Nicolas Guyonnet/MSF

Kathrine i Haiti ti år efter jordskælv: ”Behovet for hjælp er enormt”

Kirurg Katrine Holte er netop vendt hjem fra Haiti, hvor hun har arbejdet på et af de hospitaler, som Læger uden Grænser støtter. Selv om det er ti år siden, at et voldsomt jordskælv ramte landet, lider befolkningen under mangel på lægehjælp.

Kirurg Kathrine Holte under en operation i Haiti.
Kirurg Kathrine Holte under en operation i Haiti.

”Der er et kæmpebehov for hjælp i Haiti. Jeg arbejdede på vores traumekirurgiske afdeling.Behovet for hjælp er så stort, at afdelingen kører i døgndrift, og vi kanstadig ikke følge med,” siger Kathrine Holte.

Det katastrofale jordskælv dræbte tusindvis af mennesker, gjorde endnu flere hjemlæse, og ødelagde 60 procent af det forvejen hårdt belastede sundhedssystem. Ti år efter har de fleste af de nødhjælpsorganisationer, der kom til landet dengang, forladt det igen. Og igen er Haitis sundhedssystem på randen af at kollapse under en eskalerende politisk og økonomisk krise.

Kathrine Holte
  • kirurg for Læger uden Grænser

Børn bliver ramt af skud på gaden

”Vi behandlerpatienter, som ikke kan få hjælp andre steder. Sundhedssystemet er i knæ, og defærreste har råd til at blive behandlet på private klinikker. Der er skud igaderne, og børn bliver ramt af skud, når de bevæger sig udenfor,” fortællerKathrine Holte.

Den 12. januar 2010 blev Haiti ramt af et jordskælv, der blev målt til 7.0 på Richterskalaen. Læger uden Grænser, der allerede var til stede, mistede 12 medarbejdere, da to af de tre klinikker, som vi arbejdede på, blev ramt. Som reaktion på de akutte og enorme behov, der opstod, begyndte Læger uden Grænser den største nød-operation i vores historie og behandlede 350.000 mennesker på blot ti måneder.

Aldrig set noget lignende

Fra Danmark blevder også sendt personale afsted. En af dem var vores sygeplejerske MereteEngell:

”Jeg havde aldrigset noget lignende. Selv om jeg har været udsendt mange gange før, havde jegikke prøvet en akut situation som Haiti i 2010. Det var også første gang, atjeg var udsendt til et jordskælv.

Jeg havde aldrigset så mange syge og sårede mennesker, som kom for at få førstehjælp. Detgjorde et enormt stort indtryk på mig, fordi behovene var så åbenbare og ligeforan én, at man bare blev nødt til at arbejde derudad.

Vi gik i gang med at behandle tilskadekomne ti minutter efter, at jordskælvet var overstået. I løbet af den første måned åbnede vi 20 projekter. For at tage os af ofrene måtte vi ændre det arbejde, vi allerede var i gang med i Haiti, fuldstændig og fokusere helt anderledes. Det er fordelen ved Læger uden Grænser: Vi er en nødhjælpsorganisation, så vi er i stand til at ændre fokus fra minut til minut.”

Værre end forudset

Her ti år efterat Merete Engell var afsted, er økonomiske problemer og politiske spændingerintensiveret i landet. Hospitaler og sundhedsklinikker – også dem, som viarbejder på – kæmper for at imødekomme patienters behov. Da benzinpriserne stegi juli 2018, satte det en reaktion i gang, og det forværrede situationen forlandet. Siden da har sundhedsklinikker kæmpet for at yde basal sundhedshjælp pågrund af mangel på medicin, blod, benzin og personale.

”Selv om vi haråbnet traumehospitalet i Tabarre, er det slet ikke nok. Det er langt værre, endvi forudså,” siger Kathrine Holte.

Haiti

Indbyggere: 11,7 mio.

Forventet levealder m/k: 62/68 år

Børnedødelighed: 59 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 1.686

Læger uden Grænser har arbejdet i Haiti siden 1991.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO