kun den tætte regnskov, der gør det vanskeligt at give sundhedshjælp i området. Kulturelle forskelle og sproglige barrierer gør det ofte svært for vores sundhedsarbejdere at arbejde i området, og der er mangel på medicin og forsyninger i hele regionen.

Vi samarbejder med de lokale myndigheder og driver to sundhedsklinikker i den østlige del af staten. I tre uger hver måned arbejder vores hold af blandt andet læger, sygeplejersker, farmaceuter og vand- og sanitetsspecialister på klinikkerne, hvor de giver sundhedshjælp til omkring 70 patienter om dagen.

Den eneste effektive måde at komme rundt i regnskoven på er via floderne. Ofte padler vores patienter i dagevis for at nå frem til områdets sundhedscentre.

Proaktiv sundhedshjælp

Efter fødslen af José Antonio talte Adelia med en af vores sundhedsvejledere om, hvordan hun bedst kunne amme, og hvilke fordele der er ved amning.

“Yakera wito,” sagde hun med et stort smil, inden hun igen padlede op ad floden. Det betyder ”hej” på Warao-sproget, men det er også en måde at udtrykke taknemmelighed på.

”Når vi giver information om sundhed, øger vi folks bevidsthed omkring, hvordan det er sundt at leve, og hvordan de med god hygiejne kan forebygge sygdomme, uden at vi negligerer deres samfunds oprindelige traditioner,” forklarer Carlos Dominguez, der er vores pojektkoordinator.

“Rådgivningen har ikke bare en direkte effekt på deres sundhed, det er også med til at styrke lokalsamfundet, og så giver det en proaktiv tilgang til sundhed.”

To dage efter fødslen padlede Adelia tilbage til området, hvor hun lever med sin familie.

Vores arbejdE i Venezuela

I øjeblikket arbejder vores hold af sundhedsarbejdere i staterne Amazonas, Anzoátegui, Bolívar og Delta Amacuro. Vi arbejder sammen med de lokale og nationale myndigheder for at styrke det offentlige sundhedssystem og yde lægehjælp til udsatte mennesker.

Venezuela