MSF/Alexandre Marcou

Haiti: ”Volden kommer tættere og tættere på

Volden er eskaleret voldsomt i Haitis hovedstad, Port-au-Prince, og der foregår kampe få meter fra indgangen til vores hospital i området Cité Soleil. Derfor har vi nu valgt at lukke hospitalet midlertidigt.

Krigslignende kampe lige foran vores hospital, og vildfarne kugler, der rammer ind på hospitalsområdet.

I Haitis hovedstad, Port-au-Prince, udkæmper bevæbnede grupper dagligt voldelige kampe få meter fra vores hospital, og det betyder, at vi ikke længere kan garantere sikkerheden for hverken vores patienter eller vores personale.

Derfor har vi valgt midlertidigt at stoppe vores aktiviteter på hospitalet i området Cité Soleil.

”Der er en krigszone kun få meter fra vores hospital,” siger vores medicinske rådgiver Vincent Harris.

”Selvom de ikke går målrettet efter vores hospital, så bliver vi ramt, for hospitalet ligger lige i kampenes frontlinje. Vi ved godt, at lukningen af hospitalet vil få alvorlige konsekvenser for befolkningen i Cité Soleil, men vores hold kan ikke fungere, før der er garanti for deres sikkerhed,” forklarer han.

Ti gange flere skudsår

Vi har arbejdet i Haiti i mere end 30 år, men sikkerhedssituationen gør det lige nu umuligt at fortsætte på hospitalet i Cité Soleil, ligesom vores andre projekter i Haitis hovedstad er under stærkt pres af den stigende brutalitet.

Volden er eskaleret voldsomt de senere år, hvor blandt andet bander og voldelige grupper kæmper om magten.

Ifølge FN steg antallet af drab i 2022 med over 35 procent i forhold til året før – i alt blev 2183 ofre indrapporteret. Samtidig blev antallet af kidnapninger mere end fordoblet, fra 664 i 2021 til 1359 i 2022.

I slutningen af januar i år gik politiet på gaden for at demonstrere mod drabene på 14 betjente, og de blokerede veje og satte ild til dæk, ligesom mange andre sluttede sig til optøjerne.

Regeringen i Haiti har flere gange anmodet FN og USA om at intervenere i landet, men det er endnu ikke sket. FN har flere gange tidligere gået ind i Haiti. Det skete i 1994 og i 2004.

Eskaleringen af volden sker på et tidspunkt, hvor lokalbefolkningen i Haitis hovedstad står over for stadigt større humanitære og sundhedsmæssige udfordringer. Det er nærmest umuligt at få adgang til basal lægehjælp, der mangler rent drikkevand, hvilket kan resultere i sygdomsudbrud som kolera, som vi så i slutningen af sidste år, og priser på mad og andre almindelige fornødenheder er tårnhøje.

Patienter med skudsår modtager behandling på vores skadestue i Turgeau, efter voldsomme kampe brød ud i centrum af Port-au-Prince.

Vildfarne kugler

På vores skadestue i Turgeau, der ligger ti kilometer fra Cité Soleil, er der den seneste tid blevet indlagt op til ti gange flere patienter med skudsår end normalt.

”Det er forfærdeligt at se alle ofrene for sammenstødene. Men det er svært at sige, hvor mange mennesker der i alt er såret i hele byen, for mange er så bange, at de ikke tør forlade deres kvarter,” siger vores medicinske aktivitetsleder Freddy Samson, som er læge.

På trods af frygten forsøger mange indbyggere alligevel at slippe væk fra kampene og søge ly. Men ofte kommer de til at leve under barske forhold – og samtidig risikerer de at blive ramt af vildfarne kugler.

”Volden kommer tættere og tættere på,” siger en af vores medarbejdere, der af sikkerhedshensyn vil være anonym, og fortsætter:

”De skyder mod vores hus – mine naboer, der bor ovenpå, fandt en vildfaren kugle på vores trappe. Mange mennesker evakuerer fra området. Jeg blev selv tvunget til at tage af sted med min familie og søge tilflugt hos en ven.”

Vincent Harris
  • medicinsk rådgiver.

Der er en krigszone kun få meter fra vores hospital.

Bevæbnede på hospitalet

De voldelige hændelser har mange gange været tæt på vores aktiviteter i Haiti.

Blandt andet blev en af vores ambulancer, der tydeligt var markeret med vores logo, stoppet og gennemsøgt af politiet den 7. februar. Betjentene pegede deres våben mod passagererne i ambulancen og tjekkede deres id, inden de efter 45 minutter fik lov til at køre videre.

Natten til den 23. februar forsøgte hætteklædte, bevæbnede mænd at bryde ind i vores hospital i Tabarre, hvor de truede personalet og prøvede på at kravle over muren.

Tidligere på dagen samme dag blev indgangene til hospitalet blokeret af politiet, der også gennemsøgte en af vores ambulancer. De nægtede at lægge deres våben fra sig, men gik bevæbnede ind på hospitalet, hvorefter de kontrollerede papirerne på alle de indlagte patienter.

Den 26. februar trængte bevæbnede mænd ind på det offentlige hospital Raul Pierre Louis i Carrefour, som vi støtter. De slæbte en af patienterne fra skadestuen med udenfor, hvorefter de dræbte ham med et skud i hovedet – få meter fra hospitalet. Drabet var det andet drab på en patient på et halvt år, og det betød, at vi også der har indstillet vores aktiviteter.

Selvom om vi nu lukker hospitalet i Cité Soleil midlertidigt, bliver vi i byen for at hjælpe de mennesker, der er ofre for volden, eller som har behov for anden medicinsk hjælp.

Vores arbejde i Haiti

I 2022 udførte vi i samarbejde med sundhedsministeriet mere end 4.600 kirurgiske indgreb, gav 34.200 akutte konsultationer, behandlede 2.600 skudsår, 370 brandsår og gennemførte 17.800 konsultationer i mobile klinikker. Vi hjalp også 2.300 ofre for seksuel vold og hjalp med 700 fødsler. Siden det første tilfælde af kolera i slutningen af ​​september 2022, har vores teams behandlet mere end 19.000 mennesker.

Haiti

Indbyggere: 11,7 mio.

Forventet levealder m/k: 62/68 år

Børnedødelighed: 59 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 1.686

Læger uden Grænser har arbejdet i Haiti siden 1991.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO